Πώς να καλλιεργήσετε λάχανο Savoy ή λάχανο Pontoise από σπόρους

Οι περισσότεροι από εμάς είναι εξοικειωμένοι με τα λαχανοσαλάτα, έστω και μόνο για τη σχέση τους με λαχανοσαλάτα, ένα δημοφιλές συνοδευτικό μπάρμπεκιου και ψάρια και πατατάκια.

Από την πλευρά μου, δεν είμαι μεγάλος φαν του λάχανου. Ίσως είναι η δυσάρεστη μυρωδιά μαγειρέματος ή η ελαφρώς λαστιχένια υφή. Αν, όπως εγώ, δεν σας αρέσει το λάχανο κατά γενικό κανόνα, σας έχω ένα λάχανο, το λάχανο σαβαγιάρ, γνωστό και ως λάχανο Savoy ή λάχανο Pontoise. Αλλά τότε τι είναι το λάχανο σαβαγιάρ και πώς συνδυάζονται το λάχανο σαβαγιάρ και το πράσινο λάχανο; Θα μάθουμε.

Τι είναι το λάχανο Pontoise;

Το λάχανο Savoy (Pontoise) ανήκει στο γένος Brassica μαζί με το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών. Αυτό το λαχανικό με λίγες θερμίδες χρησιμοποιείται τόσο φρέσκο ​​όσο και μαγειρεμένο και είναι πλούσιο σε κάλιο, άλλα μέταλλα και βιταμίνες Α, Κ και C.

Η πιο εμφανής διαφορά μεταξύ του κοινού πράσινου λάχανου και του λάχανου Pontoise είναι η εμφάνισή του. Το πράσινο φύλλωμά του με πολλές αποχρώσεις είναι συνήθως πιο σφιχτό στο κέντρο και σταδιακά ξεδιπλώνεται για να αποκαλύψει κατσαρά φύλλα (μωβ για την ποικιλία Pontoise). Το κέντρο του λάχανου μοιάζει λίγο με τον εγκέφαλο με ανυψωμένες φλέβες.

Αν και τα φύλλα φαίνονται σκληρά, η υπέροχη γοητεία των φύλλων σαβαγιάρ είναι ότι είναι εξαιρετικά τρυφερά, ακόμη και ωμά.

Αυτό τα κάνει ιδανικά για χρήση σε φρέσκες σαλάτες, ως περιτύλιγμα λαχανικών ή ως κρεβάτι για ψάρια, ρύζι και άλλα πιάτα.

Και φτιάχνουν ακόμα πιο νόστιμη λαχανοσαλάτα από την πράσινη ξαδέρφη τους.

Τα φύλλα είναι πιο ήπια και πιο γλυκά από εκείνα των λαχανικών.

Λοιπόν, στοιχηματίζω ότι αναρωτιέστε πώς να καλλιεργήσετε λάχανο σαβαγιάρ.

Πώς να καλλιεργήσετε λάχανο Savoy (ή Pontoise):

Η καλλιέργεια λάχανου σαβαγιάρ είναι παρόμοια με την καλλιέργεια οποιουδήποτε άλλου λάχανου. Και τα δύο λάχανα είναι ανθεκτικά στο κρύο, αλλά το λάχανο Savoy είναι μακράν το πιο ανθεκτικό στο κρύο από τα λάχανα.

Σχεδιάστε να φυτέψετε νέα φυτά την άνοιξη αρκετά νωρίς, ώστε να μπορούν να ωριμάσουν πριν από τη ζέστη του καλοκαιριού.

Σπέρνουμε τους σπόρους 1 μήνα πριν τον τελευταίο παγετό:

Σπείρετε σπόρους 4 εβδομάδες πριν από τον τελευταίο παγετό για τα φυτά που θα μεταφυτεύσετε τον Ιούνιο και το λάχανο του φθινοπώρου 6-8 εβδομάδες πριν από τον πρώτο παγετό στην περιοχή σας.

Αφήστε τα φυτά να σκληρύνουν και να εγκλιματιστούν σε ψυχρότερες θερμοκρασίες πριν από τη μεταφύτευση.

Μεταφυτέψτε το λάχανο Pontoise αφήνοντας 60 cm μεταξύ των σειρών και 45 cm μεταξύ των φυτών σε μια ηλιόλουστη τοποθεσία τουλάχιστον 6 ώρες την ημέρα.

Το έδαφος πρέπει να έχει pH μεταξύ 6,5 και 6,8, να είναι υγρό, καλά στραγγιζόμενο και πλούσιο σε οργανική ουσία για βέλτιστες συνθήκες κατά την καλλιέργεια λάχανου σαβαγιάρ.

Εάν ξεκινήσετε με αυτές τις απαιτήσεις, η φροντίδα του λάχανου Pontoise δεν θα είναι πολλή δουλειά τελικά.

Όταν φροντίζετε το λάχανο σαβαγιάρ, καλό είναι να το αλείφετε με λίπασμα, ψιλοκομμένα φύλλα ή φλοιό για να διατηρείται το έδαφος δροσερό και υγρό.

Διατηρήστε τα φυτά συνεχώς υγρά για να μην πιέζονται, εφαρμόστε 2 εκατοστά νερό την εβδομάδα ανάλογα με τις βροχοπτώσεις.

Λιπάνετε τα φυτά με υγρό λίπασμα μόλις αναπτύξουν νέα φύλλα και ξανά όταν αρχίσουν να σχηματίζονται οι οφθαλμοί. Ακολουθήστε αυτές τις οδηγίες και θα φάτε νόστιμα Brassica oleracea bullata sabauda!

13 λαχανικά που μπορείτε να καλλιεργήσετε νωρίς την άνοιξη

12 μυστικά για την καλλιέργεια πιπεριών στον κήπο σας