Πότε να φυτέψετε πατάτες στον κήπο σας

πότε να φυτέψετε πατάτες

Η φύτευση πατάτας είναι λίγο πιο περίπλοκη από τη φύτευση άλλων λαχανικών και η σωστή λήψη της είναι ακόμα πιο σημαντική. Σε αυτό το άρθρο λοιπόν θα σας δείξω ακριβώς πότε και πώς να φυτέψετε πατάτες βήμα προς βήμα.

Πώς και πότε να φυτέψετε πατάτες στον κήπο σας

Εάν ελπίζετε να καλλιεργήσετε πατάτες στον κήπο σας, είναι απαραίτητο να μάθετε την καλύτερη στιγμή και τις καλύτερες τεχνικές για φύτευση πατάτας.

Για να επιτευχθεί η υψηλότερη και καλύτερη απόδοση, είναι σημαντικό όχι μόνο να φυτέψετε πατάτες με τον σωστό τρόπο και τη σωστή στιγμή, αλλά και να τις προετοιμάσετε σωστά εκ των προτέρων.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να φυτέψετε πατάτες;

Σε αντίθεση με πολλά λαχανικά, οι πατάτες σπάνια καλλιεργούνται από σπόρους, επειδή χρειάζεται πολύς χρόνος για να ωριμάσουν και να αρχίσουν να παράγουν.

Αντίθετα, ο καλύτερος και πιο αξιόπιστος τρόπος για να φυτέψετε πατάτες είναι να προμηθευτείτε έναν ειδικό τύπο κονδύλου που ονομάζεται «πατάτα σπόρων», ο οποίος καλλιεργείται ειδικά για τη φυτική παραγωγή.

Με αρκετό χώρο, γόνιμο έδαφος και άφθονο ηλιακό φως, ένας μόνο σπόρος πατάτας μπορεί να παράγει μεγάλη ποσότητα πατάτας στον κήπο σας.

Πού να φυτέψετε πατάτες

Το καλύτερο μέρος για να φυτέψετε πατάτες είναι σε μια πλήρη ξαπλώστρα που έχει χαλαρό, καλά στραγγιζόμενο έδαφος. Ιδανικά, οι πατάτες προτιμούν ένα ελαφρώς όξινο μέσο, ​​με pH 5-6,5.

Τα υπερυψωμένα κρεβάτια, τα μεγάλα δοχεία ή ένα επίθεμα λαχανικών είναι εξαιρετικές επιλογές για να φυτέψετε τις πατάτες σας. Ορισμένα κέντρα κήπου μπορεί ακόμη και να πωλούν τσάντες ή κιτ ειδικά σχεδιασμένα για τις φυτεύσεις σας.

Πότε να φυτέψετε πατάτες

Οι περισσότεροι κηπουροί ξεκινούν να φυτεύουν τις πατάτες τους νωρίς την άνοιξη όταν η θερμοκρασία του εδάφους φτάσει γύρω στους 7°C ή υψηλότερη . Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα θερμόμετρο εδάφους για να το παρακολουθήσετε.
Οι πατάτες μπορούν να φυτευτούν στη Γαλλία από τα μέσα Μαρτίου έως τα μέσα Απριλίου. Οι θερμοκρασίες πρέπει να είναι αρκετά υψηλές για να βλαστήσουν οι κόνδυλοι και για βέλτιστη ανάπτυξη των φυτών.
Σε ψυχρά κλίματα, αυτό θα είναι περίπου 3-4 εβδομάδες πριν από την τελευταία σας ημερομηνία παγετού. Αλλά σε θερμότερες περιοχές μπορεί να είναι πολύ νωρίτερα.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να φυτέψετε πατάτες το συντομότερο δυνατό εάν ζείτε σε ζεστό κλίμα. Με αυτόν τον τρόπο οι πατάτες σας θα είναι έτοιμες πολύ πριν φτάσει ο πολύ ζεστός καλοκαιρινός καιρός.

Πώς να προετοιμάσετε πατάτες για φύτευση

Πριν φυτέψετε τους πατατόσπορους στον λαχανόκηπό σας, θα πρέπει να τους προετοιμάσετε. Οτιδήποτε μπάλα του γκολφ έχει μέγεθος ή μικρότερο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ολόκληρο. Αλλά αν είναι μεγαλύτερα, πρέπει πρώτα να τα κόψετε σε μικρότερα τμήματα.

Αν αφήσετε τις μεγαλύτερες πατάτες ολόκληρες συνήθως θα έχετε ως αποτέλεσμα ένα μεγάλο φυτό με πολλά στελέχη που θα καταναλώνει υπερβολική ενέργεια για την παραγωγή φύλλων, πράγμα που σημαίνει λιγότερες πατάτες για εσάς.

Κόψτε μεγάλους κόνδυλους σε κομμάτια 5 εκ. φροντίζοντας να υπάρχουν τουλάχιστον δύο μάτια ανά κομμάτι. Τα μάτια, ή μπουμπούκια, είναι οι μικρές εσοχές ή σημάδια από τα οποία αναπτύσσονται νέοι μίσχοι.

Αφήστε τα κομμάτια να στεγνώσουν σε θερμοκρασία δωματίου για 1-2 ημέρες μέχρι να σχηματίσουν κάλους στα κοψίματα. Αυτό θα τους αποτρέψει από τη σήψη.

Ψιλοκόψτε τις πατάτες σας

Παρόλο που το τσιπς των πατατών είναι ένα προαιρετικό βήμα, είναι κάτι που αρέσει να κάνουν πολλοί έμπειροι κηπουροί πριν από τη φύτευση.

Μην σας απογοητεύει αυτός ο φανταχτερός όρος, είναι απλώς μια διαφορετική λέξη για τη βλάστηση. Μπορεί να νομίζετε ότι αυτό τους δίνει ένα προβάδισμα.

Για να μασήσετε τις πατάτες σας, κρατήστε τις σε έμμεσο φως σε ένα δωμάτιο στους 21°C περίπου. Αφήστε τα μάτια να μεγαλώσουν όπως μεγαλώνουν όταν τα αφήνετε πολύ στο ντουλάπι σας.

πώς να φυτέψετε πατάτες

Η σωστή απόσταση για τη φύτευση πατάτας

Είναι πολύ σημαντικό να παρέχετε αρκετή απόσταση όταν φυτεύετε τις πατάτες σας, έτσι ώστε να μην ανταγωνίζονται για τροφή ή νερό. Η τοποθέτηση τους πολύ κοντά μεταξύ τους μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μικρότερες πατάτες.

Η τοποθέτησή τους σε σειρές είναι η πιο συνηθισμένη. Κρατήστε 90 cm μεταξύ κάθε σειράς και βάλτε κάθε κομμάτι στη σειρά σε απόσταση 30 cm μεταξύ τους.

Πόσο βαθιά να φυτέψετε πατάτες

Για να σχηματιστούν πολλοί κόνδυλοι, είναι σημαντικό να φυτέψετε τις πατάτες σας στο σωστό βάθος.
Κάθε σειρά πρέπει να αποτελείται από μια τάφρο βάθους 15-20 cm, που λεπταίνει προς τα κάτω για να παρέχει μια βάση στην οποία θα αναπτυχθούν οι πατάτες.

Πώς να βουτυρώσετε τις πατάτες

Αρκετές εβδομάδες μετά τη φύτευση, καθώς οι πατάτες σας μεγαλώνουν, θα πρέπει να συνεχίσετε να δημιουργείτε χώμα γύρω τους, αυτό ονομάζεται γείωση των πατατών.

Κατά μήκος του στελέχους σχηματίζονται εδώδιμοι κόνδυλοι. Όταν οι πατάτες εκτίθενται στον ήλιο, παράγουν μια τοξίνη που ονομάζεται σολανίνη που τις κάνει πράσινες και μη βρώσιμες.

Για να το αποφύγετε και να ενθαρρύνετε μεγαλύτερες αποδόσεις, θα πρέπει να τις κρατήσετε θαμμένες.

Για κάθε 20 εκατοστά ανάπτυξης ή όταν βλέπετε να σχηματίζονται νέοι κόνδυλοι, καλύψτε το μισό στέλεχος με χώμα, χτίζοντας ένα ανάχωμα γύρω του. Συνεχίστε να ανακατεύετε τις πατάτες σας μέχρι να αρχίσουν να ανθίζουν.

Τώρα είστε έτοιμοι να καλλιεργήσετε τις δικές σας πατάτες στον κήπο σας, σχολιάστε ελεύθερα τις δικές σας συμβουλές και κόλπα για τη φύτευση πατάτας.

Τα 6 καλύτερα λαχανικά για καλλιέργεια στις αρχές της άνοιξης

Πότε να σπείρουμε σπόρους πεπονιού;