Πώς να καλλιεργήσετε ντοματίνια ή ντοματίνια κοκτέιλ

Μια ωραία και νόστιμη ανταμοιβή από την κηπουρική είναι να δαγκώσετε μια ώριμη, σφιχτή, ζουμερή ντομάτα από τον δικό σας λαχανόκηπο.

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες ντομάτας και επομένως μια πολύ μεγάλη επιλογή, αλλά στους περισσότερους κηπουρούς αρέσει να περιλαμβάνουν τουλάχιστον μερικά φυτά ντοματίνια ή ντομάτες κοκτέιλ που είναι μια απόλαυση σε σαλάτες και καλοκαιρινά ορεκτικά.

Τα ντοματίνια έρχονται σε κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, ακόμη και «μαύρο», και είναι εξίσου γλυκά και νόστιμα όταν ωριμάζουν στο φυτό.

Μερικές συμβουλές για την καλλιέργεια ντομάτας cherry και κοκτέιλ.

Πριν φυτέψετε σχέδια ντομάτας και είναι απαραίτητο να έχετε μια καλή ιδέα ή τουλάχιστον να γνωρίζετε τα βασικά της καλλιέργειας ντομάτας πριν ξεκινήσετε.

Στις αρχές της άνοιξης, είτε ξεκινήσατε με τους σπόρους σας σε εσωτερικούς χώρους είτε αγοράσατε σπορόφυτα από φυτώριο, βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος παγετού την ημέρα που θα αποφασίσετε να τους φυτέψετε σε εξωτερικούς χώρους. Τα σπορόφυτα που είναι πολύ τρυφερά και εύθραυστα θα πεθάνουν εάν οι θερμοκρασίες πέφτουν πολύ χαμηλές.

Περιμένετε μέχρι τα μικρά φυτά σας να έχουν ύψος 15 έως 25 εκατοστά, ώστε να είναι αρκετά γερά και σκληρά για να αποτρέψετε τα πουλιά και άλλα σαλιγκάρια να τα φάνε.

Επίσης, φροντίστε να αφήσετε τουλάχιστον 30 έως 60 εκατοστά μεταξύ των φυτών ντομάτας, ώστε να έχουν αρκετό χώρο για να εκφραστούν.
Οι μίσχοι της ντομάτας μπορούν να αναπτυχθούν σε μεγάλα, θαμνώδη φυτά, επομένως θα χρειαστούν αρκετό χώρο.

Όταν σχεδιάζετε την οργάνωση του λαχανόκηπου σας, να έχετε κατά νου ότι οι ντομάτες είναι πιο ευτυχισμένες σε καλά στραγγιζόμενο έδαφος με ισορροπία pH 6,2 έως 6,5 και χρειάζονται τέσσερις έως έξι ώρες ηλιοφάνειας κάθε μέρα.

Φύτευση φυτών τομάτας:

Ελέγξτε το φυτό ντοματίνι σας στη μικρή γλάστρα του. Μπορείτε να αφαιρέσετε όλους τους μικρούς μίσχους και τους βλαστούς από το κάτω μέρος του κύριου στελέχους του δενδρυλλίου έως μερικές ίντσες πάνω από την τρέχουσα γραμμή εδάφους του.
Όταν το αφαιρέσετε από τη μικρή του γλάστρα, ανακατέψτε απαλά τις υπάρχουσες ρίζες.
Για να φυτέψετε, θάψτε το μεγαλύτερο μέρος του γυμνού στελέχους βαθιά στο έδαφος, μέχρι το πρώτο εναπομείναν στέλεχος. Αυτό θα δώσει στο φυτό την ευκαιρία να κάνει πολλές επιπλέον ρίζες και να γίνει δυνατό και εύρωστο καθώς μεγαλώνει.

Για να αποφύγετε κάποια κοινά προβλήματα κατά την καλλιέργεια ντοματίνων, πασπαλίστε μια χούφτα λάιμ στο κάτω μέρος κάθε τρύπας και χρησιμοποιήστε λίγο λίπασμα ντομάτας για να ξεκινήσετε καλά τα φυτά σας. Η καλά σαπισμένη κοπριά λειτουργεί επίσης καλά.

Μόλις καθιερωθούν, μπορείτε να τα λιπάνετε με σπιτικό λίπασμα ή με φυτική τροφή 10-20-10, ανάλογα με την περιεκτικότητα του εδάφους.

Φροντίδα για ντοματίνια και κοκτέιλ:

Η συνεχής φροντίδα συνίσταται στο τσίμπημα των κορόιδων που εμφανίζονται κατά την καλλιέργεια ντοματίνι. Προσέξτε πού συναντούν τα κλαδιά με το στέλεχος και σχηματίζουν ένα “V.” Η αφαίρεση μικρών κορδονιών σε αυτές τις διασταυρώσεις και στο κάτω μέρος του κύριου στελέχους θα επιτρέψει στο φυτό σας να χρησιμοποιεί περισσότερη ενέργεια για την παραγωγή καρπών.

Εάν το φυτό ντομάτας κοκτέιλ σας αρχίσει να μεγαλώνει, θα πρέπει να το βοηθήσετε με έναν πάσσαλο/πάσσαλο τοποθετημένο λίγα εκατοστά μακριά για να το στηρίξετε και να αποτρέψετε το να ακουμπήσει ο καρπός στο έδαφος ή τα κλαδιά να σπάσουν κάτω από το βάρος.

Δέστε απαλά το κύριο στέλεχος του φυτού στον πάσσαλο με ένα κομμάτι εύκαμπτου σύρματος ή σπάγκου και σχεδιάστε να το αναδιατάξετε καθώς μεγαλώνει το φυτό.

Τα ντοματίνια είναι πιο χαρούμενα με βαρύ εβδομαδιαίο πότισμα παρά με συχνό ελαφρύ πότισμα.

Τα φυτά ευδοκιμούν επίσης όταν τα ώριμα φρούτα μαζεύονται καθημερινά ή κάθε δεύτερη μέρα.

Συγκομιδή ντομάτας κοκτέιλ:

Ανάλογα με τον καιρό, χρειάζονται περίπου δύο μήνες για να ωριμάσουν οι ντομάτες σας για κοκτέιλ.
Διαλέξτε τα μόλις αποκτήσουν το αναμενόμενο χρώμα τους.
Όταν οι ντομάτες σας είναι έτοιμες και πλήρως ώριμες, θα είναι πολύ εύκολο να αποκολληθούν από το φυτό.
Κάθε μέρα ή κάθε δεύτερη μέρα στην υψηλή περίοδο, θα έχετε όλο και περισσότερες ώριμες ντομάτες κοκτέιλ για συγκομιδή. Η συλλογή ώριμων και φρέσκων ντοματών κοκτέιλ για σαλάτες, ορεκτικά και ορεκτικά είναι σίγουρα ένα από τα κυριότερα σημεία της κηπουρικής για τα παιδιά και όλους τους λάτρεις του λαχανόκηπου!

Καλή γεύση!

23 λαχανικά που μπορείτε να σπείρετε τον Ιούνιο

5 συμβουλές για να προστατέψετε τον λαχανόκηπό σας κατά τη διάρκεια του καύσωνα