Πώς να καλλιεργήσετε σπανάκι Νέας Ζηλανδίας (Σπανάκι Νέας Ζηλανδίας)

Το κερασφόρο τετράγωνο (Tetragonia tetragoniodes ) ονομάζεται επίσης «Σπανάκι Νέας Ζηλανδίας» ή «καλοκαιρινό σπανάκι».

Το σπανάκι Νέας Ζηλανδίας είναι ένα πολυετές φυτό που καλλιεργείται ως ετήσιο σε ζεστό καιρό. Σπείρετε τη Νέα Ζηλανδία στη Νέα Ζηλανδία μέχρι την τελευταία ημερομηνία παγετού της άνοιξης ή ακόμα και αργότερα στην εποχή. Η σπορά από σπόρο μπορεί να ξεκινήσει σε εσωτερικούς χώρους 2-3 εβδομάδες πριν τον τελευταίο παγετό την άνοιξη για μεταφύτευση αργότερα.

Το σπανάκι Νέας Ζηλανδίας δεν είναι ανθεκτικό στον παγετό όπως το αληθινό σπανάκι. Τα δύο φυτά δεν έχουν σχέση μεταξύ τους αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν φρέσκα ή μαγειρεμένα με τον ίδιο τρόπο. Φυτέψτε σπανάκι Νέας Ζηλανδίας κατά τη διάρκεια της ζεστής περιόδου του χρόνου όταν το κανονικό σπανάκι δεν φυτρώνει.

Περιγραφή του τετραγώνου:

Το σπανάκι Νέας Ζηλανδίας είναι ένα πολυετές λαχανικό που καλλιεργείται ως τρυφερό ετήσιο. Είναι ένα φυλλώδες φυτό χαμηλής ανάπτυξης, με αδύναμο στέλεχος που μπορεί να απλωθεί σε πλάτος αρκετές δεκάδες εκατοστά και να φτάσει σε ύψος τα 30 εκατοστά. Το σπανάκι Νέας Ζηλανδίας έχει χυμώδη, τριγωνικά έως οβάλ σχήματα φύλλα που είναι ανοιχτό έως σκούρο πράσινο και έχουν μήκος 5-10 cm. Τα φύλλα του σπανακιού Νέας Ζηλανδίας είναι μικρότερα και πιο θολά από αυτά του κανονικού σπανακιού. Το σπανάκι Νέας Ζηλανδίας έχει μικρά κίτρινα άνθη και κωνικές κάψουλες.

Συμβουλή: Καλλιεργήστε ένα ή δύο φυτά σπανακιού Νέας Ζηλανδίας ανά μέλος του νοικοκυριού.

Πώς να καλλιεργήσετε σπανάκι Νέας Ζηλανδίας:

Τόπος φύτευσης:

Φυτέψτε το σπανάκι Νέας Ζηλανδίας στον ήλιο. Το σπανάκι Νέας Ζηλανδίας προτιμά το υδρόφιλο, καλά στραγγιζόμενο έδαφος που είναι πλούσιο σε οργανική ουσία. Οι τραγόνες έχουν αδύναμο στέλεχος και φαίνεται να διασχίζουν τον κήπο. Τοποθετήστε τα φυτά σε αναχώματα παρόμοια με την κολοκύθα. Το σπανάκι Νέας Ζηλανδίας προτιμά το pH του εδάφους από 6,8 έως 7,0. Προετοιμάστε τα παρτέρια με καλά παλαιωμένο κομπόστ. Όπου η καλοκαιρινή ζέστη είναι έντονη, φυτέψτε σπανάκι Νέας Ζηλανδίας όπου θα αποκτήσει μερική απογευματινή σκιά.

Το σπανάκι Νέας Ζηλανδίας αναπτύσσεται καλύτερα σε ζεστό καιρό σε θερμοκρασίες που κυμαίνονται από 15 έως 23°C. Σπείρετε σπανάκι Νέας Ζηλανδίας στον κήπο την ημερομηνία του τελευταίου μέσου ανοιξιάτικου παγετού ή αργότερα. Ξεκινήστε το σπανάκι Νέας Ζηλανδίας σε εσωτερικούς χώρους 2-3 εβδομάδες πριν τον τελευταίο παγετό την άνοιξη για μεταφύτευση αργότερα. Το σπανάκι Νέας Ζηλανδίας δεν είναι ανθεκτικό στον παγετό όπως το αληθινό σπανάκι. Φυτέψτε σπανάκι Νέας Ζηλανδίας κατά τη διάρκεια της ζεστής περιόδου του χρόνου όταν το κανονικό σπανάκι δεν φυτρώνει. Το φυτό είναι ανθεκτικό στην ξηρασία αλλά τα φύλλα δεν θα είναι τόσο τρυφερά. Το σπανάκι Νέας Ζηλανδίας χρειάζεται 55-65 ημέρες για να φτάσει στη συγκομιδή.

Φύτευση και απόσταση:

Σπέρνουμε το σπανάκι Νέας Ζηλανδίας σε βάθος 1 cm και απόσταση μεταξύ τους 5-10 cm. Το σπανάκι Νέας Ζηλανδίας αναπτύσσεται από συστάδες σπόρων που παράγουν πολλαπλά σπορόφυτα, παρόμοια με τους σπόρους τεύτλων. Μουλιάστε τους σπόρους όλη τη νύχτα σε νερό για να επιταχύνετε τη βλάστηση. Όταν τα σπορόφυτα έχουν ύψος 8 εκατοστά, μεταφυτεύουμε τα πιο δυνατά, σε απόσταση 30-45 εκατοστών. Τοποθετήστε το καλοκαιρινό σπανάκι σε αναχώματα παρόμοια με το σκουός. Αυτό θα επιτρέψει στο αδύναμο στέλεχος να επεκταθεί. Διαστημικοί ανάχωμαι ή σειρές με απόσταση 60-90 cm μεταξύ τους.

Φυτά συντροφιάς:

Οι φράουλες είναι καλός σύντροφος. Αποφύγετε να φυτεύετε σπανάκι Νέας Ζηλανδίας στη σκιά ψηλών φυτών όπως το καλαμπόκι ή τα πράσινα φασόλια.

Το σπανάκι Νέας Ζηλανδίας θα αναπτυχθεί καλά σε δοχεία. Καλλιεργήστε δύο φυτά σε γλάστρα 20 λίτρων.

Η συντήρηση των τετραγώνων:

Διατηρήστε το σπανάκι Νέας Ζηλανδίας ομοιόμορφα υγρό, ποτίστε τακτικά για γρήγορη και πλήρη ανάπτυξη. Μην αφήνετε το πάτωμα να στεγνώσει. Το σπανάκι Νέας Ζηλανδίας είναι ανεκτικό στην ξηρασία μόλις δημιουργηθεί, αλλά τα φύλλα δεν θα είναι τόσο τρυφερά ή γευστικά. Ένα καλό σάπια φύλλα είναι ιδανικό για τη διατήρηση της υγρασίας του εδάφους. Προετοιμάστε τα παρτέρια με παλαιωμένο κομπόστ. Ντύστε τα πλαϊνά φυτά με παλαιωμένο κομπόστ στη μέση της σεζόν.

Το σπανάκι Νέας Ζηλανδίας δεν έχει σοβαρά προβλήματα παρασίτων και δεν έχει σοβαρά προβλήματα ασθένειας.

Το καλοκαιρινό σπανάκι θα είναι έτοιμο για συγκομιδή 55 έως 65 ημέρες μετά τη σπορά. Κόψτε τα νεαρά φύλλα και τις τρυφερές μύτες των φύλλων για καλύτερη γεύση. Αυτή η κομμένη και επαναλαμβανόμενη συγκομιδή θα ενθαρρύνει νέα ανάπτυξη και μεγαλύτερη συγκομιδή.

Το σπανάκι Νέας Ζηλανδίας διατηρείται στο ψυγείο για έως και μια εβδομάδα, μπορεί να είναι κατεψυγμένο, κονσερβοποιημένο ή αποξηραμένο.

10 πολυετή λαχανικά που μπορείτε να φυτέψετε μια φορά και να τα μαζεύετε για χρόνια

Τα 10 καλύτερα λαχανικά για καλλιέργεια σε υπερυψωμένα κρεβάτια