Πώς να καλλιεργήσετε ένα δέντρο αβοκάντο από ένα λάκκο

δέντρο αβοκάντο με αβοκάντο πάνω του

Εάν αγοράζετε συχνά αβοκάντο στο μπακάλικο και, όπως εγώ, λατρεύετε να καταναλώνετε αυτό το φρούτο, ίσως έχετε ήδη σκεφτεί να φυτέψετε το δικό σας δέντρο αβοκάντο για να μαζέψετε τα φρέσκα φρούτα. Αν και χρειάζεται πολλή υπομονή για να φυτέψτε ένα δέντρο αβοκάντο από σπόρους ή μάλλον ένα κουκούτσι (μπορεί να χρειαστούν έως και 13 χρόνια πριν αρχίσει να παράγει φρούτα), θα έχετε όλα όσα χρειάζεστε για να καλλιεργήσετε ένα την επόμενη φορά που θα κόψετε ένα αβοκάντο αφού διαβάσετε αυτό το άρθρο.

Πώς να φυτέψετε και να μεγαλώσετε ένα δέντρο αβοκάντο από ένα λάκκο

Αρχικά, καλλιεργήστε το σπορόφυτο αβοκάντο σας σε εσωτερικό χώρο από τον μεγάλο καφέ σπόρο στο κέντρο του καρπού. Μπορείτε να καλλιεργήσετε το δέντρο σε εξωτερικούς χώρους εάν ζείτε σε μια ζεστή περιοχή. Αν και αναπτύσσονται σε θερμές περιοχές, το αβοκάντο είναι ένα εξωτικό φρούτο που φύεται σε τροπικά κλίματα. Στη Γαλλία μπορείτε να το καλλιεργήσετε σε εσωτερικούς χώρους, τουλάχιστον προς το παρόν…

Τα δέντρα αβοκάντο είναι υποτροπικά φυτά που προέρχονται από το νότιο Μεξικό. Εάν ζείτε σε μια περιοχή όπου οι θερμοκρασίες του χειμώνα πέφτουν τακτικά κάτω από το μηδέν, φυτέψτε το δέντρο αβοκάντο σε μια γλάστρα για να μπορείτε να το μετακινήσετε σε εσωτερικό χώρο για το χειμώνα. Τα δέντρα αβοκάντο εσωτερικών χώρων πρέπει να καλλιεργούνται σε χώμα γλάστρας, όχι σε χώμα κήπου, για να επιτρέπεται στον αέρα και το νερό να κυκλοφορούν ελεύθερα.

Πώς και πότε να φυτέψετε ένα δέντρο αβοκάντο

Είναι εύκολο να φυτρώστε έναν σπόρο αβοκάντο, όπως ίσως έχετε μάθει στην παιδική σας ηλικία. Αγοράστε ένα αβοκάντο, απολαύστε τη χυμώδη πράσινη σάρκα του και μετά ξεπλύνετε το μεγάλο κουκούτσι ή το κουκούτσι. Θυμηθείτε ποιο άκρο του σπόρου ήταν επάνω και ποιο κάτω. Στη συνέχεια, σπρώξτε πολλές οδοντογλυφίδες στο κέντρο του σπόρου και βάλτε τις οδοντογλυφίδες σε ένα ποτήρι νερό έτσι ώστε το κάτω μέρος του σπόρου να είναι μέσα στο νερό. Μπορείτε να φυτρώσετε το σπόρο σας οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, καθώς το σπορόφυτο θα παραμείνει σε εσωτερικό χώρο σε αυτό το στάδιο.

Τοποθετήστε το ποτήρι σε ζεστό μέρος αλλά μακριά από το άμεσο ηλιακό φως, προσθέτοντας νερό όσο χρειάζεται για να κρατήσει το κάτω εκατοστό του σπόρου μέσα στο νερό. Πρώτα αναπτύσσονται οι ρίζες και ακολουθεί η εμφάνιση ενός δενδρυλλίου.

Όταν το δενδρύλλιο φτάσει τα 15 ή 20 cm σε ύψος, κόψτε το στέλεχος στη μέση, περίπου 8 cm σε ύψος, για να ενθαρρύνετε το φυτό να βάλει τις ενέργειές του σε νέα ανάπτυξη. Όταν το δενδρύλλιο έχει πολλά φύλλα και χοντρές ρίζες, φυτέψτε τον σπόρο σε χώμα γλάστρας σε γλάστρα πλάτους 25 εκ. με τρύπες αποστράγγισης.

νεαρό δέντρο αβοκάντο με φρούτα

Συμβουλές για τη φροντίδα ενός νεαρού δέντρου αβοκάντο

Τοποθετήστε τη γλάστρα σε ένα ηλιόλουστο παράθυρο σε εσωτερικό χώρο ή μετακινήστε την έξω κάθε φορά που η θερμοκρασία είναι 10°C ή μεγαλύτερη. Διατηρήστε τα νεαρά δέντρα αβοκάντο σε γλάστρες σε μερική σκιά, τα φύλλα μπορεί να καούν εάν εκτεθούν πολύ απευθείας στον ήλιο ενώ βρίσκονται ακόμα.
Εάν το δέντρο μεγαλώνει σε εσωτερικό χώρο σε δοχείο, φυτέψτε το σε χώμα γλάστρας και ποτίστε εβδομαδιαία. Εάν το δοχείο μετακινηθεί έξω με ζεστό και ξηρό καιρό, ποτίζετε πιο συχνά.
Αν φυτευτεί σε εξωτερικό χώρο, επιλέξτε καλά στραγγιζόμενο χώμα κήπου και ποτίστε το νεοφυτεμένο δέντρο αβοκάντο κάθε 5-10 ημέρες με αρκετές ίντσες νερό. Είναι καλύτερα να ποτίζετε λιγότερο συχνά αλλά βαθιά για να αναγκάσετε τις ρίζες να αναπτυχθούν για να φτάσουν στο νερό. Κρατώντας περίπου 18 εκατοστά από τον κορμό του δέντρου, πολτοποιήστε με περίπου 9-15 εκατοστά χοντρό φλοιό ή φλούδες από κόκκους κακάο για να συγκρατήσετε την υγρασία.
Εάν ζείτε σε μια αρκετά ζεστή περιοχή (εκτός Γαλλίας), μπορείτε να φυτέψετε σε εξωτερικούς χώρους. Τα αβοκάντο αναπτύσσονται καλύτερα με θερμοκρασίες μεταξύ 15 και 30°C σε περιοχές με μέτρια έως υψηλή υγρασία.
Το καλοκαίρι, λιπάνετε εβδομαδιαία με ένα αζωτούχο λίπασμα, που υποδεικνύεται από έναν υψηλότερο πρώτο αριθμό, όπως 7-4-2. Τα αβοκάντο χρειάζονται επίσης μια μικρή ποσότητα ψευδαργύρου, οπότε αναζητήστε ένα λίπασμα που περιέχει αυτό το συστατικό. Αποφύγετε τη λίπανση κατά τη διάρκεια του χειμώνα όταν η ανάπτυξη είναι ελάχιστη.
Κλαδεύετε τακτικά το δέντρο. Κάθε φορά που μεγαλώνει 20 εκατοστά σε ύψος, κόβετε τα δύο πρώτα σετ φύλλων. Όταν το φυτό φτάσει τα 30 εκατοστά, κόψτε το ξανά στα 15 εκατοστά. Όταν το φυτό φτάσει τα 45 εκατοστά, μειώστε το στα 30 εκατοστά και ούτω καθεξής. Αυτό ενθαρρύνει την πιο θαμνώδη ανάπτυξη του θάμνου.

Μεταπομπή του εσωτερικού δέντρου αβοκάντο:

Αν εσύ καλλιεργήστε δέντρο αβοκάντο σε ένα δοχείοαφαιρέστε το προσεκτικά καθώς μεγαλώνει και τοποθετήστε το σε όλο και μεγαλύτερες γλάστρες, η διάμετρος των οποίων αυξάνεται κατά 5 εκατοστά κάθε φορά.

Συχνές ερωτήσεις σχετικά με την κουλτούρα του αβοκάντο:

  • Πόσο ψηλό είναι ένα δέντρο αβοκάντο;

Τα ώριμα δέντρα αβοκάντο που φυτεύονται σε εξωτερικούς χώρους φτάνουν τα 4-10 μέτρα ύψος. Καθώς μεγαλώνουν, μπορεί να γίνουν πολύ μεγάλα για να διατηρηθούν σε δοχεία χωρίς να είναι πολύ στενά.

  • Πόσο σύντομα θα έχω αβοκάντο στο δέντρο αβοκάντο μου;

Αν ξεκινήσετε με το κουκούτσι αβοκάντο σε ένα ποτήρι νερό, περιμένετε περίπου 13 χρόνια για φρούτα. Ωστόσο, εάν ξεκινήσετε με ένα υγιές φυτό που καλλιεργείται σε φυτώριο, θα μπορούσατε να τρώτε τα δικά σας αβοκάντο σε περίπου τέσσερα χρόνια. Τα αβοκάντο δεν ωριμάζουν στο δέντρο, επομένως θα πρέπει να τα μαζέψετε μόλις φτάσουν σε καλό μέγεθος και να περιμένετε αρκετές ημέρες για να μαλακώσει η σάρκα.

  • Πόσο ζουν τα δέντρα αβοκάντο;

Όταν το δέντρο φυτευτεί σε βέλτιστες συνθήκες, θα μπορούσε να σας επιβιώσει. Τα δέντρα αβοκάντο είναι γνωστό ότι ζουν για εκατοντάδες χρόνια.

Πώς να μαζέψετε και να προετοιμάσετε τις δικές σας ελιές

6 χρήσιμες συμβουλές για την καλλιέργεια κολοκυθιών