Πώς να καλλιεργήσετε λωτούς από σπόρους

Οι λωτός (Diospyros spp.) εντυπωσιάζουν όλο το χρόνο με το επιδεικτικό φύλλωμά τους και τους εντυπωσιακούς φθινοπωρινούς καρπούς πορτοκαλιού, λωτούς που προσθέτουν λαμπρό χρώμα στο κατά τα άλλα θαμπό τοπίο της τελευταίας εποχής. Υπάρχουν πάνω από 400 είδη λωτού, αλλά μόνο μια χούφτα καλλιεργείται τακτικά, συμπεριλαμβανομένου του κοινού λωτού (Diospyros virginiana) και του ιαπωνικού λωτού (Diospyros kaki). Και τα δύο αναπτύσσονται καλά από σπόρους, αν και υπάρχουν προκλήσεις που σχετίζονται με τον πολλαπλασιασμό των σπόρων, ειδικά εάν προσπαθείτε να αναπαράγετε μια συγκεκριμένη ποικιλία ή ποικιλία λωτού.

Συμβουλές για την καλλιέργεια λωτών από σπόρους

Οι κοινοί λωτές είναι πολύ πιο σκληροί από τους ιαπωνικούς λωτούς.
Οι περισσότεροι λωτούς που καλλιεργούνται σε τοπίο είναι συγκεκριμένες ποικιλίες, όπως «Miller» (Diospyros virginiana «Miller») και «Fuyu» (Diospyros kaki «Fuyu»). Έχουν εκτραφεί για συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και πρέπει να αναπαραχθούν ασεξουαλικά χρησιμοποιώντας μοσχεύματα ή μοσχεύματα για να διατηρηθούν οι ιδιότητές τους. Οι σπόροι μπορεί να μην παράγουν ένα δέντρο με την ίδια ποιότητα ή ποσότητα καρπών και τα δέντρα μπορεί επίσης να διαφέρουν ως προς την αντοχή στο κρύο και την αντοχή στις ασθένειες. Ωστόσο, θα μπορούσατε να πάρετε ένα δέντρο με νόστιμα φρούτα και την ίδια ελκυστική εμφάνιση με άλλα δέντρα λωτού.

Συγκομιδή σπόρων λωτός

Οι σπόροι λωτός βλασταίνουν καλύτερα όταν είναι φρέσκοι, γι’ αυτό μαζέψτε τους το φθινόπωρο αφού ο καρπός αρχίσει να μαλακώνει. Συλλέξτε σπόρους μόνο από πλήρως ώριμους λωτούς χωρίς τσιμπήματα πουλιών, κηλίδες ή πράσινο δέρμα. Αφού κόψετε τα φρούτα, αφαιρέστε μερικούς σπόρους και μουλιάστε τους σε χλιαρό νερό για λίγες μέρες για να χαλαρώσει η σάρκα που έχει κολλήσει στον σπόρο. Τρίψτε ελαφρά τους σπόρους του λωτού κάτω από τρεχούμενο νερό για να καθαριστούν. Μπορείτε να ξεκινήσετε αμέσως τους σπόρους ή να τους αποθηκεύσετε σε δροσερό και ξηρό μέρος μέχρι να είστε έτοιμοι να τους βλαστήσετε.

Επεξεργασία σπόρων

Οι σπόροι λωτός χρειάζονται μια περίοδο υγρής ψύξης για να τους βοηθήσουν να βλαστήσουν. Η διαδικασία ψύξης, ή ψυχρή στρωματοποίηση, μιμείται τη φυσική διαδικασία διαχειμάζσεως των σπόρων σε εξωτερικούς χώρους. Τυλίξτε τους σπόρους σε βρεγμένο βρύα σφάγνου ή χαρτοπετσέτα και μετά τοποθετήστε τους σε μια πλαστική σακούλα ή βάζο μέσα στο ψυγείο για δύο έως τρεις μήνες. Εάν στεγνώσει ο αφρός ή η χαρτοπετσέτα, ψεκάστε το με λίγο νερό για να διατηρηθούν υγροί οι σπόροι του λωτού.

Βλάστηση σπόρων

Τα σπορόφυτα λωτού σχηματίζουν μια μακριά ρίζα στην αρχή, επομένως πρέπει να καλλιεργούνται σε μεγάλα πλαστικά δοχεία που θα επιτρέπουν στη ρίζα να σχηματιστεί χωρίς να παρεμβαίνει σε αυτήν. Σπείρετε έναν σπόρο ανά γλάστρα σε αποστειρωμένο χώμα γλάστρας και βεβαιωθείτε ότι η γλάστρα έχει τρύπες αποστράγγισης στη βάση. Φυτέψτε τους σπόρους σε βάθος 5 εκατοστών και στη συνέχεια τοποθετήστε τις γλάστρες σε ένα ζεστό και φωτεινό μέρος. Εάν οι θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας παραμείνουν κάτω από 21°C, δοκιμάστε να ζεστάνετε τις γλάστρες με ένα στρώμα θερμότητας πολλαπλασιασμού. Τα μικροσκοπικά σπορόφυτα λωτού θα πρέπει να εμφανιστούν σε έξι έως οκτώ εβδομάδες.

Συμβουλές βλάστησης:
Οι σπόροι λωτός έχουν σχετικά χαμηλό ποσοστό βλάστησης 25 έως 35 τοις εκατό, επομένως ξεκινήστε με αρκετούς σπόρους για να αυξήσετε τις πιθανότητες επιτυχίας.

Φροντίδα δενδρυλλίων

Το άμεσο ηλιακό φως και το ομοιόμορφα υγρό έδαφος παρέχουν τις καλύτερες συνθήκες για τα σπορόφυτα λωτού. Διατηρήστε τα σε εξωτερικούς χώρους σε προστατευμένες συνθήκες κατά τους ανοιξιάτικους μήνες πριν τα εκθέσετε αργά σε ισχυρότερο ηλιακό φως για μία έως δύο εβδομάδες. Ποτίστε τα σπορόφυτα εβδομαδιαία, αλλά αφήστε το χώμα να στεγνώσει στην πρώτη ίντσα ανάμεσα στα ποτίσματα για να διατηρήσετε τις ρίζες υγιείς.

Μεταμόσχευση και παρακολούθηση ανάπτυξης

Λόγω της μακράς ρίζας τους, τα δενδρύλλια λωτού θα πρέπει να φυτεύονται στο τέλος της πρώτης πλήρους καλλιεργητικής περιόδου, κατά προτίμηση το φθινόπωρο μετά την πρώτη βροχή. Επιλέξτε μια τοποθεσία φύτευσης με τουλάχιστον 2 τετραγωνικά πόδια χώρο ανά λωτό για να παρέχει άφθονο χώρο για την ώριμη εξάπλωσή τους. Η λωτός ανέχεται τους περισσότερους τύπους εδάφους, αλλά δεν τα πάει καλά σε περιοχές με πολύ αλμυρό έδαφος. Συνολικά, απαιτούν πολύ λίγη φροντίδα και καθόλου ειδικά λιπάσματα για να φέρουν μια πλούσια συγκομιδή καρπών. Ωστόσο, οι λωτός μπορεί να χρειαστούν τρία έως πέντε χρόνια για να καρποφορήσουν, επομένως απαιτούν υπομονή.

Τελευταία συμβουλή για τη συντήρηση της λωτός σας:
Απλώστε ένα παχύ στρώμα σάπια φύλλα γύρω από τη βάση των θάμνων για να διατηρήσετε το έδαφος υγρό και να διευκολύνετε τη συλλογή των πεσμένων καρπών.

7 μυστικά για την καλλιέργεια σμέουρων στον κήπο σας

13 λαχανικά που μπορείτε να καλλιεργήσετε νωρίς την άνοιξη