Πώς να καλλιεργήσετε αρνίσιο μαρούλι από σπόρους

αρνί μαρούλι (Valerianella locusta) είναι μια τρυφερή πράσινη σαλάτα που αναπτύσσεται καλύτερα σε δροσερό καιρό. Είναι ένα από τα πρώτα λαχανικά που φυτρώνουν την άνοιξη, καθιστώντας το μια δημοφιλή σαλάτα, αλλά μπορεί επίσης να αναπτυχθεί πολύ καλά το φθινόπωρο.

Το αρνίσιο μαρούλι έχει πολλά παρατσούκλια ανάλογα με τη χώρα και την περιοχή, όπως μπλανσέ, πορτοφόλι, clairette, rapunzel, auricle ή ear-of-lace, valerianella, canon grass, σαλάτα σιταριού, doulceta, γλυκό δόντι, gallinette κ.λπ. Στις ΗΠΑ, η κοινή ονομασία “μαρούλι καλαμποκιού” προήλθε επειδή το μαρούλι του αρνιού είχε την τάση να αναπτύσσεται άγρια ​​σε χωράφια με καλαμπόκι.

Αν και το αρνίσιο μαρούλι αναπτύσσεται άγρια ​​σε πολλές περιοχές, υπάρχουν αρκετές ποικιλίες αρνιού μαρουλιού με μεγαλύτερα φύλλα και πιο γλυκές γεύσεις που έχουν εκτραφεί ειδικά για τον λαχανόκηπο.

Πώς να καλλιεργήσετε αρνίσιο μαρούλι

Το αρνίσιο μαρούλι συνήθως καλλιεργείται ως ετήσιο φυτό. Μπορείτε να το φυτέψετε το φθινόπωρο και θα πρέπει να αρχίσει να αναπτύσσεται ξανά την άνοιξη. Είτε έτσι είτε αλλιώς, το φυτό θα αρχίσει να παράγει σπόρους όταν αρχίσουν να ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες.

Υπάρχουν δύο είδη μασημάτων για να διαλέξετε: μεγαλόσπορο και μικρόσπορο. Οι ποικιλίες με μικρούς σπόρους αναπτύσσονται καλά μόνο σε δροσερό καιρό, αλλά είναι από τα πρώτα φυτά που φυτρώνουν την άνοιξη, καθιστώντας τις μια ευπρόσδεκτη λιχουδιά όταν δεν υπάρχει τίποτα άλλο φρέσκο ​​για φαγητό. Οι ποικιλίες με μεγάλους σπόρους αντέχουν τη ζέστη του καλοκαιριού και αντέχουν την ανθοφορία καλά μέχρι τον Ιούνιο.

Το αρνί μαρούλι δεν απαιτεί μεγάλη συντήρηση. Εάν φυτεύετε το φθινόπωρο, μπορεί να θέλετε να στρώσετε τα φυτά αφού παγώσει το έδαφος. Διαφορετικά, κρατήστε τα φυτά καλά ποτισμένα και απαλλαγμένα από ζιζάνια.

Η ανάγκη για φως

Όταν καλλιεργείται στις αρχές της άνοιξης, η έκθεση στον ήλιο θα βοηθήσει να ζεσταθεί το έδαφος και να βοηθήσει τα φυτά να αναπτυχθούν. Καθώς οι μέρες γίνονται πιο ζεστές, τα φυτά θα εκτιμήσουν τη μερική σκιά, ειδικά το απόγευμα.

Πάτωμα

Το αρνί μαρούλι θα αναπτυχθεί σχεδόν οπουδήποτε και σε οποιοδήποτε έδαφος. Απλώς χρειάζεται καλή αποστράγγιση και τείνει να αναπτύσσεται με περισσότερα φύλλα σε έδαφος πλούσιο σε κομπόστ ή άλλη οργανική ουσία με ουδέτερο pH εδάφους.

πότισμα

Ποτίζετε τακτικά και νωρίς το πρωί. Εάν το φυτό είναι σε πλήρη ήλιο, ποτίζετε πιο συχνά.

θερμοκρασία και υγρασία

Ως καλλιέργεια δροσερής εποχής, το αρνίσιο μαρούλι μπορεί να αντέξει σε θερμοκρασίες έως και -15°C. Ωστόσο, για να βλαστήσουν οι σπόροι, απαιτούνται θερμοκρασίες μεταξύ 10 και 21°C.

Απαιτήσεις λιπασμάτων

Επειδή η καλλιεργητική περίοδος για το αρνίσιο μαρούλι είναι πολύ σύντομη, δεν χρειάζεται λίπασμα. Εάν το έδαφος χρειάζεται θρεπτικά συστατικά, προσθέστε λίπασμα ή καλά σάπια κοπριά πριν από τη φύτευση, τα οποία θα παρέχουν θρεπτικά συστατικά για υγιή ανάπτυξη.

Ποικιλίες μαρουλιού αρνιού

Αρκετά συχνά θα βρείτε μόνο σπόρους με την ένδειξη “Mâche”, ωστόσο, οι εταιρείες σπόρων αρχίζουν να προσφέρουν επώνυμες ποικιλίες.

«Bistro» και «Piémont»: ποικιλίες με μεγάλους σπόρους που δεν μαραίνονται γρήγορα στη ζέστη
«Verte d’Etampes»: ποικιλία με μικρούς σπόρους με χοντρά φύλλα που βοηθούν στην παράταση της σεζόν
“Verte De Cambrai:” Ένας αυτοσπορέας που θα πρέπει να επιστρέφει χρόνο με τον χρόνο.

Η συγκομιδή του αρνιού μαρουλιού

Συγκομίστε σαν κομμένο μαρούλι και ξαναπηγαίνετε. Χρησιμοποιήστε πρώτα τα εξωτερικά φύλλα, όταν έχουν μήκος περίπου 7 εκατοστά. Αφήστε τη ροζέτα στη θέση της για να αφήσετε και άλλα φύλλα να ακολουθήσουν. Μπορείτε να κόψετε ένα ολόκληρο κεφάλι, αλλά είναι απίθανο να μεγαλώσει ξανά.

Το αρνί μαρούλι συχνά περιγράφεται ως με γεύση ξηρού καρπού. Τα φύλλα είναι πολύ ευαίσθητα και τρυφερά φύλλα, σαν μαρούλι, αλλά λιγότερο γλυκά και πιο χλοώδη. Τρώγεται γενικά φρέσκο, με πολύ ελαφριά βινεγκρέτ. Ωστόσο, μπορείτε να το ξαναζεστάνετε και να μαραίνετε τα φύλλα, σε σαλάτα ή ως συνοδευτικό.

Καλλιέργεια μαρουλιού αρνιού από σπόρους

Οι σπόροι μαρουλιού αρνιού σπέρνονται απευθείας στον κήπο, είτε νωρίς την άνοιξη είτε το φθινόπωρο. Η θερμοκρασία του εδάφους πρέπει να είναι τουλάχιστον 10 βαθμούς Κελσίου και να είστε υπομονετικοί, οι σπόροι μπορεί να αργήσουν να βλαστήσουν. Μην ανησυχείτε για την απόσταση. Απλώνουμε τον σπόρο και σκεπάζουμε ελαφρά. Μπορείτε να παρατείνετε την εποχή φυτεύοντας διαδοχικά κάθε δύο εβδομάδες όλη την άνοιξη. Διατηρήστε το έδαφος υγρό μέχρι τη βλάστηση, στη συνέχεια ποτίστε εβδομαδιαία όπως χρειάζεται. Τα φυτά πρέπει να βλαστήσουν σε μια εβδομάδα έως 12 ημέρες.

Για να φυτέψετε μια φθινοπωρινή καλλιέργεια, ψύξτε λίγο το χώμα ποτίζοντάς το καλά και στη συνέχεια σκεπάζοντάς το με ένα κρεβάτι για λίγες μέρες πριν τη σπορά. Για ορισμένες περιοχές που είναι πολύ ζεστές, θα έχετε περισσότερες πιθανότητες να καλλιεργήσετε μια φθινοπωρινή καλλιέργεια το χειμώνα. Σε ψυχρότερα κλίματα, μπορείτε να καλλιεργήσετε το φθινοπωρινό αρνί σας κάτω από το κάλυμμα ενός κλοσ.

Κοινά παράσιτα και ασθένειες

Τα μεγαλύτερα παράσιτα του μαρουλιού αρνιού είναι οι γυμνοσάλιαγκες, που αγαπούν τα τρυφερά φύλλα σχεδόν όσο και τους ανθρώπους. Τα φύλλα είναι χαμηλά και το έδαφος υγρό την άνοιξη, καθιστώντας τον αποκλεισμό την καλύτερη τακτική γυμνοσάλιαγκας. Επενδύστε την περιοχή με χαλκό, υπολείμματα καφέ, γη διατόμων ή άλλο σκοτώνοντας γυμνοσάλιαγκες.

10 συμβουλές για να κρατήσετε τις ασθένειες μακριά από τον λαχανόκηπό σας από τα σπορόφυτα

13 εύκολα λαχανικά για να σπείρετε απευθείας σε εξωτερικούς χώρους στον κήπο σας