Πώς να καλλιεργήσετε μια πορτοκαλιά από σπόρους

Ένα ώριμο πορτοκάλι παράγει μια αφθονία από επιμήκους, κρεμώδεις λευκούς σπόρους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την καλλιέργεια νέων πορτοκαλιών (Citrus sinensis ΜΕΓΑΛΟ.). Οι σπόροι ή τα κουκούτσια φυτρώνουν εύκολα χωρίς προεπεξεργασία και θα παράγουν γρήγορα πλούσιο, αειθαλές φύλλωμα. Οι πορτοκαλιές που καλλιεργούνται από σπόρους αναπτύσσονται πολύ αργά και οι περισσότερες χρειάζονται επτά έως οκτώ χρόνια για να καρποφορήσουν.

Προετοιμασία σπόρων

Οι σπόροι πορτοκαλιού αρχίζουν να χάνουν τη βιωσιμότητά τους μόλις τους αφαιρέσετε από τον καρπό, οπότε φροντίστε να είστε έτοιμοι πριν κόψετε το πορτοκάλι. Πάρτε τους σπόρους από ένα πλήρως ώριμο φρούτο με ωραίο πορτοκαλί χρώμα και χωρίς ίχνος πράσινου. Συγκομίστε σπόρους από υγιή, άψογο καρπό χωρίς σημάδια σήψης ή μούχλας. Χρησιμοποιήστε τουλάχιστον τέσσερις σπόρους πορτοκαλιού για να αυξήσετε τις πιθανότητες επιτυχούς βλάστησης και ξεπλύντε τους καλά σε κρύο, καθαρό νερό για να αφαιρέσετε τυχόν υπολείμματα σακχάρων. Απλώστε τους σπόρους πορτοκαλιού σε ένα φύλλο χαρτί κουζίνας για να στεγνώσουν ενώ προετοιμάζετε τις γλάστρες για βλάστηση.

Συμβουλές για σπορά

Η σωστή ισορροπία νερού και το βάθος σποράς είναι απαραίτητα για την επιτυχή βλάστηση των σπόρων πορτοκαλιού. Χρησιμοποιήστε μια καθαρή γλάστρα 6-10 cm με τουλάχιστον δύο τρύπες αποστράγγισης στη βάση και ένα αποστειρωμένο χώμα γλάστρας από ίσα μέρη θρυμματισμένη τύρφη και λεπτόκοκκο περλίτη. Γεμίζουμε τη γλάστρα μέχρι 1 cm από την κορυφή με το μείγμα του χώματος και τοποθετούμε δύο σπόρους στην επιφάνεια κοντά στο κέντρο, με απόσταση περίπου 1 cm μεταξύ τους. Καλύψτε τους σπόρους με ένα στρώμα χώματος 0,5 έως 1 cm. Ψεκάστε τη μέση με νερό για να τακτοποιηθούν όλα.

Φροντίδα κατά τη βλάστηση

Οι σπόροι πορτοκαλιού χρειάζονται θερμοκρασίες πάνω από 21°C για να βλαστήσουν επιτυχώς. Τοποθετήστε τις γλάστρες σε ένα στρώμα βλάστησης ή σε ένα φυσικά ζεστό μέρος, όπως πάνω από ένα ψυγείο ή κοντά σε θερμοσίφωνα. Περάστε ένα φύλλο πλαστικής μεμβράνης πάνω από την κατσαρόλα για να διατηρήσετε τη θερμότητα, αλλά κρατήστε τις άκρες χαλαρές για να διαφύγει η υπερβολική υγρασία. Διατηρήστε το μίγμα του εδάφους ομοιόμορφα υγρό, αλλά αφήστε την επιφάνεια να στεγνώσει ελαφρώς πριν το ποτίσετε ξανά. Οι περισσότεροι υγιείς σπόροι πορτοκαλιάς φυτρώνουν σε 7-10 ημέρες όταν διατηρούνται ζεστοί, αλλά ορισμένοι μπορεί να διαρκέσουν πολύ περισσότερο. Μόλις αναδυθούν τα λάχανα, αφαιρέστε το πλαστικό περιτύλιγμα και μετακινήστε τις γλάστρες κοντά σε παράθυρο με δυτικό ή νότιο προσανατολισμό με τουλάχιστον τέσσερις ώρες ηλιακού φωτός την ημέρα.

Η επιλογή των δενδρυλλίων

Οι πορτοκαλιές παράγουν δύο διαφορετικούς τύπους βλαστών δενδρυλλίων: γενετικούς βλαστούς και φυτικούς βλαστούς. Οι φυτικοί βλαστοί μοιράζονται τα ίδια χαρακτηριστικά με το μητρικό δέντρο, οπότε τελικά θα παράγουν ποιοτικούς καρπούς. Οι γενετικοί βλαστοί έχουν γενετικές παραλλαγές λόγω διασταυρούμενης επικονίασης, επομένως μπορεί να μην παράγουν την ίδια ποιότητα καρπού και πρέπει να αφαιρεθούν. Κάθε σπόρος πορτοκαλιού μπορεί να παράγει τρία μικρόβια: ένα γενετικό και δύο φυτικά. Οι βλαστικοί βλαστοί είναι ζωηροί και ψηλότεροι από τον ασθενέστερο γενετικό βλαστό. Κόψτε το γενετικό βλαστό στη βάση χρησιμοποιώντας ένα μικρό ψαλίδι και πετάξτε το έτσι ώστε οι βλαστοί να αναπτυχθούν χωρίς ανταγωνισμό για θρεπτικά συστατικά.

Μεταφύτευση και παρακολούθηση της πορτοκαλιάς

Το αποστειρωμένο μέσο που χρησιμοποιείται για τη βλάστηση των σπόρων πορτοκαλιάς στερείται των θρεπτικών συστατικών που απαιτούνται για την υγιή ανάπτυξη δενδρυλλίων, επομένως τα σπορόφυτα θα πρέπει να μεταμοσχευθούν σε νέες γλάστρες μόλις παράγουν πολλές ομάδες φύλλων. Μετακινήστε τα σπορόφυτα σε γλάστρες 10-15 cm γεμάτες με χώμα γλάστρας με βάση τα εσπεριδοειδή. Και πάλι, χρησιμοποιήστε γλάστρες με τρύπες αποστράγγισης. Διατηρήστε τα σπορόφυτα σε φωτεινό, ηλιόλουστο σημείο με νότια έκθεση και ποτίστε τα όταν στεγνώσει το επιφανειακό έδαφος, προσθέτοντας νερό μέχρι να στάζει από τον πάτο της γλάστρας. Οι πορτοκαλιές ανταποκρίνονται καλά στην ανάπτυξη σε δοχεία, αλλά θα είναι καλύτερα εάν φυτευτούν σε εξωτερικούς χώρους στο προτιμώμενο κλιματικό εύρος.

Στο χέρι σου!

Πώς να αποθηκεύσετε και να διατηρήσετε τις καλλιέργειες κήπου

Λίστα λαχανικών και βοτάνων που μπορούν να καλλιεργηθούν στη σκιά