Πώς να καλλιεργήσετε μια μηλιά από σπόρους μηλιάς

Οι σπόροι μήλου είναι εύκολο να παρασκευαστούν στο σπίτι με την κατάλληλη προετοιμασία και τα σπορόφυτα είναι συχνά πιο ζωηρά από τα εμβολιασμένα αντίστοιχα φυτώρια. Δώστε σε ένα δενδρύλλιο μήλου 3 έως 4 χρόνια και θα φτάσει και θα ξεπεράσει το μέγεθος μιας μεταφύτευσης σε γλάστρα. Από εκεί, έχετε ένα δέντρο που μπορεί να ζήσει για αιώνες.

Ο κύριος λόγος για τον οποίο οι μηλιές δεν καλλιεργούνται από σπόρους είναι ότι οι καρποί δεν θα είναι πανομοιότυποι. Ακριβώς όπως οι άνθρωποι, οι απόγονοι μπορεί να έχουν κάποια ομοιότητα με τους γονείς τους, αλλά με τη δική τους γεύση και συνήθειες. Οι άνθρωποι τείνουν να θέλουν προβλεψιμότητα και για αυτό το λόγο οι μηλιές κλωνοποιούνται με εμβολιασμό και όχι με σπόρους.

Το θέμα είναι… όλες οι πιο νόστιμες ποικιλίες μήλων ήταν σπορόφυτα κάποια στιγμή στην ιστορία. Το να φυτέψετε ένα μήλο από σπόρο είναι σαν να παίζετε λοταρία, και αφού πιθανότατα θα κομποστοποιήσετε αυτόν τον πυρήνα μήλου ούτως ή άλλως, δεν έχετε τίποτα να χάσετε.

Δεδομένου ότι ένα δενδρύλλιο θα έχει κάποια από τα χαρακτηριστικά των γονέων του, αρκεί να επιλέξουμε τους σπόρους των αγαπημένων μας ποικιλιών για να φυτέψουμε. Οι πιθανότητες είναι ότι πολλά από αυτά θα δώσουν μήλα καλύτερα για μηλίτη ή για ευχάριστη άγρια ​​ζωή, αλλά ακόμα και τότε τα δέντρα θα συνεχίσουν να ταΐζουν τις μέλισσες με άφθονα άνθη και νέκταρ την άνοιξη. Και θα βοηθήσουν στην επικονίαση άλλων πιο νόστιμων δέντρων, έτσι ώστε να είναι μια νίκη είτε έτσι είτε αλλιώς.

Προετοιμασία σπόρων μήλου για φύτευση

Οι σπόροι μήλου χρειάζονται ψυχρή στρωματοποίηση για να σπάσουν τον λήθαργο. Οι σπόροι πρέπει να φυλάσσονται σε υγρό ψυγείο για τουλάχιστον 6 εβδομάδες πριν από τη φύτευση. Τοποθετήστε τους σπόρους μήλου σε μια υγρή χαρτοπετσέτα και, στη συνέχεια, τοποθετήστε τη χαρτοπετσέτα σε μια πλαστική σακούλα, αφήνοντάς την ανοιχτή μόνο μια ρωγμή για ανταλλαγή αέρα. Αποθηκεύστε το στο πίσω μέρος του ψυγείου, ελέγχοντας την πετσέτα κάθε εβδομάδα περίπου για να βεβαιωθείτε ότι είναι υγρή.

Βλάστηση σπόρων μήλου σε χαρτοπετσέτα

Μετά από 6 εβδομάδες, ορισμένοι σπόροι μπορεί να έχουν ήδη αρχίσει να βλασταίνουν. Αυτό είναι καλό γιατί οι σπόροι μήλου έχουν πολύ χαμηλό ρυθμό βλάστησης. Ορισμένες πηγές λένε ότι είναι τόσο χαμηλό όσο το 30%.

Αν αγοράσετε ντόπια μήλα αργά την εποχή, μήνες μετά τη συγκομιδή, έχουν ήδη αποθηκευτεί στο ψυγείο για αρκετούς μήνες. Είναι επίσης καλή ιδέα να στρωματοποιήσετε αυτούς τους σπόρους σε κρύο στρώμα σε μια υγρή χαρτοπετσέτα, καθώς η επιπλέον στρωματοποίηση δεν θα τους βλάψει, αλλά η έλλειψη αρκετή ώρα κρύου σημαίνει ότι δεν υπάρχουν σπορόφυτα μήλου. Όταν κόβετε τοπικά μήλα που έχουν αποθηκευτεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι πιθανό κάποιοι σπόροι να έχουν ήδη αρχίσει να φυτρώνουν μέσα στο μήλο…

Πώς να φυτέψετε σπόρους μήλου

Μετά από τουλάχιστον 6 εβδομάδες σε μια υγρή χαρτοπετσέτα στο ψυγείο, μπορείτε να φυτέψετε σπόρους μήλου όπως θα κάνατε με κάθε άλλο σπόρο. Μπορούν να σπαρθούν απευθείας σε εξωτερικούς χώρους εάν είναι μετά τον τελευταίο παγετό της άνοιξης και το έδαφος μπορεί να δουλέψει. Δεδομένου ότι τα ποσοστά βλάστησης είναι χαμηλά και η θήρευση από σκίουρους, ποντίκια και βολβούς μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα από νωρίς, συνιστώ να τα βλασταίνουν σε γλάστρες.

Τοποθετήστε περίπου δώδεκα σπόρους σε μια ανακυκλωμένη γλάστρα φυτωρίου με λίγο χώμα έναρξης σπόρων. Διατηρήστε το χώμα ζεστό και υγρό, όπως θα κάνατε με κάθε άλλο σπόρο που φυτεύτηκε την άνοιξη (δηλαδή ντομάτες).

Πόσο χρόνο χρειάζονται για να βλαστήσουν οι σπόροι του μήλου;

Μετά από 6 εβδομάδες ψυχρής στρωματοποίησης, οι σπόροι των μήλων στην πραγματικότητα βλασταίνουν αρκετά γρήγορα. Πολλοί σπόροι θα φυτρώσουν ήδη στη χαρτοπετσέτα του ψυγείου σας και αυτοί θα βγουν από το χώμα το πιο γρήγορα μετά τη φύτευση. Αν υποθέσουμε ότι οι θερμοκρασίες του εδάφους είναι αρκετά ζεστές (περίπου 24°C), οι σπόροι θα πρέπει να βγουν από το έδαφος σε 1-2 εβδομάδες.

Από εκεί, καλλιεργήστε τα σπορόφυτα μήλων σε γλάστρες μέχρι τα δενδρύλλια να φτάσουν τουλάχιστον τα 10-10 εκατοστά σε ύψος.

Μεταφύτευση δενδρυλλίων μήλων

Εάν θέλετε να τα βάλετε στο έδαφος όσο το δυνατόν συντομότερα, απλώς περιμένετε μέχρι οι νυχτερινές θερμοκρασίες να είναι σταθερά πάνω από 10°C την άνοιξη (ή στις αρχές του καλοκαιριού).

Μόλις τα φυτά μηλιάς είναι στο έδαφος, θα αρχίσουν να μεγαλώνουν σε ένα δέντρο πλήρους μεγέθους. Δεδομένου ότι δεν εμβολιάζονται σε υποκείμενα νάνους που τα ακρωτηριάζουν και περιορίζουν τα θρεπτικά συστατικά τους, τα φυτά της μηλιάς θα γίνουν δυνατά και υγιή, αλλά και μεγάλα. Το σωστό κλάδεμα μπορεί να κρατήσει τις μηλιές μικρότερες, αλλά οι μηλιές πλήρους μεγέθους πρέπει πάντα να φυτεύονται σε απόσταση τουλάχιστον 6 μέτρων μεταξύ τους.

Πόσο καιρό χρειάζονται για να καρποφορήσουν τα σπορόφυτα μήλων;

Παραδόξως, όχι πολύ μεγαλύτερο από ένα ακριβό εμβολιασμένο φυτώριο. Οι μηλιές που αγοράζονται από ένα φυτώριο συνήθως αρχίζουν να φέρουν μήλα περίπου 8 χρόνια μετά τη φύτευση. Μπορεί να έμειναν στη γλάστρα για λίγο κάνοντάς τους λίγο ριζοδεμένους και λιγοστούς. Ακόμη και στις καλύτερες συνθήκες, τα μεγάλα φυτώρια ύψους 15 cm δεν ανέχονται καλά τη μεταφύτευση και χρειάζεται χρόνος για να ανακάμψουν και να αρχίσουν να αναπτύσσονται ξανά δυναμικά.

Μετά από τρία χρόνια στο έδαφος, τα σπορόφυτα μηλιάς σας θα είναι ψηλότερα από τα εμβολιασμένα φυτώρια. θα χρειαστούν περίπου 5 χρόνια για να έχουμε μήλα, αλλά τίποτα δεν είναι σίγουρο, ο χρόνος θα δείξει.

7 μυστικά για την καλλιέργεια ραπανάκια

8 συμβουλές για να ξεκινήσετε καλά έναν λαχανόκηπο την άνοιξη