Πότε πρέπει να σπείρουμε καρότα για την καλύτερη συγκομιδή

πότε να σπείρουμε καρότα στο λαχανόκηπο

Ξέρω πότε να σπείρουμε καρότα θα σας επιτρέψει να τα μεγαλώσετε σχεδόν όλο το χρόνο με ευκολία.

Γεμάτα φυτικές ίνες, βιταμίνη Α και βήτα-καροτίνη, τα καρότα είναι ένα νόστιμο και θρεπτικό λαχανικό. Μπορούν να καλλιεργηθούν εύκολα σε δοχεία, θερμοκήπια και απευθείας σε εξωτερικούς χώρους, με την προϋπόθεση ότι γνωρίζετε την κατάλληλη στιγμή για να τα σπείρετε.

Με τόσες πολλές ποικιλίες για να διαλέξετε, δεν είναι περίεργο που τα καρότα είναι ένα τόσο δημοφιλές λαχανικό για καλλιέργεια και κατανάλωση. Με λίγη τεχνογνωσία, θα μπορούσατε να απολαύσετε αυτά τα λαχανικά με αστέρια στον λαχανόκηπό σας για τραγανά, φρέσκα καρότα για το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου, ανεξάρτητα από το πόσο χώρο έχετε για να τα καλλιεργήσετε.

Εάν θέλετε να μάθετε πώς να καλλιεργείτε καρότα, είναι απαραίτητο να γνωρίζετε την κατάλληλη στιγμή για να φυτέψετε για να εξασφαλίσετε μια καλή συγκομιδή. Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Πότε πρέπει να σπείρουμε καρότα στο λαχανόκηπο

Τα καρότα είναι καλλιέργειες δροσερών καιρικών συνθηκών και αποδίδουν καλύτερα στον ήλιο. Έχοντας αυτό κατά νου, γνωρίζοντας πότε πρέπει να φυτέψετε καρότα, θα εξασφαλίσετε ότι θα έχετε εξαιρετική συγκομιδή κάθε φορά στον λαχανόκηπό σας.

Ο γενικός κανόνας είναι να σπείρουν καρότα την άνοιξηπερίπου τρεις εβδομάδες πριν από τον τελευταίο παγετό, ο οποίος θα διαφέρει ανάλογα με τον τόπο διαμονής σας.

Δεδομένου ότι τα καρότα είναι μια μακροχρόνια καλλιέργεια, συνιστάται συχνά να σπέρνετε σειρές ραπανάκια ανάμεσα σε σειρές καρότων. Όχι μόνο αυτό βοηθά να επισημάνετε τη θέση των καρότων σας, αλλά το ραπανάκι χαλαρώνει επίσης το έδαφος επιτρέποντας στα καρότα να αναπτυχθούν καλύτερα, ενώ μεγιστοποιεί τον χώρο καλλιέργειας σας.

Υπάρχουν επίσης και άλλες επιλογές για τη φύτευση συνοδών καρότου που βοηθούν στη βελτίωση της υγείας και της συγκομιδής των καλλιεργειών.

Ποιος είναι ο καλύτερος μήνας για τη σπορά καρότων;

Όταν ερευνάτε τον καλύτερο μήνα για να φυτέψετε καρότα, υπάρχουν μερικές μεταβλητές που πρέπει να λάβετε υπόψη. Πρέπει να λάβετε υπόψη το συγκεκριμένο κλίμα σας, καθώς και πού σκοπεύετε να φυτέψετε τα καρότα. Για παράδειγμα, αν θέλετε να τα καλλιεργήσετε σε γλάστρες ή απευθείας στο χώμα του λαχανόκηπου σας.

Κατά κανόνα, τα καρότα πρέπει να σπέρνονται νωρίς την άνοιξη και ξανά στις αρχές του φθινοπώρου. Τα καρότα χρειάζονται ζεστασιά για να βλαστήσουν και ως εκ τούτου μια θερμοκρασία από περίπου 10°C έως 26°C είναι τέλεια. Ωστόσο, τα καρότα θα φυτρώσουν σε θερμοκρασίες έως και 4°C.

Τα καρότα μπορούν να ξεκινήσουν απευθείας στο έμπλαστρο λαχανικών από τα τέλη Απριλίου. Χρειάζονται πολύ ήλιο για να αναπτυχθούν καλά, επομένως οι μεγαλύτερες ανοιξιάτικες μέρες είναι τέλειες.

Λάβετε υπόψη ότι ορισμένες ποικιλίες δεν θα εμφανιστούν εάν οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές, επομένως είναι απαραίτητο να επιλέξετε μια ανθεκτική ποικιλία εάν θέλετε να ξεκινήσετε τη σπορά ακόμη νωρίτερα μέσα στο έτος.

Πότε να μαζέψετε καρότα; Μπορείτε να αναγκάσετε μια προγενέστερη καλλιέργεια χρησιμοποιώντας ένα κλοσέ για να προστατέψετε τα σπορόφυτά σας από το πάγωμα. Ποικιλίες όπως το Άμστερνταμ και το Carotte de Nantes είναι καλές ποικιλίες που ωριμάζουν γρήγορα, γεγονός που τις καθιστά εξαιρετικές για καλλιέργεια κάτω από κλωσούς κατά τους ψυχρότερους χειμερινούς μήνες.

Πώς να σπείρετε καρότα απευθείας στον λαχανόκηπο

Υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν φυτεύετε καρότα απευθείας σε εξωτερικούς χώρους:

Οι ξηροί σπόροι καρότου δεν θα φυτρώσουν, οπότε ποτίστε τους καλά μέχρι να αρχίσετε να βλέπετε βλαστάρια.
Το πολύ πλούσιο χώμα θα προκαλέσει υπερβολική ανάπτυξη των φύλλων και τραχιές, διχαλωτές ρίζες, επομένως μην κάνετε πρόσθετο λίπασμα ή τροποποίηση εδάφους στο έδαφος πριν από τη σπορά.

Τα καρότα είναι ένα ριζικό λαχανικό που αγαπά τη δροσερή εποχή και αναπτύσσεται καλύτερα σε αυτές τις συνθήκες. Για το λόγο αυτό, κάνουν μια εξαιρετική προσθήκη στον λαχανόκηπό σας σχεδόν όλο το χρόνο.

Τα καρότα μπορούν να σπαρθούν σε δοχεία;

Τα δοχεία είναι ένας φανταστικός τρόπος για να καλλιεργήσετε καρότα όταν έχετε μόνο μικρό χώρο.

Ο Γιάννης προτείνει να επιλέξετε γλάστρες που έχουν βάθος τουλάχιστον 30 εκατοστά και έχουν καλή αποστράγγιση. Θα χρειαστεί να επιλέξετε μικρότερες ποικιλίες καρότου για καλλιέργεια σε δοχεία, όπως Thumbelina, Orbit, Parmex, Oxheart ή Little Finger.

Δεδομένου ότι τα καρότα είναι ένα χρονοβόρο λαχανικό πριν τη συγκομιδή, 10 έως 16 εβδομάδες πριν είναι έτοιμα για συγκομιδή, μπορείτε να φυτέψετε μαρούλι ή σπανάκι με τα καρότα για να βελτιστοποιήσετε τις ζαρντινιέρες ή τα δοχεία. Αυτό θα σας δώσει κάτι νόστιμο για συγκομιδή όσο περιμένετε να μεγαλώσουν τα καρότα σας.

5 ελάχιστα γνωστά λαχανικά για να καλλιεργήσετε στον κήπο σας

Πότε είναι οι Άγιοι του Πάγου και γιατί να είστε επιφυλακτικοί μαζί τους