Πότε πρέπει να σπείρουμε φασολάκια στον λαχανόκηπο για την καλύτερη σοδειά

σπείρουν φασολάκια

Ο Τα πράσινα φασόλια είναι μια πολύ παραγωγική καλοκαιρινή καλλιέργεια, παράγοντας πολλούς νόστιμους λοβούς. Γενικά καλλιεργούνται πολύ πιο εύκολα από τα κόκκινα φασόλια (Phaseolus coccineus) και αποτελούν μια εξαιρετική εναλλακτική εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με αυτή την καλλιέργεια ή αν δεν έχετε τον χώρο να τα καλλιεργήσετε.

Αν και δεν είναι τόσο παραγωγικά όσο τα φασόλια, πολλοί άνθρωποι προτιμούν την υφή και τη γεύση τους και είναι γενικά πιο αξιόπιστα. Είναι επίσης πιο εύκολο να αναπτυχθούν και σχεδόν ποτέ δεν έχουν το πρόβλημα της κακής ανθοφορίας και της έλλειψης λοβών που μπορεί να είναι επιρρεπείς στα κόκκινα φασόλια.

Είναι ευαίσθητα στο κρύο και τους παγετούς και πρέπει να αναπτυχθούν γρήγορα και χωρίς έλεγχο ανάπτυξης για να έχουν τα καλύτερα αποτελέσματα, αφού μάθετε πώς να καλλιεργείτε πράσινα φασόλια δεν θα κοιτάξετε πίσω.

Ce εύκολο στην καλλιέργεια φασολιών έρχεται σε πολλά σχήματα και χρώματα. Μερικοί χαίρονται να σκαρφαλώνουν σε ρουστίκ στύλους σε ένα μπάλωμα λαχανικών, ενώ άλλοι ευδοκιμούν σε γλάστρες. Υπάρχουν τόσες πολλές επιλογές που θα σας χαλάσει η επιλογή.

Επίσης γνωστό ως “κοινό φασόλι” (Phaseolus vulgaris), δεν υπάρχει τίποτα κακό ή μονότονο σε αυτό το άφθονο ετήσιο. Με τη σωστή φροντίδα, αυτά τα φασόλια θα σας ανταμείψουν με μήνες με πιο άφθονες συγκομιδές. Απλώς χρειάζονται καλά στραγγισμένο, χαλαρό χώμα ή ένα μεγάλο δοχείο, έναν χώρο χωρίς παγετό και λίγη φροντίδα.

Πρέπει να αποφασίσετε αν θέλετε να αφιερώσετε χώρο στην αναρρίχηση ποικιλιών πράσινων φασολιών που μπορούν να σκαρφαλώσουν στους πόλους στήριξης ή αν προτιμάτε να εστιάσετε σε θαμνώδη νάνους φυτά που μπορείτε να καλλιεργήσετε σε γλάστρες.

Πότε πρέπει να σπείρουμε φασολάκια στον λαχανόκηπο για την καλύτερη σοδειά

Έχετε ένα αρκετά ευρύ παράθυρο για να καλλιεργήσετε πράσινα φασόλια, αλλά βεβαιωθείτε ότι οι συνθήκες είναι αρκετά ζεστές σε κάθε στάδιο. Ακόμη και μια ελαφριά ψύχρα μπορεί να σκοτώσει τα πράσινα φασόλια. Περιμένετε μέχρι να περάσει όλη η απειλή όψιμου παγετού πριν τη φύτευση ή τη σπορά απευθείας σε εξωτερικούς χώρους.

Η πρώιμη σπορά μπορεί να γίνει σε γλάστρες υπό κάλυψη, μεταφύτευση (ή σύρσιμο δενδρυλλίων σε σάκους καλλιέργειας) όταν τα πράγματα ζεσταθούν τον Μάιο.

Εάν επιλέξετε την απευθείας σπορά σε εξωτερικούς χώρους, καλό είναι να ζεστάνετε πρώτα το χώμα με ένα κουδούνι. Το κομπόστ και η θερμοκρασία του εδάφους πρέπει να είναι τουλάχιστον 10°C.

Τα καλύτερα αποτελέσματα τείνουν να προέρχονται από τη σπορά τον Μάιο. Εάν το χώμα σας είναι ελαφρύ και καλά στραγγιζόμενο και ζείτε σε ελαφρώς θερμότερες περιοχές, όπως η νότια Γαλλία, μπορείτε να σπείρετε κάτω από άκαμπτα κλόους λίγο νωρίτερα. Να είστε προσεκτικοί με τους Ice Saints πάνω σας που σπέρνετε ή φυτεύετε από τις αρχές Μαΐου.

Πώς να καλλιεργήσετε πράσινα φασόλια

Μπορείτε να σπείρετε σπόρους πράσινων φασολιών σε σπιτικές χάρτινες γλάστρες αρκεί οι ρίζες να έχουν αρκετό χώρο για να αναπτυχθούν.

Τα πράσινα φασόλια έχουν τη φήμη ότι αναπτύσσονται γρήγορα. Επειδή αναπτύσσονται γρήγορα, είναι σημαντικό να μην υπάρχουν ξαφνικά φρένα (ή χτυπήματα) στην ανάπτυξή τους. R

Πριν σπείρετε ή φυτέψετε τα φασόλια σας, σκάψτε καλά το χώμα και φροντίστε να είναι εύθρυπτο. Καλό είναι να το κάνετε λίγες εβδομάδες πριν τη σπορά ή τη φύτευση. Προσθέστε άφθονη ογκώδη, καλά σαπισμένη οργανική ύλη ή λίπασμα κήπου.

Εάν είστε νέος στην καλλιέργεια φασολιών, σας συμβουλεύω να δείτε αυτές τις 6 βασικές συμβουλές για την καλλιέργεια φασολιών στον κήπο σας.

Σκληρώστε τα πράσινα φασόλια που έχετε σπείρει σε εσωτερικό χώρο

Τα πράσινα φασόλια πρέπει να περάσουν από τη διαδικασία σκλήρυνσης για περίπου 10 ημέρες εάν τα έχετε σπείρει σε εσωτερικό χώρο, με τον ακριβή αριθμό των ημερών να εξαρτάται από τον καιρό και την ποικιλία των φασολιών.

Καθώς μαθαίνετε πώς να καλλιεργείτε πράσινα φασόλια, θα διαπιστώσετε ότι τα νεαρά φυτά αναπτύσσονται γρήγορα. Λίγες εβδομάδες μετά την εμφάνιση των σπορόφυτων, μπορείτε να τα προετοιμάσετε για την υπαίθρια ζωή. Θα διαρκέσει περίπου μία εβδομάδα έως 10 ημέρες, ανάλογα με τον καιρό και την ποικιλία.

Εάν τα φυτά σας βρίσκονται σε περβάζι, αφήστε τα σε ένα πιο δροσερό δωμάτιο για μερικές ημέρες. Στη συνέχεια, ξεκινήστε να τα μεταφέρετε σε ένα προστατευμένο μέρος του κήπου για περισσότερη ώρα κάθε μέρα, αλλά το πιο σημαντικό φέρτε τα πίσω το βράδυ. Αυτό θα τους βοηθήσει να σκληρύνουν.

Σπείρετε σπόρους πράσινων φασολιών σε εξωτερικούς χώρους

Μπορείτε να κατευθύνετε τους σπόρους πράσινων φασολιών σε εξωτερικούς χώρους στο έδαφος ή σε γλάστρες μόλις ο καιρός (και το έδαφος) είναι αρκετά ζεστό. Στις περισσότερες περιοχές αυτό είναι δυνατό από τη δεύτερη ή την τρίτη εβδομάδα του Μαΐου. Τα αναδυόμενα σπορόφυτα πρέπει να προστατεύονται τη νύχτα με κλοσέ ή παρόμοια συσκευή.

Σημαδέψτε τρύπες βάθους 5 cm με ζαρντινιέρα και σπείρετε έναν σπόρο φασολιού κάθε 10 cm. Εάν σπέρνετε περισσότερες από μία σειρές, βεβαιωθείτε ότι οι σειρές απέχουν περίπου 45 έως 50 cm μεταξύ τους. Καλύψτε με λεπτό χώμα γλάστρας και μετά ποτίστε καλά.

Ελέγξτε ότι τα φασόλια σας έχουν ετικέτες. Τα σπορόφυτα πρέπει να βγουν σε 7-10 ημέρες. Σε αυτό το σημείο, μπορούν να αραιωθούν. Εάν καλλιεργείτε μια ποικιλία νάνου φασολιών, σπείρετε ξανά απευθείας τον Ιούνιο και τον Ιούλιο για μεταγενέστερες καλλιέργειες.

Ένα τελευταίο συμβουλή εάν δυσκολεύεστε να φυτρώσετε τους σπόρους των πράσινων φασολιών σαςμπορείτε να τα μουλιάσετε για 24 ώρες σε νερό πριν τα σπείρετε για να επιταχύνετε τη βλάστηση.

Στο χέρι σου!

Πότε είναι οι Άγιοι του Πάγου και γιατί να είστε επιφυλακτικοί μαζί τους

5 λαχανικά για να φυτέψετε τον Μάιο-Ιούνιο για έναν επιτυχημένο λαχανόκηπο