Πώς να καλλιεργήσετε ένα δέντρο μανταρινιάς από σπόρους μανταρινιού

Τα δέντρα μανταρίνι μεγαλώνουν εύκολα από σπόρους, αλλά ένα δέντρο που καλλιεργείται με σπόρους μπορεί να πάρει αρκετά χρόνια για να μεγαλώσει και να ωριμάσει αρκετά ώστε να παράγει καρπούς, γι’ αυτό να είστε υπομονετικοί! Αν και δεν προέρχονται όλα τα είδη μανταρινιών από σπόρους (δηλαδή έχουν καρπούς πανομοιότυπους με αυτούς του μητρικού), ορισμένες ποικιλίες αναπαράγονται σχετικά γρήγορα. Τα περισσότερα εσπεριδοειδή, συμπεριλαμβανομένων των μανταρινιών, εμβολιάζονται σε υποκείμενα δύο ετών ανθεκτικά στις ασθένειες. Τα εμβολιασμένα φυτά πρέπει να καρποφορούν εντός δύο ετών από την αγορά.

Αν είστε παθιασμένοι και έχετε χρόνο να καλλιεργήσετε ένα δέντρο μανταρινιάς από σπόρους μανταρινιού, εδώ είναι τα βήματα που θα σας βοηθήσουν να πετύχετε τα γόνιμα όνειρά σας.

1) Φυλάξτε τον σπόρο

Κρατήστε λίγους σπόρους από ένα μεγάλο ζουμερό και βιολογικό μανταρίνι κατά προτίμηση. Πλένουμε απαλά τον σπόρο, τον αφήνουμε να στεγνώσει σε χαρτοπετσέτα και μετά σπείρουμε τον σπόρο ή τον αποθηκεύουμε. Οι φρέσκοι σπόροι είναι πιο βιώσιμοι (δηλαδή πιο πιθανό να αναπτυχθούν) από τους παλαιότερους σπόρους. Οι σπόροι θα φυτρώσουν καλύτερα την άνοιξη ή τις αρχές του καλοκαιριού. Εάν οι σπόροι πρέπει να αποθηκευτούν, φυλάξτε τους σε φάκελο με ετικέτα σε αεροστεγές δοχείο.

2) Σπείρετε τον σπόρο

Σπείρετε τον σπόρο σε ένα δοχείο γεμάτο με χώμα γλάστρας (διατίθεται σε σακούλες στα κέντρα κήπου). Οι σπόροι μπορούν να σπαρθούν σε μια μικρή γλάστρα (10 cm) με έναν σπόρο ανά γλάστρα. Βρέξτε το μείγμα πριν σπείρετε τον σπόρο και στη συνέχεια σπρώξτε απαλά τον σπόρο περίπου 5 χιλιοστά βαθιά μέσα στο μείγμα και καλύψτε τον. Μετά τη σπορά ποτίζουμε τις γλάστρες.

3) Διατηρήστε το ζεστό

Διατηρήστε τις γλάστρες ζεστές είτε σε θερμοκήπιο είτε τοποθετήστε τις σε ένα κουτί αφρού καλυμμένο με ένα φύλλο γυαλιού ή πλαστικό για να σχηματίσετε ένα μίνι θερμοκήπιο. Φυλάξτε το κουτί σε ζεστό, καλά φωτισμένο μέρος, αλλά όχι σε άμεσο ηλιακό φως.

4) Διατηρήστε το περιβάλλον υγρό

Ψεκάστε το μείγμα για να αναπτυχθούν σπόροι και για να μην στεγνώσει (το χώμα πρέπει να είναι υγρό αλλά όχι εμποτισμένο). Ποτίστε απαλά χρησιμοποιώντας ένα εξάρτημα τύπου ψεκαστήρα μόλις εμφανιστεί το βλαστάρι. Η βλάστηση διαρκεί συνήθως επτά έως δέκα ημέρες.

5) Αφήστε να μεγαλώσει

Όταν το φυτό έχει ύψος περίπου 5 cm, ποτίζουμε με αραιωμένο υγρό οργανικό λίπασμα. Επαναλάβετε την εφαρμογή του λιπάσματος κάθε 14 ημέρες κατά τους πιο ζεστούς μήνες του χρόνου (ακολουθήστε τις οδηγίες στο δοχείο). Σε αυτό το στάδιο, εάν ο καιρός είναι ζεστός, η γλάστρα μπορεί να μεταφερθεί σε ένα προστατευμένο αλλά ηλιόλουστο σημείο. Σε εξωτερικούς χώρους θα χρειαστεί επιπλέον νερό καθώς θα στεγνώσει πιο γρήγορα από ότι σε ένα προστατευμένο θερμοκήπιο.

6) Προστατέψτε το φυτό σας από τα αρπακτικά

Τα σαλιγκάρια και οι γυμνοσάλιαγκες μπορούν να επιτεθούν στα σπορόφυτα. Προστατέψτε τα μικρά φυτά και ελέγξτε τα φύλλα για άλλα παράσιτα, συμπεριλαμβανομένων των αφίδων και των κάμπιων. Αφαιρέστε ό,τι υπάρχει.

7) Μεταφέρετε ξανά το φυτό

Όταν το δενδρύλλιο έχει ύψος περίπου 10 έως 15 cm με καλά ανεπτυγμένο ριζικό σύστημα, είναι έτοιμο να τοποθετηθεί σε μεγαλύτερο δοχείο (διαμέτρου 15 cm) με φρέσκο ​​χώμα γλάστρας. Συνεχίστε τη μεταφύτευση σε μεγαλύτερα δοχεία καθώς το φυτό μεγαλώνει και οι ρίζες του αρχίζουν να γεμίζουν κάθε νέα γλάστρα.

8) Φυτέψτε στον κήπο

Μετά από περίπου δύο χρόνια ανάπτυξης, το δενδρύλλιο πρέπει να είναι ένας αρκετά ανθεκτικός θάμνος που μπορεί να επιβιώσει στον κήπο. Εάν έχετε αμφιβολίες, συνεχίστε να το μεγαλώνετε σε ένα δοχείο μέχρι να φτάσει περίπου τα 30 εκατοστά ύψος ή περισσότερο.

9) Περιμένετε την παραγωγή φρούτων

Τα μανταρίνια που καλλιεργούνται σε σπόρους μπορεί να χρειαστούν τέσσερα έως επτά χρόνια για να ανθίσουν και να καρποφορήσουν. Τα νεαρά δέντρα με αδύναμα κλαδιά πρέπει να αποθαρρύνονται από την καρποφορία αφαιρώντας λουλούδια και μικρούς καρπούς. Η ανθοφορία εμφανίζεται την άνοιξη, οι καρποί σχηματίζονται το καλοκαίρι και ωριμάζουν στις αρχές του φθινοπώρου.

Στο χέρι σου!

6 βασικές συμβουλές για την καλλιέργεια φασολιών στον κήπο σας

Τι να κάνετε στον λαχανόκηπο τον Μάιο