Λίγα πράγματα θυμίζουν το καλοκαίρι σαν να δαγκώνεις ένα γλυκό, ζουμερό πεπόνι. Τα πεπόνια είναι εύκολο να αναπτυχθούν όταν έχουν τον ήλιο, τη ζεστασιά και τη γονιμότητα που χρειάζονται. Τα απλωμένα, αναρριχώμενα κλήματα τους κάνουν τον κήπο οπτικά ελκυστικό. Αν θέλετε να καλλιεργήσετε πεπόνια στον κήπο σας, μάθετε πότε να φυτέψετε πεπόνιαπώς να τα φυτέψετε και να τα ποτίσετε.
Πότε και πώς να σπείρουμε σπόρους πεπονιού;
Η καλλιέργεια πεπονιών από σπόρους δεν είναι περίπλοκη, αλλά απαιτεί να ακολουθήσετε μερικά βήματα, ειδικά εάν το κλίμα σας δεν επιτρέπει την άμεση φύτευση στον κήπο.
Τα πεπόνια μπορούν να σπαρθούν σε εσωτερικούς χώρους ένα μήνα πριν από την τελευταία ημερομηνία παγετού. Φυτέψτε τρεις σπόρους ανά κύτταρο ή γλάστρα σε αποστειρωμένο μείγμα δενδρυλλίων, βάθους 1 cm και τοποθετήστε τα δοχεία πάνω από ένα στρώμα θερμότητας δενδρυλλίων στους 30°C. Οι σπόροι πρέπει να βλαστήσουν σε τρεις έως τέσσερις ημέρες σε αυτή τη θερμοκρασία.
Κρατήστε τα σπορόφυτα κάτω από τα φώτα ανάπτυξης, ώστε τα φυτά να μην αναζητούν το φως. Σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, τα φυτά θα γίνουν ακανόνιστα και αδύναμα. Είναι επίσης χρήσιμο να περνάτε έναν ανεμιστήρα πάνω από τα σπορόφυτα για να αποτρέψετε την απόσβεση της ασθένειας, η οποία μπορεί να σκοτώσει τα σπορόφυτα πριν αναπτύξουν τα πρώτα τους αληθινά φύλλα.
Μια εβδομάδα έως 10 ημέρες πριν από τη φύτευση, αρχίστε να σκληρύνετε τα σπορόφυτα. Βάλτε τα στον ήλιο για μικρό χρονικό διάστημα την πρώτη μέρα – μισή ώρα – και αυξήστε σταδιακά τον χρόνο σε εξωτερικούς χώρους κάθε μέρα. Μέχρι το τέλος, τα φυτά θα είναι έτοιμα για μια γεμάτη μέρα ήλιο.
Σε θερμότερα κλίματα, οι σπόροι μπορούν να σπαρθούν απευθείας στο επίθεμα λαχανικών αντί να ξεκινήσουν σε εσωτερικούς χώρους. Σε ψυχρότερα κλίματα όπου η καλλιεργητική περίοδος είναι μικρότερη, τα πεπόνια χρειάζονται καλό μόλυβδο σε εσωτερικούς χώρους για να έχουν χρόνο να παράγουν καρπούς.
Η σπορά πεπονιού μπορεί να ξεκινήσει σε εξωτερικούς χώρους στη Γαλλία στις αρχές της άνοιξης, μόλις οι θερμοκρασίες ξεπεράσουν τους 15°C και περάσει ο κίνδυνος παγετού. Μπορεί να είναι μέσα Απρίλιο ή Μάιο ανάλογα με την περιοχή.
Πού και πώς να φυτέψετε πεπόνια
Το κλειδί για μια επιτυχημένη συγκομιδή πεπονιού είναι η ζέστη. Μην ξεκινήσετε καν να φυτεύετε τα πεπόνια σας μέχρι η θερμοκρασία του εδάφους να είναι πάνω από 21 βαθμούς. Τους αρέσει επίσης το καλά τροποποιημένο χώμα που είναι πολύ πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Η επεξεργασία μιας γενναιόδωρης ποσότητας κομπόστ και κομποστοποιημένης κοπριάς στο έδαφος πριν από τη φύτευση θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να αυξήσετε την επιτυχία της καλλιέργειας πεπονιού σας.
Πολλοί κηπουροί τοποθετούν μαύρα πλαστικά φύλλα πάνω από την περιοχή φύτευσης για να επιταχύνουν τη διαδικασία θέρμανσης και να προστατεύσουν το φύλλωμα και τα αμπέλια του φυτού. Το πλαστικό σάπια φύλλα είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να αποτρέψετε την ανάπτυξη των ζιζανίων ανάμεσα στα αμπέλια, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό δεδομένου ότι δεν θα έχετε εύκολο τρόπο πρόσβασης στα ζιζάνια μόλις αρχίσουν να αναπτύσσονται τα αμπέλια. απογειωθείτε και εξαπλωθείτε παντού.
Τα αμπέλια με πεπόνι χρειάζονται άφθονο χώρο για να μετακινηθούν. Φυτέψτε τα σπορόφυτά σας ή σπείρετε τους σπόρους σας έτσι ώστε να καταλήξετε με δύο ή τρία φυτά σε αναχώματα με χώρο για να τα απλώσετε προς όλες τις κατευθύνσεις ή χωρίστε τα σε σειρές, ένα φυτό ανά 30 cm με περίπου 1,5 m μεταξύ των σειρών.
Μπορείτε ακόμη να φυτέψετε πεπόνια στη βάση μιας μεγάλης πέργκολας και να τα εκπαιδεύσετε να σκαρφαλώνουν. Απλά και απαλά δέστε τα κλήματα. Τα καφασωτά είναι επίσης ιδανικά για τη συγκράτηση πεπονιών που αναπτύσσονται για να διασφαλιστεί ότι παραμένουν προσκολλημένα στο στέλεχος μέχρι τη συγκομιδή.
Εάν μεγαλώνετε στο έδαφος, είναι σημαντικό να αποφύγετε την άμεση επαφή των καρπών με το έδαφος για να αποφύγετε τη σήψη καθώς και τα παράσιτα. Χρησιμοποιώ ένα αναποδογυρισμένο πιατάκι για γλάστρα, αλλά σχεδόν οτιδήποτε μπορείτε να βάλετε ένα πεπόνι για να το σηκώσετε από το έδαφος θα πρέπει να λειτουργεί.
ποτίζοντας τα πεπόνια
Οι εύκαμπτοι σωλήνες εμποτισμού λειτουργούν εξαιρετικά κατά την καλλιέργεια πεπονιών, ειδικά κάτω από μαύρο πλαστικό κάλυμμα. Εάν δεν χρησιμοποιείτε μαύρο πλαστικό σάπια φύλλα για να καταστείλετε τα ζιζάνια και να αυξήσετε τη θερμοκρασία του εδάφους, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα στρώμα 7-8 εκατοστών από οργανικό σάπια φύλλα, όπως ροκανίδια ξύλου ή κομμένα φύλλα, για να αποτρέψετε την εισβολή των ζιζανίων στην καλλιέργεια του πεπονιού σας αλλά και για να συγκρατήσει το νερό. .
Τα πεπόνια απαιτούν μεταξύ 3 και 5 cm νερού την εβδομάδα. Αν δεν έχει βρέξει πολύ, καλύψτε τη διαφορά με επιπλέον πότισμα. Εάν δεν χρησιμοποιείτε εύκαμπτους σωλήνες, να είστε πολύ προσεκτικοί κατά το πότισμα για να αποφύγετε να βρέξετε το φύλλωμα του φυτού. Το πότισμα από πάνω που πιτσιλίζει το έδαφος και βρέχει τα φύλλα διευκολύνει την εξάπλωση της ασθένειας. Είναι καλύτερο να εφαρμόσετε απαλά νερό στη βάση των φυτών.
Αν θέλετε να μάθετε ακόμα περισσότερα για την καλλιέργεια πεπονιών, μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο τις 8 βασικές συμβουλές για την καλλιέργεια πολύ γλυκών πεπονιών.
Τώρα έχετε τα κλειδιά για την επιτυχημένη καλλιέργεια πεπονιών, πότε πρέπει να σπείρουν σπόρους πεπονιούπώς να τα φυτέψετε και να τα ποτίσετε, μη διστάσετε να δώσετε τις δικές σας συμβουλές στα σχόλια!