Πώς να καλλιεργήσετε μια λεμονιά από έναν σπόρο λεμονιού

Οι λεμονιές είναι από τα πιο εύκολα οπωροφόρα δέντρα για να αναπτυχθούν σε εσωτερικούς χώρους. Το μόνο που χρειάζονται είναι ένα ηλιόλουστο περβάζι, καλό χώμα και πολλή υπομονή. Πριν μάθουμε πώς να καλλιεργούμε μια λεμονιά από σπόρο σήμερα, ας συζητήσουμε μερικά σημαντικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε.

Μπορεί να χρειαστούν μερικά χρόνια για να ανθίσει μια λεμονιά εσωτερικού χώρου και να δώσει καρπούς, αλλά αξίζει την αναμονή. Τα γυαλιστερά φύλλα τους και η ταχεία ανάπτυξή τους γοητεύουν κάθε εθισμένο στο πράσινο, και πραγματικά δεν μπορείτε να συγκρίνετε τη γεύση των λεμονιών που καλλιεργούνται σε εσωτερικούς χώρους με φρούτα που αγοράζονται από το κατάστημα. Όπως είπαμε, οι λεμονιές είναι μερικά από τα πιο εύκολα και θεαματικά δέντρα για να αναπτυχθούν σε εσωτερικούς χώρους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να δίνετε πλήρη προσοχή στη βλάστηση και τον πολλαπλασιασμό τους.

Αυτό το άρθρο είναι ένας οδηγός βήμα προς βήμα για να σας βοηθήσει να καλλιεργήσετε μια λεμονιά από σπόρους.

Αρχικά, θα εξετάσουμε όλα τα πράγματα που θα χρειαστείτε για να βεβαιωθείτε ότι οι σπόροι λεμονιού θα φυτρώσουν και, στη συνέχεια, θα εξηγήσουμε λεπτομερώς πώς να φυτρώσετε τους σπόρους και να έχετε υγιή ανάπτυξη.

Τι χρειάζεστε για να καλλιεργήσετε μια λεμονιά από σπόρους:

– Ένα ή δύο λεμόνια: προτείνουμε βιολογικές ποικιλίες που έχουν υποστεί τη λιγότερη επεξεργασία με φυτοφάρμακα, ζιζανιοκτόνα ή χημικά λιπάσματα.
– Μια μικρή πλαστική σακούλα με φερμουάρ και χαρτοπετσέτες
– Αποστειρωμένο χώμα εσπεριδοειδών ή τύρφη, περλίτης, βερμικουλίτης και οργανικό λίπασμα.
– Γλάστρες 10 cm (σε τερακότα ή πλαστικό).

Θα χρειαστείτε επίσης ένα ζεστό, σκιερό μέρος για να βλαστήσουν οι σπόροι της λεμονιάς και ένα ηλιόλουστο μέρος για να καλλιεργήσετε τις λεμονιές μόλις φυτρώσουν.

Βλαστώστε τους σπόρους σε χαρτοπετσέτα:

Δοκίμασα να βλαστήσω σπόρους λεμονιού με τη μέθοδο χαρτοπετσέτας αυτό το χειμώνα και έμεινα έκπληκτος με το πόσο εύκολο και αποτελεσματικό ήταν. Είχα ποσοστό επιτυχίας 90% όταν βλάστησα σπόρους λεμονιού σε χαρτοπετσέτα.

1. Μαζέψτε τα κουκούτσια (σπόρους)

Κόψτε το λεμόνι και μαζέψτε τα πιο σαρκώδη κουκούτσια του.
Λάβετε υπόψη ότι μερικά από αυτά μπορεί να μην φυτρώσουν, επομένως θα χρειαστείτε πολλά. Συνιστώ να το δοκιμάσετε με τουλάχιστον 5 σπόρους.
Καθαρίστε τον πολτό από τους σπόρους, στη συνέχεια ξεπλύνετε με χλιαρό νερό και στεγνώστε τους με μια χαρτοπετσέτα.

2. Αφαιρέστε τη λευκή φλούδα από τους σπόρους (προαιρετικά)

Αυτό επιταχύνει τη βλάστηση αφού το μικρό βλαστάρι δεν χρειάζεται πλέον να διαπεράσει το δέρμα – είναι λογικό, σωστά;
Προσέξτε, ωστόσο, να μην κόψετε τους σπόρους γιατί μπορεί να τρυπήσετε το βλαστάρι μέσα.

Σημείωση: Ορισμένα σεμινάρια σχετικά με τον τρόπο καλλιέργειας λεμονιών από σπόρους συνιστούν επίσης να αφαιρέσετε το δεύτερο (καφέ) στρώμα του δέρματος για να επιταχύνετε ακόμη περισσότερο τη διαδικασία βλάστησης. Δεν το έκανα, αλλά δεν νομίζω ότι θα έβλαπτε αν πρόσεχες αρκετά να μην τρυπήσεις, κόψεις ή σπάσεις τις κοτυληδόνες.

3. Τυλίξτε τους σπόρους σε μια υγρή χαρτοπετσέτα και κλείστε τους σε μια σακούλα

Τοποθετήστε τους σπόρους σε απόσταση περίπου 2 εκατοστών μεταξύ τους σε μια χαρτοπετσέτα και σκεπάστε τους προσεκτικά με μια άλλη χαρτοπετσέτα.
Τυλίξτε τα απαλά και ψεκάστε τη χαρτοπετσέτα μέχρι να υγρανθεί.
Στη συνέχεια, σφραγίστε τα πάντα σε μια πλαστική σακούλα και γράψτε την τρέχουσα ημερομηνία στην τσάντα.

Είναι φυσιολογικό να αφήνετε λίγο αέρα μέσα στη σακούλα, στην πραγματικότητα τα περισσότερα διαδικτυακά σεμινάρια συνιστούν αυτή την πρακτική καθώς οι σπόροι χρειάζονται υγρασία, ζεστασιά και αέρα για να βλαστήσουν.

4. Τοποθετήστε τη σακούλα σε ένα ζεστό, σκιερό μέρος

Οι σπόροι λεμονιού σας δεν χρειάζονται φως σε αυτό το στάδιο, αλλά χρειάζονται άφθονη θερμότητα και υγρασία όπως αναφέρθηκε προηγουμένως. Κρατήστε τα μακριά από κρύα ή ρευστά μέρη στο σπίτι σας για να επιταχύνετε τη διαδικασία βλάστησης.

Μετά από 2-4 εβδομάδες ή όταν οι ρίζες έχουν μήκος τουλάχιστον 3-5 cm, οι σπόροι είναι έτοιμοι να φυτευτούν στο έδαφος

5. Προετοιμάστε το χώμα και μια γλάστρα για κάθε φυτό

Οι γλάστρες πρέπει να έχουν διάμετρο τουλάχιστον 7 cm και ύψος τουλάχιστον 10 cm.
Το ιδανικό χώμα για γλάστρα πρέπει να έχει pH από 5,5 έως 6,5.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ειδικό μείγμα για γλάστρα εσπεριδοειδών ή να φτιάξετε το δικό σας χρησιμοποιώντας τα συστατικά που αναφέρονται παραπάνω σε ίσες ποσότητες.

6. Διαχωρίστε προσεκτικά τα σπορόφυτα από τη χαρτοπετσέτα

Δεν πειράζει εάν έχουν μόνο ρίζες, τα φυτά θα αναπτυχθούν εάν τους δοθεί η κατάλληλη φροντίδα που περιγράφεται παρακάτω. Επίσης, η χαρτοπετσέτα κολλημένη στις ρίζες δεν είναι μεγάλη υπόθεση, συνέβη και στα σπορόφυτα μου και δεν επηρεάζει την ανάπτυξη. Μην ρισκάρετε να σπάσετε μια ρίζα μόνο και μόνο επειδή έχει κολλήσει λίγο χαρτί πάνω της, δεν αξίζει τον κόπο.

7. Φυτέψτε τα σπορόφυτα βάθους περίπου 3 cm

Όταν κάνετε τρύπες στο έδαφος, λάβετε υπόψη και το μήκος των ριζών. Όταν καλύπτετε τα σπορόφυτα, χτυπήστε απαλά το χώμα.

Μην πιέζετε πολύ, γιατί μπορεί να σπάσετε τις ρίζες. Αφήνοντας το έδαφος να είναι κάπως χαλαρό, παρέχεται σωστή πρόσβαση σε θρεπτικά συστατικά, υγρασία και αέρα και βοηθά τα φυτά να αναπτύξουν υγιή ριζικά συστήματα.

8. Διατηρείτε το χώμα συνεχώς υγρό μέχρι να εμφανιστούν 4-5 φύλλα σε κάθε φυτό

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μετακινήστε σταδιακά τα φυτά σε ένα ηλιόλουστο παράθυρο του σπιτιού σας. Το ιδανικό μέρος για μια λεμονιά είναι ακριβώς μπροστά από ένα παράθυρο με νότιο προσανατολισμό για μέγιστη έκθεση στον ήλιο, οπότε προσπαθήστε να τις φέρετε όλο και πιο κοντά στη μελλοντική τους θέση. Θυμηθείτε να μετακινείτε το φυτό τακτικά μέχρι να φτάσει στο γλυκό σημείο. Προσοχή όμως μην τα κάψετε!

9. Στη συνέχεια, αφήστε τα πρώτα 2 εκατοστά χώματος να στεγνώσουν (αλλά όχι περισσότερο) ανάμεσα στα ποτίσματα

Μην αφήσετε όλη τη γλάστρα με το χώμα να στεγνώσει, σίγουρα θα σκοτώσει το φυτό σας γιατί οι λεμονιές είναι τροπικά φυτά και αγαπούν την υγρασία.

Μόλις γίνει αρκετά μεγάλο, μπορείτε να το μεταφυτεύσετε στον κήπο σας, αλλά προσέξτε τον παγετό εάν ζείτε σε ψυχρή περιοχή, θυμηθείτε να το προστατεύετε πριν από κάθε κίνδυνο παγετού.

Τέλος, μια συχνή ερώτηση, πόσο καιρό χρειάζεται για μια λεμονιά που καλλιεργείται από σπόρους να παράγει λεμόνια;

Αφού φυτέψετε τη λεμονιά σας, πρέπει να περιμένετε περίπου τρία χρόνια για να παράγει λεμόνια που μπορείτε πραγματικά να μαζέψετε και να τα χρησιμοποιήσετε για κατανάλωση. Όταν καλλιεργείτε μια λεμονιά από σπόρους, ανεξάρτητα από τη μέθοδο, θα πρέπει να περιμένετε τρία έως έξι χρόνια προτού καταστεί ικανή να παράγει βρώσιμους καρπούς. Το μυστικό είναι να φροντίζετε τη λεμονιά σας με τη μέγιστη προσοχή.

5 συμβουλές για να προστατέψετε τον λαχανόκηπό σας κατά τη διάρκεια του καύσωνα

8 συμβουλές για να αξιοποιήσετε στο έπακρο έναν μικρό κήπο