Πώς να καλλιεργήσετε μια βερικοκιά από έναν πυρήνα βερίκοκου

Με ύψος πάνω από 7 μέτρα με ροζ ή λευκά άνθη στις αρχές της άνοιξης, η βερικοκιά (Prunus armeniaca) παράγει λαχταριστούς χρυσοπορτοκαλί καρπούς που όλοι αγαπάμε. Εάν παίρνετε λάκκους από εμβολιασμένη ή υβριδική ποικιλία, τα σπορόφυτα που καλλιεργείτε από αυτά μπορεί να μην μοιάζουν ή να μην παράγουν σαν το μητρικό δέντρο. Επίσης, μη μαζεύετε τα κουκούτσια από ένα βερίκοκο πρώιμης περιόδου, καθώς αυτά τα κουκούτσια συχνά δεν βλασταίνουν. Για καλύτερα αποτελέσματα, επιλέξτε ένα καρπό μέσης ή όψιμης εποχής που έχει αναπτυχθεί από κουκούτσι και δεν είναι αρκετά κοντά σε άλλα δέντρα του ίδιου γένους για να επικονιαστεί από αυτά.

Παρασκευή κουκουτσιών βερίκοκου και εκχύλιση του σπόρου (αμύγδαλο).

Η καλλιέργεια μιας βερικοκιάς από το λάκκο δεν είναι δύσκολη, αλλά απαιτεί υπομονή καθώς χρειάζεται χρόνο.

Κόψτε τα υπερώριμα ή υπερώριμα βερίκοκα στη μέση και αφαιρέστε τα κουκούτσια. Τρίψτε όση σάρκα έχει απομείνει από τα κουκούτσια με μια βούρτσα λαχανικών και απλώστε τα σε εφημερίδες για περίπου τρεις ώρες μέχρι να στεγνώσουν οι επιφάνειές τους. Όταν τα κουκούτσια είναι πολύ στεγνά, σπάστε τα ασκώντας πίεση, με καρυοθραύστη ή μέγγενη, στα ραμμένα πρόσωπά τους και μετά αφαιρέστε τους αμυγδαλωτούς σπόρους.

Αφήστε τους σπόρους στις εφημερίδες για μερικές ώρες ακόμα μέχρι να στεγνώσουν οι επιφάνειές τους πριν τους αποθηκεύσετε σε ένα σκεπασμένο βάζο ή σακούλα με φερμουάρ στο ψυγείο, εάν θέλετε να καθυστερήσετε την περίοδο στρωματοποίησής τους. Εάν σκοπεύετε να ξεκινήσετε αυτή τη διαδικασία αμέσως, μουλιάστε τους σπόρους όλη τη νύχτα σε ένα δοχείο με χλιαρό νερό.

Εάν δεν θέλετε να ενοχλείτε την εξαγωγή των σπόρων, μπορείτε να στρωματοποιήσετε τα κουκούτσια, αλλά η βλάστηση θα διαρκέσει περισσότερο.

Φυτέψτε σπόρους βερίκοκου σε εσωτερικούς χώρους

Στύψτε αρκετή υγρή τύρφη για να αφαιρέσετε την περίσσεια νερού και τοποθετήστε μερικές χούφτες από αυτό το βρύο σε ένα γυάλινο βάζο ή σακούλα. Στραγγίζουμε τους προ-μουλιασμένους σπόρους και τους προσθέτουμε στη μους ανακατεύοντάς τους καλά. Καλύψτε το βάζο με ένα βιδωτό καπάκι ή κλείστε τη σακούλα με φερμουάρ.

Κρύο στρωματοποιήστε τους σπόρους τοποθετώντας το βάζο ή τη σακούλα στο ψυγείο, όπου η θερμοκρασία πρέπει να είναι μεταξύ 0 και 7° Κελσίου. Ελέγχετε συχνά για τυχόν σημάδια ριζών που εμφανίζονται στην τύρφη. Οι σπόροι βερίκοκου συνήθως αρχίζουν να βλασταίνουν σε τέσσερις έως έξι εβδομάδες.

Βάλτε τους σπόρους που βλάστησαν σε μια γλάστρα αν ο καιρός δεν σας επιτρέπει να τους φυτέψετε έξω. Τοποθετήστε έναν σπόρο σε κάθε γλάστρα 10 cm με χώμα γλάστρας, με τη ρίζα προς τα κάτω και το αντίθετο άκρο του σπόρου κοντά στην επιφάνεια του χώματος. Κρατήστε τα σπορόφυτα σε ένα ηλιόλουστο περβάζι, κάτω από φώτα καλλιέργειας ή σε θερμοκήπιο μέχρι να είστε έτοιμοι να τα μεταφυτέψετε στον κήπο.

Φύτευση σπόρων βερίκοκου απευθείας σε εξωτερικό χώρο

Σκάψτε ένα κρεβάτι φύτευσης το φθινόπωρο σε μια τοποθεσία με ήλιο και ελαφρύ αργιλώδες έδαφος. Κάντε ένα αυλάκι στο χώμα δύο φορές πιο βαθιά από το μήκος των σπόρων σας. Σπέρνουμε τους προ-εμποτισμένους σπόρους στο αυλάκι με απόσταση περίπου 15 cm μεταξύ τους και γεμίζουμε το αυλάκι με χώμα. Απλώστε άλλα 3 εκατοστά χώματος στη σειρά φύτευσης για να αποφύγετε το ράγισμα της επιφάνειας του εδάφους.

Καλύψτε τη σειρά με ένα πανί σταγόνας. Περάστε το ύφασμα αρκετές ίντσες βαθιά στο έδαφος από όλες τις πλευρές για να αποτρέψετε τα ζώα να σκάψουν τους σπόρους.

Προσέξτε για σημάδια βλάστησης την άνοιξη. Όταν βλέπετε μικρά δέντρα να αρχίζουν να εμφανίζονται, αφαιρέστε το ύφασμα για να μεγαλώσουν πριν τα μεταφυτέψετε.

Οι σπόροι, τα κλαδιά και τα μαραμένα φύλλα των βερικοκιών είναι δηλητηριώδη, επομένως κρατήστε αυτά τα υλικά μακριά από παιδιά και κατοικίδια.

Με τύχη και υπομονή, θα ανταμειφθείτε με γλυκά, ζουμερά βερίκοκα από το δικό σας δέντρο σε τρία έως πέντε χρόνια.

20 πολυετή λαχανικά για να φυτέψετε αυτή την άνοιξη

Πώς να μαζέψετε τους δικούς σας σπόρους για την επόμενη σεζόν