Πώς να καλλιεργήσετε μαρούλι το χειμώνα

Αν και τρώτε λιγότερο μαρούλι το χειμώνα, είναι ωραίο να μαζεύετε φρέσκα φύλλα και είναι απολύτως δυνατό να καλλιεργήσετε μαρούλι όλο το φθινόπωρο και το χειμώνα με λίγη προσπάθεια.

Το μαρούλι που καλλιεργείται το φθινόπωρο και το χειμώνα χωρίζεται σε δύο τύπους. Μαρούλι σπαρμένο στα τέλη του καλοκαιριού και μαρούλι που φυτεύτηκε αργά στο αγροτεμάχιο λαχανικών, το οποίο θα αντέξει ελαφρούς παγετούς που μπορεί να εμφανιστούν τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο. Το μαρούλι είναι πιο ανθεκτικό από ό,τι φαίνεται και τα μαρούλια που έχουν σπαρθεί αργά το καλοκαίρι θα επιβιώσουν στους κρύους, ελαφρούς παγετούς χωρίς προστασία, που σημαίνει ότι θα συλλέγονται όλο το φθινόπωρο. Αυτό δεν είναι αυστηρά «χειμωνιάτικο μαρούλι», αλλά μαρούλι που σπέρνεται αργά στην καλλιεργητική περίοδο.

Όπως και η ρόκα, έτσι και το μαρούλι σε εξωτερικούς χώρους μπορεί να προστατευτεί από το πάγωμα με σήραγγες ή κλοσέ. Τα μαρούλια χωρίς κουδούνια θα μαζευτούν πρώτα, αφήνοντας εκείνα κάτω από καμπάνες για κατανάλωση στα τέλη του φθινοπώρου και στις αρχές του χειμώνα.

Μπορείτε επίσης να μεγαλώσετε το φθινόπωρο και το χειμώνα σε ένα δοχείο, πράγμα που σημαίνει ότι τα μαρούλια σας μπορούν να καλυφθούν ή να μεταφερθούν σε ένα καταφύγιο εάν απειλείται η κακοκαιρία. Το μαρούλι και η ρόκα ανέχονται ελαφρούς παγετούς και κρυολογήματα μέχρι τους -5 βαθμούς περίπου.

Το κρύο μιας χειμωνιάτικης νύχτας μπορεί να είναι απογοητευτικό όταν πρόκειται να πάτε στο οικόπεδο λαχανικών για να μαζέψετε μαρούλια. Το μαρούλι μπορεί να φυτευτεί σε ένα δοχείο κοντά στην πόρτα της κουζίνας για να αποφύγετε τη βιασύνη στο κρύο και την υγρασία.

Πότε να φυτρώσετε και να φυτέψετε χειμωνιάτικο μαρούλι:

Οι ποικιλίες μαρουλιού που πωλούνται ως «χειμωνιάτικο» μαρούλι είναι ιδιαίτερα ανθεκτικές στο κρύο και μπορούν να αναπτυχθούν σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

Σπέρνετε χειμωνιάτικο μαρούλι ή φυτεύετε μικρά φυτά απευθείας στο οικόπεδο λαχανικών το φθινόπωρο από τον Αύγουστο έως τον Νοέμβριο περίπου, ανάλογα με τις συνθήκες. Εναλλακτικά, καλλιεργήστε τα σε δίσκους σπόρων και μεταφυτέψτε τα αργά το φθινόπωρο. Κατά τη φύτευση, τα μικρά φυτά πρέπει να είναι αρκετά ώριμα για να αντέχουν το κρύο, επομένως θα πρέπει να φυτρώσουν στα τέλη του καλοκαιριού/αρχές του φθινοπώρου.

Τα φυτά πρέπει να απέχουν περίπου 20-25 cm μεταξύ τους ανάλογα με την ποικιλία (μέγεθος) του μαρουλιού.

Φυτέψτε το χειμωνιάτικο μαρούλι σε ένα ηλιόλουστο, προστατευμένο μέρος με καλή αποστράγγιση, έτσι ώστε τα φυτά να μην εμποτίζονται. Το χειμερινό μαρούλι μπορεί να σπαρθεί από τον Αύγουστο έως τον Νοέμβριο, σε ρηχές σειρές, και καλό είναι να σπέρνεται/ή να φυτεύεται κάθε δύο εβδομάδες για συνεχή συγκομιδή. Εάν προβλέπεται κρύος καιρός, κτυπήστε τα μικρότερα φυτά.

Το χειμερινό μαρούλι μπορεί να καλλιεργηθεί όλο το χειμώνα και η σπορά μπορεί να ξεκινήσει ξανά τον Φεβρουάριο, υπό κάλυψη.

Αν έχετε τούνελ ή θερμοκήπιο και βρίσκεστε σε προστατευμένο μέρος, μπορείτε να σπέρνετε χειμωνιάτικα μαρούλια συνεχώς, εκμεταλλευόμενοι τις ήπιες περιόδους κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Όταν φυτεύετε μια όψιμη καλλιέργεια μαρουλιού ή χειμωνιάτικο μαρούλι, είτε από σπόρους είτε από μικρά φυτά, το κάλυμμα με ένα κλοσέ θα βοηθήσει στην αύξηση της θερμοκρασίας καθώς πλησιάζει το φθινόπωρο.

Τα χειμωνιάτικα μαρούλια είναι σκληρά αλλά όχι άφθαρτα.

Καθώς το κρύο εντείνεται, είναι καλύτερο να καλλιεργούνται μόνο χειμωνιάτικες ποικιλίες μαρουλιού, και ακόμα κι έτσι, θα χρειάζονται χειμερινή προστασία.

Ακόμα και οι σπόροι που πωλούνται ως χειμωνιάτικο μαρούλι, αν υπάρχει περίοδος χαμηλών θερμοκρασιών, παγετού και χιονιού, το χειμωνιάτικο μαρούλι χρειάζεται προστασία τύπου κλοσέ. Τα χειμωνιάτικα μαρούλια είναι σκληρά, αλλά όχι άφθαρτα.

Μόλις εγκατασταθεί, αφαιρέστε το cloche σε πιο ήπιες ημέρες για να επιτρέψετε την κυκλοφορία του αέρα, να αποτρέψετε τη δημιουργία μούχλας στο έδαφος και να επιτρέψετε μέτριο πότισμα.

Από εδώ, είναι ξεκάθαρο ότι η γραμμή μεταξύ χειμωνιάτικου και καλοκαιρινού μαρουλιού είναι λίγο θολή. Το αν μπορείτε να παρατείνετε την καλλιεργητική περίοδο για τα καλοκαιρινά μαρούλια μπορεί κάλλιστα να εξαρτάται από την εμφάνιση του κήπου σας και την προστασία που παρέχετε στην καλλιέργεια.

Δεδομένου ότι το μαρούλι είναι ακριβό στα καταστήματα, ειδικά το χειμώνα, αυτό το καθιστά εύκολη καλλιέργεια που εξοικονομεί χρήματα!

Συμβουλές για την καλλιέργεια Bok Choy στον κήπο σας

6 συμβουλές για να ξεκινήσετε τον πρώτο σας λαχανόκηπο από την αρχή