Πώς να αποθηκεύσετε και να διατηρήσετε τις καλλιέργειες κήπου

Η αποθήκευση της καλλιέργειάς σας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αντιμετωπίσετε την υπερφαγία (ένα πλεόνασμα ενός λαχανικού) και τους μήνες που αναπτύσσονται μικρές καλλιέργειες. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να διατηρήσετε τα λαχανικά σας, όπως στέγνωμα, κατάψυξη ή συντήρηση.

Απλή αποθήκη

Μερικά φρούτα και λαχανικά διατηρούνται καλά για μήνες εάν αποθηκεύονται στις σωστές συνθήκες. Το κλειδί της επιτυχίας είναι να επιλέγετε δείγματα χωρίς ψεγάδια και να τα ελέγχετε τακτικά, αφαιρώντας κάθε άρρωστο φρούτο. Για παράδειγμα, ένα σάπιο μήλο μπορεί να καταστρέψει ολόκληρη την παρτίδα. Η αποθήκευση της συγκομιδής σε ξηρό, καλά αεριζόμενο μέρος θα αποτρέψει τη σήψη της. Μπορείτε να αγοράσετε κουτιά αποθήκευσης, αλλά ένα ξύλινο κιβώτιο ή ένα ρηχό κουτί από χαρτόνι θα λειτουργήσει εξίσου καλά. Μερικά κουτιά και κιβώτια θα σχεδιαστούν έτσι ώστε να μπορείτε να τα στοιβάζετε, αλλά αν το κάνετε αυτό, βεβαιωθείτε ότι ο αέρας μπορεί να κυκλοφορεί μεταξύ των διαφορετικών επιπέδων.

Τα μήλα και τα αχλάδια είναι κατάλληλα για αποθήκευση. Τυλίξτε κάθε φρούτο σε εφημερίδα και τοποθετήστε το σε μια στρώση στο κάτω μέρος του δοχείου σας.

Τα ριζώδη λαχανικά όπως τα καρότα, οι πατάτες και τα παντζάρια αποθηκεύονται επίσης καλά. Κόψτε τα φύλλα από τα παντζάρια και τα καρότα και βάλτε τα σε μια στρώση χωρίς να τα τυλίξετε. Και τα δύο ριζώδη λαχανικά θα προτιμήσουν να καλύπτονται με ένα στρώμα άμμου για να μην γίνουν ελαστικά. Οι πατάτες μπορούν να αποθηκευτούν σε λινάτσα ή χάρτινες σακούλες. Συγκομίστε τα σε ξηρή μέρα και αφήστε τα να στεγνώσουν στον ήλιο. Αφαιρέστε τυχόν λάσπη από τις πατάτες για να μην σχηματιστεί μούχλα. Αποθηκεύστε τα σε σκοτεινό μέρος για να αποφύγετε το σχηματισμό τοξικών πράσινων κηλίδων στο δέρμα. Οι παστινάδες είναι καλύτερο να αφήνονται στο έδαφος κατά τη διάρκεια του χειμώνα και να συλλέγονται όσο χρειάζεται.

Τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τα ασκαλώνια αποθηκεύονται καλύτερα όταν στεγνώσουν καλά και στη συνέχεια πλέκονται πριν τα αποθηκεύσετε σε ξηρό μέρος. Μπορείτε επίσης να κόψετε τις κορυφές και να κρεμάσετε τις φουσκάλες σε ένα παλιό ζευγάρι καλσόν ή δίχτυ.

Τα φυτά της οικογένειας του σκουός, όπως οι κολοκύθες, μπορούν να διαρκέσουν έως και τρεις μήνες, ανάλογα με την ποικιλία. Οι κολοκύθες και τα κολοκυθάκια δεν διατηρούνται τον περασμένο χειμώνα, αλλά άλλα κολοκυθάκια (όπως το κολοκυθάκι και τα μακαρόνια) μπορούν να αποθηκευτούν μέχρι τις αρχές της άνοιξης. Βεβαιωθείτε ότι είναι σε καλή κατάσταση και αποθηκεύστε τα σε δροσερό, ξηρό μέρος σαν ντουλάπα. Τα κολοκυθάκια δεν αποθηκεύονται καλά και πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο έως και τρεις εβδομάδες.

Οι φυλλώδεις καλλιέργειες όπως το μαρούλι και το σπανάκι δεν αποθηκεύονται καλά και πρέπει να καταναλώνονται λίγες μέρες μετά τη συγκομιδή. Σπέρνετε τακτικά μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου για να έχετε ακόμα φύλλα για συγκομιδή τους ψυχρότερους μήνες.

Τα όσπρια όπως ο αρακάς και τα φασόλια μπορούν να αποξηρανθούν για χρήση σε μαγειρευτά ή να ασπριστούν και να καταψυχθούν.

κατεψυγμένα δαμάσκηνα mirabelle

Παγώστε τη σοδειά σας

Η κατάψυξη είναι ένας γρήγορος και εύκολος τρόπος για να διατηρήσετε τη σοδειά σας. Καταψύξτε σε χρησιμοποιήσιμες ποσότητες, ώστε τα προϊόντα να μπορούν να αποψυχθούν εύκολα. Επιλέξτε μόνο σφιχτά, μόλις ώριμα φρούτα και λαχανικά και καταψύξτε τα το συντομότερο δυνατό μετά τη συγκομιδή. Συσκευάστε τα σε αεροστεγή σακούλα κατάψυξης ή πλαστικό δοχείο για να βεβαιωθείτε ότι διατηρούνται καλά και ότι δεν υποφέρουν από «κάψιμο κατάψυξης» (μη βρώσιμα ξηρά καφέ μπαλώματα που προκαλούνται από έλλειψη υγρασίας). Ορισμένα φρούτα και λαχανικά θα πρέπει να ασπρίσουν πριν καταψυχθούν. Αυτό εμποδίζει το νερό στα φρούτα και τα λαχανικά να κρυσταλλώσει και να σπάσει τα κυτταρικά τους τοιχώματα, με αποτέλεσμα μια απαλή, μουσκεμένη σύσταση όταν αποψυχθεί. Απλώς βυθίστε τα φρούτα ή τα λαχανικά σε μια μεγάλη κατσαρόλα με βραστό νερό για περίπου το ένα τρίτο έως το μισό του κανονικού χρόνου μαγειρέματος και μετά μεταφέρετε τα σε παγωμένο νερό, πριν τα στεγνώσετε και τα καταψύξετε.

Τα ακόλουθα φρούτα και λαχανικά παγώνουν ιδιαίτερα καλά:
  • Σμέουρα
  • Φράουλες
  • Δαμάσκηνα
  • Βακκίνια
  • Μήλα ασπρισμένα
  • Φασόλια ασπρισμένα
  • Φασολάκια
  • Σταφίδες
  • Αρακάς
  • Ραβέντι

μαρμελάδες

Ξήρανση, ξίδι, ζαχαρωτό, βάζο ή εμφιάλωση των καλλιεργειών σας

Οι καλλιέργειες που στεγνώνουν καλά περιλαμβάνουν ντομάτες, πιπεριές και μήλα. Το στέγνωμα μπορεί να αλλάξει δραματικά τη γεύση και την υφή της σοδειάς σας και μπορεί να κάνει ενδιαφέρουσες προσθήκες στα πιάτα. Απλώς πλύνετε και κόψτε σε λεπτές φέτες τα φρούτα ή τα λαχανικά σας και τακτοποιήστε τα κομμάτια σε μία στρώση σε ένα ταψί. Παραδοσιακά αυτό θα άφηνε έξω τις μεγάλες ηλιόλουστες μέρες για να στεγνώσει. Μια ευκολότερη μέθοδος είναι να ρυθμίσετε τον φούρνο σας στη χαμηλότερη θερμοκρασία του 130°C και να αφήσετε τα ταψιά στη θέση τους για αρκετές ώρες μέχρι να συρρικνωθούν τα κομμάτια και να γίνουν σχεδόν τραγανά. Μόλις στεγνώσουν, αποθηκεύστε τα κομμάτια σε ένα αποστειρωμένο, αεροστεγές δοχείο και καταναλώστε τα μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Τα παντζάρια και τα ασκαλώνια είναι νόστιμα μαριναρισμένα και διατηρούνται για αρκετούς μήνες. Πλένουμε και ετοιμάζουμε τα παντζάρια (μην αφαιρέσετε την κορυφή πολύ κοντά στη ρίζα, μπορεί να ξεπλύνει το χρώμα). Βράζετε σε νερό για 30 λεπτά ή μέχρι να ξεκολλήσει εύκολα το δέρμα και η κορυφή. Τα κόβουμε σε φέτες και τα τοποθετούμε σε ένα αποστειρωμένο βάζο και τα καλύπτουμε με ξίδι τουρσί. (Τα βάζα μπορούν να αποστειρωθούν πλένοντάς τα καλά και στη συνέχεια τοποθετώντας τα σε φούρνο στους 150°C για 10 λεπτά). Τα τοποθετούμε σε ένα ρηχό σκεύος και τα σκεπάζουμε με αλάτι για να στραγγίξει η περιττή υγρασία. Τα αφήνουμε όλη τη νύχτα και μετά τα ξεπλένουμε καλά και τα τοποθετούμε σε ένα αποστειρωμένο βάζο και τα σκεπάζουμε με ξύδι μαρινάδας.

Τα τουρσιά και τα μικρά αγγουράκια διατηρούνται επίσης πολύ καλά σε ένα βάζο γεμάτο με λευκό ξύδι.

Τέλος, αλλά αυτό είναι ένα εξαιρετικό κλασικό αποθηκευτικό προϊόν για το χειμώνα, οι μαρμελάδες είναι απαραίτητο για αποθήκευση όταν έχετε πολλά φρούτα και μπορούν να διατηρηθούν έως και ένα χρόνο. Θα τα απολαμβάνουμε καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου μέχρι την επόμενη καλοκαιρινή σεζόν.

Και εσύ? Ποιες είναι οι μέθοδοι αποθήκευσης σας;

8 αρωματικά βότανα για σπορά τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο

Πώς να καλλιεργήσετε μια πορτοκαλιά από σπόρους