Πώς να αναπτύξετε έναν παραγωγικό χειμερινό λαχανόκηπο

χειμωνιάτικο πράσο λαχανικών

Βρείτε μερικές συμβουλές για την καλλιέργεια ενός παραγωγικού χειμερινού λαχανόκηπου με καλλιέργειες για συγκομιδή κατά τη διάρκεια της κρύας περιόδου. Συμβουλές για το πότε να σπείρετε και να φυτέψετε χειμερινές καλλιέργειες, να μεγαλώσετε σε εξωτερικούς χώρους και υπό κάλυψη και να ξεχειμωνιάσετε τα λαχανικά σας για την άνοιξη.

Πολλοί άνθρωποι συχνά πιστεύουν ότι η κηπουρική σταματάει το χειμώνα, αλλά αυτό δεν συμβαίνει απαραίτητα. Καθώς η διάρκεια της ημέρας μειώνεται, η ανάπτυξη των φυτών επιβραδύνεται και το έδαφος ψύχεται, αλλά πολλές καλλιέργειες μπορούν ακόμα να αντισταθούν. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να συγκομίσετε και να καλλιεργήσετε πολλά λαχανικά κατά τους κρύους μήνες του φθινοπώρου και του χειμώνα. Σκεφτείτε το, εάν σχεδιάζετε και φυτέψετε έναν χειμερινό λαχανόκηπο τώρα, θα εξασφαλίσετε ότι έχετε έτοιμα τοπικά φαγητά όλο το χρόνο. Ενώ άλλοι καλλιεργητές έχουν πλέον άδειους κήπους το χειμώνα, ο δικός σας μπορεί να είναι γεμάτος λαχανικά έτοιμα για κατανάλωση.

Ο πιο παραγωγικός χειμερινός λαχανόκηπος είναι ένας καλά σχεδιασμένος. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε την ημερομηνία του πρώτου παγετού σας καθώς και τον χρόνο που απαιτείται για την ωρίμανση των λαχανικών που έχετε επιλέξει. Η παράταση της καλλιεργητικής περιόδου σας είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να επωφεληθείτε από τα χειμωνιάτικα λαχανικά. Δείτε αυτές τις συμβουλές για το πώς να έχετε έναν παραγωγικό χειμερινό λαχανόκηπο.

Πώς να έχετε τον καλύτερο παραγωγικό χειμερινό λαχανόκηπο

Υπάρχουν τρία σημαντικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν σχεδιάζετε τον χειμερινό λαχανόκηπο σας.

Πού να καλλιεργήσετε λαχανικά;
Πότε να τα μεγαλώσετε;
Τι να μεγαλώσει;

Πού να καλλιεργήσετε χειμωνιάτικα λαχανικά;

Το πρώτο βήμα για να ξεκινήσετε τον πιο παραγωγικό χειμερινό λαχανόκηπο στην περιοχή σας είναι να καθορίσετε πού μπορείτε να καλλιεργήσετε λαχανικά κατά τους χειμερινούς μήνες. Οι κηπουροί στα βόρεια κλίματα έχουν γενικά τη μεγαλύτερη επιτυχία με τη χρήση ψυχρών πλαισίων ή θερμοκηπίων για την επέκταση της σεζόν. Οι κηπουροί στο νότιο κλίμα έχουν ιδανικό κλίμα για τη φύτευση χειμερινών καλλιεργειών. Οι κήποι τους συχνά προσφέρουν μεγαλύτερη ποικιλία από τους αντίστοιχους βόρειους. Μπορείτε να καλλιεργήσετε χειμερινά λαχανικά σχεδόν οπουδήποτε, αρκεί να είστε πρόθυμοι να καταβάλετε προσπάθεια για να δώσετε στα φυτά σας τις απαραίτητες συνθήκες ανάπτυξης. Συχνά αυτό σημαίνει να φυτεύετε τα λαχανικά σας στη νότια πλευρά ενός κτιρίου όπου όχι μόνο θα λαμβάνουν περισσότερο ήλιο, αλλά και κάποια προστασία από τους χειμερινούς ανέμους. Μπορείτε επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο να καλλιεργήσετε λαχανικά σε δοχεία για χειμερινή κατανάλωση.

Ο χρόνος φύτευσης των χειμερινών λαχανικών σας είναι κρίσιμος.

Ο χρόνος είναι κρίσιμος όταν σχεδιάζετε τον χειμερινό λαχανόκηπο σας. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τη μέση ημερομηνία πρώτου παγετού για την τοποθεσία σας. Μάθετε για την πρώτη και την τελευταία ημερομηνία παγετού για την περιοχή σας. Μόλις μάθετε πότε να περιμένετε τον πρώτο σας παγετό, μπορείτε στη συνέχεια να καθορίσετε πόσο χρόνο χρειάζεται για να ωριμάσουν τα λαχανικά σας. Συνήθως, θα βρείτε αυτές τις πληροφορίες στο πίσω μέρος του πακέτου σπόρων σας. Εάν αγοράζετε σπορόφυτα, αναζητήστε μια ετικέτα που σας λέει τις ημέρες ωρίμανσης για αυτήν την ποικιλία φυτών.

Εάν το λαχανικό που επιλέξατε λέει ότι χρειάζονται 90 ημέρες για να ωριμάσει, απλά υπολογίστε την ημερομηνία που θα ήταν 90 ημέρες πριν από τον πρώτο ισχυρό παγετό στην περιοχή σας. Αυτό μπορεί να είναι λίγο μεγαλύτερο εάν ζείτε σε ένα πιο ζεστό μικροκλίμα ή χρησιμοποιείτε επεκτατικά εποχής για να προστατεύσετε το έμπλαστρο λαχανικών σας.

Λαχανικά που αναπτύσσονται σε έναν χειμερινό κήπο

Υπάρχουν ορισμένα λαχανικά που ταιριάζουν καλύτερα σε έναν χειμερινό λαχανόκηπο.

Λαχανικά που χρειάζονται 90 ημέρες για να ωριμάσουν:

 • Παντζάρι
 • καρότα
 • Είδος δαυκίου
 • Μέγα γογγύλιον
 • κρεμμύδι σφαίρα
 • Λαχανάκια Βρυξελλών
 • Chou
 • Κουνουπίδι

Λαχανικά που χρειάζονται 60 ημέρες για να ωριμάσουν:

 • Πρώιμο καρότο
 • Πράσο
 • Το κέντρο
 • Chou-rave
 • Πρώιμο λάχανο
 • Πράσινο λάχανο
 • σέσκουλο

Λαχανικά που χρειάζονται 30 ημέρες για να ωριμάσουν:

 • Βολβοί φαγώσιμοι
 • Τα ραπανάκια
 • φύλλο μαρουλιού
 • Σπανάκι

Μερικά από αυτά τα λαχανικά, όπως το παστινάκι και τα λαχανάκια Βρυξελλών, έχουν καλύτερη γεύση αν χτυπηθούν με ελαφρύ παγετό. Τα ριζώδη λαχανικά μπορούν να συγκομιστούν πολύ αργά το χειμώνα, εάν προστατεύονται με ένα παχύ σάπια φύλλα.

Επεκτείνετε την καλλιεργητική περίοδο προστατεύοντας τα χειμωνιάτικα λαχανικά σας:

Μπορείτε να παρατείνετε την καλλιεργητική περίοδο χρησιμοποιώντας μερικά απλά εργαλεία του εμπορίου.

Τα κλοσέ προστατεύουν καλά τα φυτά σας από τον παγετό κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Αυτά τα φορητά μίνι θερμοκήπια εφαρμόζουν πάνω από ένα μεμονωμένο φυτό για να το κρατούν ζεστό και να το προστατεύουν από τα στοιχεία. Λάβετε υπόψη ότι τις ηλιόλουστες μέρες θα πρέπει να το ανοίξετε και να αφήσετε μέρος της θερμότητας να διαφύγει.

Δημιουργήστε εύκολα ένα φτιάχνοντας ένα τόξο με σωλήνα PVC για να φτάσετε από τη μια πλευρά του κήπου σας στην άλλη. Ανάλογα με το μήκος της περιοχής που σκοπεύετε να καλύψετε, θα χρειαστείτε τουλάχιστον ένα για κάθε άκρη και πιθανώς μερικές στη μέση. Τώρα απλώς καλύψτε με διαφανές πλαστικό και συνδέστε το στο PVC. Αυτό θα ολοκληρώσει το μίνι θερμοκήπιό σας.

Υπερυψωμένα κρεβάτια:

Τα υπερυψωμένα κρεβάτια μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να παρατείνετε την καλλιεργητική σας περίοδο. Το πάτωμα ενός υπερυψωμένου κρεβατιού είναι πιο ζεστό, ειδικά αν χρησιμοποιείτε παλιά ελαστικά για να χτίσετε το υπερυψωμένο κρεβάτι σας. Τα μαύρα ελαστικά απορροφούν τη θερμότητα από τον ήλιο, επιτρέποντας στα λαχανικά να επιβιώσουν περισσότερο τον χειμώνα, ενώ είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσετε νωρίς την άνοιξη. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι σε ορισμένους δεν αρέσει να χρησιμοποιούν ελαστικά για να φυτεύουν λαχανικά για χάρη των χημικών ουσιών που ξεπλένονται στο έδαφος. Ορισμένες μελέτες λένε ότι το ποσό είναι αμελητέο. Θα πρέπει να κάνετε κάποια έρευνα και να αποφασίσετε μόνοι σας εάν αυτή είναι μια καλή επιλογή για εσάς.

Η εκμάθηση πώς να καλλιεργείτε με επιτυχία χειμερινά λαχανικά σας επιτρέπει να παρατείνετε την καλλιεργητική περίοδο, ώστε να μπορείτε να απολαμβάνετε φρέσκα προϊόντα σχεδόν όλο το χρόνο. Η δυνατότητα συμπλήρωσης γευμάτων κατά τους χειμερινούς μήνες με φρέσκα λαχανικά στον κήπο κάνει αυτές τις θλιβερές μέρες λίγο πιο φωτεινές και προσθέτει υγιεινά θρεπτικά συστατικά για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Μερικές φορές είναι δελεαστικό να γίνετε πιο καθιστικός όταν ο καιρός είναι κρύος, οπότε το να έχετε έναν κήπο για να τον φροντίζετε θα σας δώσει το κίνητρο να παραμείνετε δραστήριοι και να ασκηθείτε. Ωστόσο, είτε το κίνητρό σας είναι να τρώτε καλύτερα όλο το χρόνο, να συνεχίζετε να κινείτε τους μύες σας ή απλά να απολαμβάνετε το αγαπημένο σας χόμπι όλο το χρόνο, υπάρχουν πολλά οφέλη από την επένδυση του χρόνου και της προσπάθειάς σας σε μια εμπειρία ωδείου.

Στο χέρι σου!

10 συμβουλές για να αυξήσετε τις αποδόσεις του λαχανόκηπου σας

Τα 7 μυστικά της καλλιέργειας αγγουριών