Πότε να σπείρετε πιπεριές στον λαχανόκηπο σας

πιπεριές στο λαχανόκηπο

Στις πιπεριές δεν αρέσει το κρύο. Ως αποτέλεσμα, οι περισσότεροι κηπουροί πρέπει να περιμένουν για να φυτέψουν σπόρους τσίλι μέχρι να φύγει σχεδόν ο καιρός του χειμώνα. Μπορεί να είναι δύσκολο να γνωρίζετε πότε να φυτέψετε σπόρους τσίλι, καθώς εξαρτάται επίσης από την περιοχή σας.

Πότε πρέπει να σπείρετε πιπεριές σε εσωτερικούς χώρους

Κατά γενικό κανόνα, όσο πιο κρύο το κλίμα σας, τόσο αργότερα στην εποχή πρέπει να περιμένετε για να ξεκινήσετε τη σπορά σε εσωτερικούς χώρους. Σε εξαιρετικά ψυχρά κλίματα, μπορείτε να επιλέξετε να σπείρετε λίγο νωρίτερα για να παρατείνετε την καλλιεργητική περίοδο κατά μερικές επιπλέον εβδομάδες.

Ελέγξτε την τελευταία ημερομηνία παγετού στην περιοχή σας πριν ξεκινήσετε τα σπορόφυτα και ειδικά πριν τη μεταφύτευση σε εξωτερικούς χώρους.

Έχουμε πειραματιστεί με την πρώιμη φύτευση πιπεριών αρκετές φορές, αλλά έχουμε διαπιστώσει ότι είναι καλύτερο να τις κρατάμε σε εσωτερικούς χώρους όσο χρειάζεται.

Ωστόσο, η πρώιμη φύτευση μπορεί μερικές φορές να είναι χρήσιμη, ειδικά για τις πολύ καυτερές ποικιλίες πιπεριάς που χρειάζονται πολύ χρόνο για να ωριμάσουν. Απλώς βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετό χώρο μέσα και καλό φως ανάπτυξης για τα φυτά.

Πότε να μεταμοσχεύσετε πιπεριές τσίλι σε εξωτερικούς χώρους στον λαχανόκηπο σας

Σε γενικές γραμμές, οι σπόροι τσίλι πρέπει να φυτεύονται σε εσωτερικούς χώρους περίπου 8 εβδομάδες πριν από τη μεταφύτευση σε εξωτερικούς χώρους. Ωστόσο, οι προτεινόμενες ημερομηνίες σποράς είναι περίπου 6 εβδομάδες πριν από τη μέση ημερομηνία του τελευταίου παγετού.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι περισσότερες πιπεριές πρέπει να μετακινούνται έξω μόνο όταν οι νυχτερινές θερμοκρασίες είναι σταθερά πάνω από 13°C. Η τελευταία ημερομηνία παγετού είναι συνήθως μερικές εβδομάδες πριν συμβεί αυτό.

Μετά από 6-8 εβδομάδες ανάπτυξης σε εσωτερικούς χώρους, τα φυτά πιπεριάς θα είναι στη συνέχεια έτοιμα να μετακινηθούν στην τελική τους θέση. Μπορεί να είναι ένα μεγάλο δοχείο ή ένα υπερυψωμένο κρεβάτι ή απευθείας σε έναν λαχανόκηπο.

Γιατί είναι σημαντική η τελευταία ημερομηνία παγετού;

Η ημερομηνία του τελευταίου παγετού είναι μια μέση ημερομηνία. Αυτό δεν πρέπει να λαμβάνεται ως εγγύηση. Κάποια χρόνια, οι τελευταίοι παγετοί θα είναι πολύ αργότερα και για άλλες είναι πιο νωρίς.

Η ημερομηνία παγετού είναι σημαντική γιατί οι πιπεριές δεν είναι ανθεκτικές στο κρύο. Με άλλα λόγια, οι χαμηλές θερμοκρασίες θα σκοτώσουν τα περισσότερα φυτά πιπεριάς και αυτό θα ήταν πραγματικά κρίμα.

Οι πιπεριές αναπτύσσονται καλά σε θερμοκρασίες μεταξύ 20 και 30°C. Οτιδήποτε κάτω από 13°C μπορεί να στρεσάρει τα φυτά σας. Για το λόγο αυτό, συνιστούμε να περιμένετε λίγες εβδομάδες μετά την τελευταία ημερομηνία παγετού για να μεταμοσχεύσετε τις πιπεριές μόνιμα σε εξωτερικούς χώρους.

Για να προχωρήσετε περισσότερο στην καλλιέργεια πιπεριών, βρείτε 5 μυστικά για την καλλιέργεια πιπεριών από σπόρους.

Πότε πρέπει να φυτέψω καυτερές πιπεριές;

Οι καυτερές πιπεριές γενικά απαιτούν μεγαλύτερη περίοδο ανάπτυξης από τις ήπιες ποικιλίες. Αυτά περιλαμβάνουν τα habaneros, τις πιπεριές φαντασμάτων (η πιο καυτερή πιπεριά στον κόσμο), το σκωτσέζικο καπό ή το σκωτσέζικο πιπέρι και πολλά άλλα.

Για καλύτερα αποτελέσματα, φυτέψτε σπόρους τσίλι σε εσωτερικούς χώρους 8 έως 10 εβδομάδες πριν από την τελευταία ημερομηνία παγετού της τοποθεσίας σας. Αυτό θα δώσει στα φυτά ένα προβάδισμα καθώς ανεβαίνουν οι εξωτερικές θερμοκρασίες.

Όταν οι νυχτερινές θερμοκρασίες ξεπεράσουν τους 13°C, μπορείτε να μετακινήσετε με ασφάλεια τα φυτά τσίλι σας έξω για την καλλιεργητική περίοδο.

Πώς να προστατέψετε τις πιπεριές τσίλι στον κρύο καιρό

Μερικές φορές ο καιρός απλά δεν συνεργάζεται με τα σχέδιά μας. Μερικές φορές μπορεί να υπάρχουν όψιμοι παγετοί που φτάνουν τον Ιούνιο. Όταν τα φυτά πιπεριάς σας είναι ήδη έξω και περιμένετε κρύο καιρό (παρακολουθήστε συνεχώς τους δείκτες καιρού), ορίστε τι μπορείτε να κάνετε.

Σε κρύο καιρό, προστατέψτε τις πιπεριές καλύπτοντάς τις με μουσαμά κήπου, με κλοσέ λαχανικών ή με πλαστικές σακούλες. Αυτό θα μονώσει το φυτό κατά τη διάρκεια του κρύου, προστατεύοντάς το από ζημιές από τον παγετό. Μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε σάπια φύλλα γύρω από το στέλεχος του φυτού για να βοηθήσετε στην προστασία του ριζικού συστήματος.

Ελπίζω αυτό το άρθρο να είναι χρήσιμο για να επιλέξετε πότε θα φυτέψετε τις πιπεριές σας. Το χρονοδιάγραμμα είναι σημαντικό για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα φυτά τσίλι σας, γι’ αυτό φροντίστε να πειραματιστείτε με το καλύτερο για την περιοχή σας και το καλύτερο!

8 λαχανικά για καλλιέργεια τον Απρίλιο-Μάιο στον λαχανόκηπο

5 ελάχιστα γνωστά λαχανικά για να καλλιεργήσετε στον κήπο σας