Πώς να καλλιεργήσετε κολραμπί από σπόρους

Το Kohlrabi είναι ένα ανθεκτικό διετές που καλλιεργείται ως ετήσιο. Σπείρετε σπόρους κολραμπιού στον κήπο 3 έως 4 εβδομάδες πριν από τη μέση ημερομηνία παγετού της περασμένης άνοιξης. Το Kohlrabi αναπτύσσεται καλύτερα σε δροσερές θερμοκρασίες μεταξύ 4,4°C και 23,9°C. Το Kohlrabi χρειάζεται 45 έως 60 ημέρες για να ωριμάσει. Σε περιοχές με ήπιους χειμώνες, σπείρετε κολραμπί στα τέλη του καλοκαιριού για τη χειμερινή συγκομιδή. Το Kohlrabi μπορεί να αντέξει ένα παγωμένο πρώιμο φθινόπωρο.

Περιγραφή κολραμπιού:

Το Kohlrabi (Brassica oleracea var. gongylodes) έχει ένα διογκωμένο μίσχο σε σχήμα σφαίρας που το κάνει να μοιάζει με γογγύλι που αναπτύσσεται σε ρίζα λάχανου. Τα στελέχη μπορεί να είναι λευκά, μοβ ή πράσινα και καλύπτονται με μια ροζέτα από μπλε-πράσινα φύλλα με μακρύ στέλεχος. Το Kohlrabi είναι πιο γλυκό από το λάχανο ή το γογγύλι.

Απόδοση κολοράμπι:

Φυτέψτε 4 έως 5 κολοράμπι ανά άτομο στο νοικοκυριό.

Σπορόφυτα Kohlrabi:

Σπείρετε κολραμπί στον ήλιο. Καλλιεργήστε το κολραμπάκι σε μια περιοχή που είναι καλά στραγγιζόμενη, καλογυρισμένη και πλούσια σε οργανική ουσία. Το Kohlrabi προτιμά εδάφη όπου το pH είναι μεταξύ 5,5 και 6,8. Ενσωματώστε παλαιωμένο λίπασμα στα κρεβάτια πριν από τη σπορά.

Το Kohlrabi είναι μια καλλιέργεια που πρέπει να καλλιεργείται σε δροσερό καιρό. Σπείρετε σπόρους κολραμπιού στον κήπο 3 έως 4 εβδομάδες πριν από τη μέση ημερομηνία παγετού της περασμένης άνοιξης. Το Kohlrabi χρειάζεται 45-60 ημέρες για να ωριμάσει και θα πρέπει να καλλιεργηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να φτάσει για συγκομιδή πριν οι μέσες θερμοκρασίες πάνω από 23,9 ° C. Σε περιοχές με τους χειμώνες που δεν είναι πολύ σκληροί, μπορείτε να σπείρετε κολράμπι στα τέλη του καλοκαιριού για έναν χειμώνα συγκομιδή. Το Kohlrabi μπορεί να αντέξει ένα παγωμένο πρώιμο φθινόπωρο. Σε κρύες χειμερινές περιοχές, μπορείτε να σπείρετε κολραμπί το καλοκαίρι για συγκομιδή πριν από τους πρώτους παγετούς του χειμώνα.

Φύτευση και διαχωρισμός κολραμπιού:

Σπείρετε σπόρους κολραμπιού σε βάθος 1,5 cm και απόσταση μεταξύ τους 2,5 cm και μεταφυτέψτε επιτυχημένα σπορόφυτα σε απόσταση 10 έως 20 cm μεταξύ τους. Τοποθετήστε τις σειρές σε απόσταση 45-60 cm μεταξύ τους. Τα αραιωμένα σπορόφυτα μπορούν να μεταφυτευτούν σε άλλο μέρος του κήπου.

Φυτά συντροφιάς για το κολραμπί είναι τα παντζάρια, το σέλινο, τα κρεμμύδια και οι πατάτες. Μην φυτεύετε με πράσινα φασόλια, φράουλες ή ντομάτες.

Το Kohlrabi έχει μεγάλες ρίζες και δεν είναι κατάλληλο για καλλιέργεια σε δοχεία.

Διατηρήστε το χώμα ομοιόμορφα υγρό κατά την καλλιέργεια κολραμπιού.

Πότισμα κολραμπιού:

Διατηρήστε το έδαφος ομοιόμορφα υγρό για γρήγορη ανάπτυξη. Το κολράμπι που δεν έχει νερό θα γίνει ξυλώδες. Προετοιμάστε τα παρτέρια με παλαιωμένο κομπόστ.
Καλύψτε το κολραμπί με παλαιωμένο λίπασμα όταν τα φυτά έχουν ύψος 10 έως 12 cm.

Προβλήματα και παράσιτα:

Το Kohlrabi μπορεί να προσβληθεί από κομμένα σκουλήκια, λάχανα και σκουλήκια λάχανου. Τοποθετήστε περιλαίμια γύρω από τους μίσχους για να προστατέψετε τα φυτά από τη φθορά από κοπριά. Αφαιρέστε τις συστάδες αυγών κάτω από τα φύλλα και πλύνετε τα φυτά με αραιό διάλυμα σαπουνιού. Τα σκουλήκια του λάχανου μπορούν να καταπολεμηθούν με ψεκασμό με Bacillus thuringiensis.

Το Kohlrabi είναι ευαίσθητο στην ραμφόζωη και το ωίδιο. Φυτικές ποικιλίες ανθεκτικές στις ασθένειες. Αφαιρέστε και καταστρέψτε τα μολυσμένα φυτά.

Συγκομιδή και αποθήκευση κολραμπιού:

Το Kohlrabi είναι έτοιμο για συγκομιδή όταν οι μίσχοι φτάσουν τα 5 έως 7 εκατοστά σε διάμετρο.

Το Kohlrabi διατηρείται καλά στο ψυγείο για 1 εβδομάδα ή για έναν έως δύο μήνες σε δροσερό, υγρό μέρος. Το Kohlrabi μπορεί να καταψυχθεί.

Κοινές ονομασίες: Kohlrabi, λάχανο ρίζας, γογγύλι μίσχο, λάχανο γογγύλι

25 λαχανικά που μπορείτε ακόμα να σπείρετε τον Ιούλιο

Μεταφύτευση ραβέντι, Οφέλη από τη διαίρεση του ραβέντι