Πώς να καλλιεργήσετε σκόρδο στον λαχανόκηπο σας

Για την πιο φρέσκια γεύση και τις πιο ζουμερές σκελίδες, καλλιεργήστε το δικό σας σκόρδο. Καταλαμβάνει λίγο χώρο και δεν απαιτεί σχεδόν καμία προσπάθεια για να ληφθούν καλές σοδειές. Το σκόρδο χρειάζεται απλώς ένα ζεστό, ηλιόλουστο σημείο με καλά στραγγιζόμενο έδαφος που δεν είναι πολύ υγρό το χειμώνα.

Συμβουλές για την καλλιέργεια σκόρδου στο έμπλαστρο λαχανικών σας:

Το σκόρδο μπορεί να αγοραστεί για σπορά την άνοιξη και το φθινόπωρο. Για να αναπτυχθεί καλά, χρειάζεται μια περίοδος κρύου καιρού, επομένως η φθινοπωρινή φύτευση είναι η καλύτερη. Εάν έχετε βαρύ αργιλώδες έδαφος, ωστόσο, είναι καλύτερο να περιμένετε μέχρι την άνοιξη. Αυτός ο τύπος εδάφους τείνει να συγκρατεί πολύ νερό, ειδικά το χειμώνα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει τη σήψη των σκελίδων σκόρδου.

Για να φυτέψετε σκόρδο, χωρίστε τους βολβούς σε ατομικές σκελίδες και φυτέψτε τις με το μυτερό άκρο. Προσέξτε να μην καταστρέψετε τους λοβούς κατά το διαχωρισμό. Τοποθετήστε τα σε απόσταση περίπου 18 εκατοστών μεταξύ τους και φυτέψτε τα στο διπλάσιο βάθος τους.

Εναλλακτικά, ξεκινήστε το σκόρδο φυτεύοντας μεμονωμένες σκελίδες σε γλάστρες το φθινόπωρο. Αυτά μπορούν να φυτευτούν την άνοιξη. Εάν δεν έχετε χώρο, δοκιμάστε να καλλιεργήσετε σκόρδο σε δοχεία.

Εάν κάνετε κηπουρική σε αργιλώδες έδαφος ή έδαφος επιρρεπές σε υγρασία το χειμώνα, καλλιεργήστε το σκόρδο σε αναχώματα ύψους 15 cm και πλάτους 20 cm στη βάση. Φυτέψτε τους λοβούς σε απόσταση 15-20 cm μεταξύ τους και 7-10 cm βάθος. Τα αποτελέσματα είναι γενικά εξαιρετικά, ακόμη και σε πολύ υγρό καιρό.

Πώς να φροντίσετε τα φυτά σκόρδου

Το σκόρδο θέλει λίγη φροντίδα. Ζιζάνια μεταξύ των φυτών για μείωση του ανταγωνισμού για νερό και χώρο. Μην πανικοβληθείτε εάν τα φυτά παράγουν λουλούδια, καθώς θα πρέπει να έχετε μια καλλιέργεια – απλώς θα μειωθεί σε μέγεθος. Μπορείτε επίσης να φάτε τα λουλούδια, τα οποία έχουν υπέροχη γεύση.

Πώς να μαζέψετε το σκόρδο

Συγκομίστε το σκόρδο το καλοκαίρι όταν κιτρινίζουν τα φύλλα. Στη συνέχεια, προετοιμάστε τα φυτά για τη συγκομιδή ξύνοντας λίγο από το περιβάλλον χώμα, έτσι ώστε ο ήλιος και ο αέρας να φτάσουν στους βολβούς και να τους βοηθήσουν να στεγνώσουν. Μετά την προετοιμασία, ανασηκώστε απαλά τους βολβούς με ένα πιρούνι ή μυστρί.

Πώς να αποθηκεύσετε το σκόρδο

Κρεμάστε βολβούς σκόρδου σε διχτυωτές σακούλες. Προσέξτε να μην συνθλίψετε τους λοβούς, καθώς οποιαδήποτε ζημιά μπορεί να προκαλέσει αλλοίωση κατά την αποθήκευση. Μόλις στεγνώσουν, μπορείτε είτε να αποθηκεύσετε τους βολβούς χαλαρούς είτε να πλέξετε το φύλλωμά τους για να φτιάξετε μια παραδοσιακή σειρά από βολβούς.

Πώς να προετοιμάσετε και να χρησιμοποιήσετε το σκόρδο

Θρυμματίστε, κόψτε σε φέτες ή ψιλοκόψτε ή ψήστε ολόκληρα γαρίφαλα, για να προσθέσετε γεύση σε πολλά πιάτα.

Σκόρδο: επίλυση προβλημάτων

Το σκόρδο είναι γενικά απαλλαγμένο από παράσιτα. Το σκόρδο μπορεί να επηρεαστεί από τη σκουριά του πράσου, μια μυκητιασική λοίμωξη πιο συχνή σε υγρό καιρό. Οι βολβοί του σκόρδου είναι απολύτως ασφαλείς για κατανάλωση, αλλά τα προσβεβλημένα φυτά θα πρέπει να συλλέγονται αμέσως για να αποφευχθεί η εξάπλωση της ασθένειας.

Μπορούμε να φυτέψουμε σκόρδο αγορασμένο σε σούπερ μάρκετ;

Είναι δυνατή η καλλιέργεια σκόρδου από βολβούς σούπερ μάρκετ (καλύτερα να αγοράσετε βιολογικά), αλλά αυτό δεν συνιστάται καθώς υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης από ιό. Εάν αγοράσετε κατάλληλο υλικό φύτευσης, θα πρέπει να είναι απαλλαγμένο από ιούς. Και μπορείτε επίσης να επιλέξετε μια ποικιλία που έχει εκτραφεί ειδικά για το κλίμα σας.

23 ασιατικά λαχανικά που μπορείτε να καλλιεργήσετε στον λαχανόκηπο σας

10 λαχανικά που μεγαλώνουν καλά σε ζεστό καιρό