Πώς να καλλιεργήσετε λαχανικά και φρούτα σε κρεμαστά καλάθια

Αν και χρησιμοποιείται πιο συχνά για ετήσια λουλούδια, όπως πετούνιες και πελαργόνια, ένα κρεμαστό καλάθι σε μια βεράντα ή τοποθετημένο σε έναν τοίχο κάνει ένα διασκεδαστικό και ελκυστικό δοχείο για την καλλιέργεια λαχανικών, βοτάνων ή φρούτων. Δεν χρειάζεσαι καν κήπο! Υπάρχουν πολλά διαφορετικά σχέδια κρεμαστών καλαθιών, συμπεριλαμβανομένων των καλαθιών με συμπαγή όψη με ενσωματωμένη δεξαμενή νερού, αλλά τα πιο συνηθισμένα είναι κατασκευασμένα από καλυμμένο με πλαστικό σύρμα που αναρτάται από αλυσίδες και χρησιμοποιείται με πλαστικό πάτο. Τα μισά καλάθια για τοποθέτηση απευθείας στους τοίχους είναι επίσης αρκετά συνηθισμένα. Φυσικά, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε την εφευρετικότητά σας και να δημιουργήσετε τα δικά σας κρεμαστά καλάθια από οικιακά είδη που δεν χρειάζεστε πια, σκεφτείτε παλιά τρυπητά, κουβάδες που στάζουν ή ακόμα και τενεκέδες!

Φρούτα και λαχανικά για καλλιέργεια σε κρεμαστά καλάθια:

Οι ντομάτες είναι τόσο δημοφιλείς ως κρεμαστά φυτά που ορισμένες ποικιλίες εκτρέφονται ειδικά για το σκοπό αυτό, όπως το «Tumbler F1», για παράδειγμα. Άλλοι τύποι συμπαγών ποικιλιών είναι επίσης κατάλληλοι. Οι ντομάτες απαιτούν αρκετά χώρο και νερό, επομένως ένα φυτό ανά καλάθι είναι συνήθως αρκετό. Τοποθετήστε το στο κέντρο και αφήστε το φυτό να τρέξει στα πλάγια.

Οι φράουλες, ειδικά οι μικρές αλπικές φράουλες, είναι επίσης δημοφιλείς για καλλιέργεια σε κρεμαστά καλάθια, οι καρποί κρέμονται πάνω από την άκρη κάτω από το φύλλωμα που τους καθιστά εύκολο να μαζέψουν και το θετικό είναι ότι οι φράουλες δεν θα καταστραφούν στο πάτωμα.

Τα συμπαγή βότανα όπως ο μαϊντανός, το θυμάρι, η μέντα και το δεντρολίβανο είναι ιδανικά για να κρεμάσετε καλάθια και αυτά τα φυτά δεν θα φαίνονται ποτέ ακατάστατα αν τα μαζέψετε ομοιόμορφα.

Ή γιατί να μην δοκιμάσετε κάτι λίγο πιο ασυνήθιστο στα καλάθια σας, όπως ένα αγγούρι, τρεις ή τέσσερις πιπεριές ή τσίλι, ή ακόμα και μισή ντουζίνα μπιζέλια ή φασόλια για να τραβήξετε στα πλάγια;

Στην κορυφή του καλαθιού, καλλιεργήστε μαρούλι, μωρά παντζάρια, ποικιλίες καρότων με κούτσουρα ή καλοκαιρινά ραπανάκια. Συνδυάστε τα με υφέρποντα φυτά, όπως τα νυστέρια, τα οποία δεν είναι μόνο όμορφα αλλά και βρώσιμα.

Πώς να φυτέψετε σε ένα κρεμαστό καλάθι:

Η προετοιμασία ενός κρεμαστού καλαθιού για βρώσιμα φυτά δεν διαφέρει από την προετοιμασία ενός κρεμαστού καλαθιού για λουλούδια.

Πρώτα, βρείτε έναν στιβαρό κουβά ή μια ζαρντινιέρα αρκετά μεγάλη ώστε να κρατάτε το κρεμαστό καλάθι. Αυτό θα το κρατήσει σταθερό και ανυψωμένο ενώ εργάζεστε σε αυτό. Εάν υπάρχουν συνδεδεμένα κορδόνια, μπορεί να διαπιστώσετε ότι σας εμποδίζουν, οπότε λύστε τα πριν ξεκινήσετε.

Μπορείτε να αγοράσετε υπόβαθρα όπως αυτά από κοκοφοίνικα, ανακυκλωμένο χαρτί ή πλαστικό, αλλά είναι εύκολο να φτιάξετε το δικό σας μονόχρωμο φόντο γυρίζοντας ανάποδα μια παλιά σακούλα με χώμα γλάστρας. Προσαρμόστε το στο καλάθι έτσι ώστε να εφαρμόζεται καλά μέχρι το κάτω μέρος του καλαθιού. Ίσως χρειαστεί να κόψετε μερικές σχισμές από το εξωτερικό προς το εσωτερικό για να ενθαρρύνετε το κάτω μέρος της τσάντας να είναι επίπεδο. Κόψτε τυχόν περίσσεια πάνω από την άκρη του καλαθιού για αισθητική. Μην ξεχάσετε να ανοίξετε μερικές τρύπες στο κάτω μέρος στη βάση για να παρέχετε αποστράγγιση, και εάν φυτεύετε φυτά που συρρέουν, όπως νυστέρια ή μπιζέλια από τα πλάγια, μην ξεχάσετε να κάνετε τρύπες για αυτά.

Για καλλιεργητικό μέσο, ​​ένα εμπορικό χώμα γλάστρας είναι καλό ή δοκιμάστε ένα πλούσιο μείγμα γλάστρας από ένα μέρος χώμα γλάστρας ή κοκοφοίνικα σε τρία μέρη κομπόστ κήπου ή χώμα γλάστρας. Μπορεί να θέλετε να αναμίξετε ταυτόχρονα με ένα οργανικό λίπασμα βραδείας αποδέσμευσης για να μειώσετε τη συχνότητα που χρειάζεται να ταΐζετε τα φυτά σας. Αποφύγετε τη χρήση αργιλώδους ή αργιλώδους χώματος σε γλάστρες σε κρεμαστά καλάθια, καθώς το πήλινο είναι βαρύ και θα ασκήσει επιπλέον πίεση στις αλυσίδες και τα στηρίγματα των καλαθιών σας.

Στη συνέχεια, η καλλιέργεια φυτών στην κορυφή του καλαθιού είναι εύκολη. Γεμίστε το καλάθι με το καλλιεργητικό σας μέσο και τοποθετήστε ένα φυτό στο κέντρο ή τοποθετήστε μερικά γύρω από την άκρη.

Εάν φυτεύετε στα πλάγια, προσθέστε το καλλιεργητικό σας μέσο μέχρι το πρώτο επίπεδο των φλιτζανιών. Τυλίξτε τους μίσχους και τα φύλλα των φυτών σας σε έναν πλαστικό κώνο (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια λωρίδα χώματος από γλάστρα που έχει απομείνει), σπρώξτε το φυτό μέσα από τη σχισμή από μέσα προς τα έξω και, στη συνέχεια, αφαιρέστε τον κώνο για να τον χρησιμοποιήσετε για το επόμενο φυτό. Μόλις γεμίσει αυτό το επίπεδο, προσθέστε περισσότερο χώμα για γλάστρα έτσι ώστε να είναι περίπου 5 εκατοστά κάτω από την άκρη του καλαθιού σας. Προσθέστε περισσότερα υστερούντα φυτά γύρω από την άκρη, φροντίζοντας να τα κλιμακώσετε έτσι ώστε να μην βρίσκονται ακριβώς πάνω από τα φυτά που αναπτύσσονται στα πλάγια. Στη συνέχεια, μπορείτε να προσθέσετε ένα τελευταίο θαμνώδες φυτό όπως ένας σγουρός μαϊντανός στο κέντρο για να ολοκληρώσετε το καλάθι σας και, στη συνέχεια, να ολοκληρώσετε με το καλλιεργητικό σας μέσο.

Όσο όμορφα κι αν είναι, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι τα κρεμαστά καλάθια είναι σκληρά περιβάλλοντα για την ανάπτυξη των φυτών. Τα φυτά σας θα πεινούν και θα διψούν διαρκώς, γι’ αυτό ποτίζετε τα καλάθια σας καθημερινά και εφαρμόζετε τακτικά υγρή τροφή. Βουτήξτε μια μικρή γλάστρα ή ένα πλαστικό μπουκάλι με τρύπες στο καπάκι στο μείγμα γλάστρας για να έχετε ένα σύστημα ποτίσματος. Ένα πότισμα όπως αυτό θα επιτρέψει στο νερό να εισχωρήσει αργά και να τροφοδοτήσει τα φυτά σε μια στάγδην τροφή.

Γιατί λοιπόν να μην δοκιμάσετε να καλλιεργήσετε φρούτα ή λαχανικά σε κρεμαστά καλάθια;

10 λαχανικά που μεγαλώνουν καλά ακόμα και όταν κάνει πολύ ζέστη

15 σπόρους λαχανικών για σπορά τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο