Πότε να ξεκινήσετε τη φύτευση σπανακιού

βλαστάρι σπανάκι

Η καλλιέργεια σπανακιού από σπόρους μπορεί να φαίνεται δύσκολη για αρχάριους, αλλά στην πραγματικότητα είναι εξαιρετικά εύκολη! Το κλειδί είναι να γνωρίζετε πώς και πότε να ξεκινήσετε τη φύτευση σπανακιού. Έτσι, σε αυτό το άρθρο, θα σας πω όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το πώς να καλλιεργείτε σπανάκι από σπόρο βήμα προς βήμα.

Το σπανάκι είναι ένα ταχέως αναπτυσσόμενο λαχανικό με χαμηλή συντήρηση, γι’ αυτό και είναι τόσο εύκολο να αναπτυχθεί από σπόρους. Αλλά ο χρόνος είναι σημαντικός.

Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι αρχάριοι είναι ότι σπέρνουν σπόρους πολύ αργά, μόνο για να δουν τα φυτά να φυτρώνουν αμέσως. Ένα άλλο συνηθισμένο λάθος είναι η χρήση της λανθασμένης μεθόδου για να ξεκινήσετε τους σπόρους σπανακιού.

Μην ανησυχείς, θα τα αναλύσω όλα και θα σε διευκολύνω. Σε αυτόν τον οδηγό βήμα προς βήμα, θα καλύψω τα πάντα, από την καλύτερη μέθοδο φύτευσης, την καλύτερη στιγμή για να ξεκινήσετε τη βλάστηση των σπόρων σας και βήμα προς βήμα οδηγίες για την επιτυχία του δενδρυλλίου σας.

Θα καλύψουμε επίσης τον χρόνο βλάστησης, την αναγνώριση και τη φροντίδα των φυταρίων, την επίλυση κοινών προβλημάτων και πολλά άλλα! Στο τέλος, θα ξέρετε τα πάντα για την επιτυχή καλλιέργεια σπανακιού από σπόρους.

Καλλιέργεια σπανακιού από σπόρους

Αν έχετε δοκιμάσει ποτέ να ξεκινήσετε το σπανάκι από σπόρους, πιθανότατα γνωρίζετε πόσο δύσκολο μπορεί να είναι.

Αλλά μην ανησυχείτε, μόλις μάθετε τα μυστικά της επιτυχίας, θα έχετε έναν κήπο γεμάτο με αυτό το νόστιμο λαχανικό!

Το καλύτερο μέρος είναι ότι αυτές οι οδηγίες λειτουργούν ανεξάρτητα από την ποικιλία σπόρων σπανακιού που θέλετε να καλλιεργήσετε.

Ποικιλίες σπόρων σπανακιού για να αναπτυχθούν

Ίσως εκπλαγείτε όταν μάθετε ότι υπάρχουν πολλές ποικιλίες σπόρων σπανακιού που θα μπορούσατε να καλλιεργήσετε.

Μερικά έχουν ελαφρώς διαφορετικές γεύσεις και υφές, ενώ άλλα φουσκώνουν αργά ή έχουν μεγαλύτερα φύλλα.

Μερικά από τα προσωπικά αγαπημένα μου στελέχη είναι το Bloomsdale (ανθεκτικό στη βιασύνη), το Monstrous Viroflay (μεγάλο φύλλο), το Lavewa (ανεκτικό στη θερμότητα), το Butterflay (μεγάλο φύλλο) και το Matador (αργό στην άνθηση).

Συνιστώμενη μέθοδος για τη σπορά σπανακόσπορων

Το σπανάκι δεν του αρέσει να μεταφυτεύεται και αυτό μπορεί να το κάνει να ανθίσει πρόωρα. Επομένως, είναι καλύτερο να σπείρετε τους σπόρους απευθείας, αντί να τους ξεκινήσετε σε εσωτερικούς χώρους ή να τους σπέρνετε το χειμώνα.

Στην πραγματικότητα, δεν συνιστώ καν να προσπαθήσετε να τα ξεκινήσετε σε εσωτερικούς χώρους, είναι συνταγή αποτυχίας.

Αυτό είναι πραγματικά πολύ καλό γιατί σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την αγορά εξοπλισμού ή τη φροντίδα των σπορόφυτων.

Πότε να φυτέψετε σπόρους σπανακιού

Είναι πολύ σημαντικό να φυτέψετε σπόρους σπανακιού χρησιμοποιώντας την καλύτερη μέθοδο και την κατάλληλη στιγμή. Σε αυτήν την ενότητα, θα μιλήσω για το πώς να το κάνετε σωστά κάθε φορά.

Όπως ανέφερα παραπάνω, η καλλιέργεια σπανακιού από σπόρους έχει να κάνει με το χρονοδιάγραμμα. Το κλειδί της επιτυχίας είναι να το φυτέψετε τους πιο δροσερούς μήνες του χρόνου.

Αν τα φυτέψετε πολύ αργά, οι σπόροι μπορεί να μην φυτρώσουν επειδή είναι πολύ ζεστό. Και ακόμα κι αν τελικά φυτρώσουν, η ζέστη θα προκαλέσει αμέσως την άνθηση των φυτών.

Δεδομένου ότι προτιμά το κρύο, φυτέψτε σπόρους σπανακιού απευθείας στον κήπο 4 έως 6 εβδομάδες πριν από τη μέση ημερομηνία του τελευταίου παγετού σας ή μόλις το χώμα σας είναι επεξεργάσιμο στις αρχές της άνοιξης.

Μπορείτε επίσης να φυτέψετε τους σπόρους στα τέλη του καλοκαιριού για μια φθινοπωρινή συγκομιδή, καθώς είναι μια πολύ γρήγορη συγκομιδή. Το φυτό σπανάκι είναι ανθεκτικό στο κρύο, επομένως δεν θα σκοτωθεί από τους παγετούς της άνοιξης ή του φθινοπώρου.

Εάν ζείτε σε ένα πιο ζεστό κλίμα με ήπιους χειμώνες, σπείρετε τους σπόρους μόλις κρυώσει ο καιρός το φθινόπωρο και απολαύστε τους όλο το χειμώνα.

Μπορείτε να κλιμακώσετε τη συγκομιδή σας σπέρνοντας σπόρους κατά διαστήματα κατά τη διάρκεια της άνοιξης ή/και του φθινοπώρου, έτσι ώστε τα φυτά να μπορούν να συλλέγονται σε διαφορετικές χρονικές στιγμές.

baby σπανάκι

Προετοιμασία σπόρων σπανακιού για φύτευση

Δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα φανταχτερό πριν φυτέψετε σπανακόσπορους, δεν χρειάζεται να εμποτίσετε εγκοπές ή κρύα στρωματοποίηση.

Εάν θέλετε να το δοκιμάσετε, το μούλιασμα των σπόρων σπανακιού πριν από τη φύτευση μπορεί να βοηθήσει στην επιτάχυνση του χρόνου βλάστησης.

Όμως, δεδομένου ότι θα τα σπείρετε απευθείας στον κήπο σας, δεν είναι απαραίτητο το προ-εμποτισμό.

Ώρα βλάστησης σπανακιού

Όταν φυτεύονται στο σωστό έδαφος, οι σπόροι του σπανακιού βλασταίνουν πολύ γρήγορα. Χρειάζονται μόνο 5-10 ημέρες για να αρχίσουν να βγαίνουν τα σπορόφυτα.

Εάν το έδαφος είναι πολύ ζεστό ή πολύ υγρό, θα αποτρέψει τη βλάστηση. Έτσι, εάν οι σπόροι του σπανακιού σας δεν φυτρώνουν, μπορεί να είναι πολύ ζεστοί ή μουσκεμένοι.

Πώς μοιάζουν τα σπορόφυτα σπανακιού;

Όταν βγουν για πρώτη φορά από το έδαφος, οι νεαροί βλαστοί σπανακιού θα έχουν δύο μακριά, στενά φύλλα. Αυτό ονομάζεται “φύλλα σπόρων”. Όλα αυτά που σχηματίζονται μετά ονομάζονται «αληθινά φύλλα».

Τα αληθινά φύλλα μοιάζουν με μικροσκοπικά φύλλα σπανακιού και χρειάζονται μόνο λίγες μέρες για να αρχίσουν να σχηματίζονται αφού ξεδιπλωθούν τα φύλλα των σπόρων.

Πώς να φροντίσετε τα δενδρύλλια σπανακιού

Δεδομένου ότι είναι καλύτερο να τα σπείρετε απευθείας, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε πολύ για τη συντήρηση του δενδρυλλίου.
Αλλά εδώ είναι μερικές συμβουλές για να τα ξεκινήσετε με το δεξί πόδι, μπορείτε να διαβάσετε τον πλήρη οδηγό φροντίδας μου εδώ.

πότισμα

Ένας από τους λόγους που έχει τόσο χαμηλή συντήρηση είναι επειδή είναι συνήθως δροσερό και υγρό την άνοιξη, σπάνια χρειάζεται να ανησυχώ για το πότισμα των φυτών σπανακιού μου.
Το σπανάκι αγαπά πολύ το νερό, αλλά δεν του αρέσει το υγρό ή κορεσμένο χώμα. Φροντίστε να σπείρετε τους σπόρους σε ένα σημείο στον κήπο σας που έχει χώμα που στραγγίζει γρήγορα και μην το αφήνετε ποτέ να στεγνώσει τελείως.

λίπασμα

Μου αρέσει να καλύπτω το χώμα μου με ένα κοκκώδες λίπασμα πριν φυτέψω τους σπόρους για να τους δώσω τα επιπλέον θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται.
Μόλις τα σπορόφυτα σπανακιού αρχίσουν να φυτρώνουν τα πρώτα τους αληθινά φύλλα, μπορείτε να αρχίσετε να εφαρμόζετε υγρό λίπασμα σε αυτά. Μπορείτε να αγοράσετε συμπύκνωμα τσαγιού κομπόστ ή να πάρετε φακελάκια τσαγιού και να φτιάξετε το δικό σας από την αρχή.

Αραιώστε τα σπορόφυτα σπανακιού

Εάν φυτέψατε περισσότερους από έναν σπόρους ανά τρύπα ή τους έσπειρες πολύ κοντά μεταξύ τους, θα χρειαστεί να αραιώσετε τα σπορόφυτα.

Μόλις φτάσουν τα 7 εκατοστά ύψος με μερικά αληθινά φύλλα, τα αραιώνουμε ώστε να απέχουν περίπου 15 εκατοστά μεταξύ τους. Απλώς επιλέξτε το πιο υγιεινό για να διατηρήσετε και μετά αφαιρέστε το υπόλοιπο.

Μην τα τραβήξετε όμως, γιατί μπορεί να καταστρέψετε τις ρηχές ρίζες αυτού που θέλετε να κρατήσετε. Αντίθετα, κόψτε τα στη βάση χρησιμοποιώντας ένα ψαλίδι.

Πόσο καιρό από τον σπόρο του σπανακιού μέχρι τη συγκομιδή

Όπως έχω αναφέρει αρκετές φορές στο παρελθόν, το σπανάκι μεγαλώνει πολύ γρήγορα. Θα είναι λοιπόν ένα από τα πρώτα πράγματα που θα μαζέψετε από τον κήπο σας την άνοιξη.

Χρειάζονται περίπου 45 ημέρες για να αναπτυχθεί το σπανάκι από τον σπόρο μέχρι τη συγκομιδή. Μερικά από τα φύλλα μπορεί να είναι αρκετά μεγάλα για να τα μαδήσετε πριν, κάτι που είναι υπέροχο.

Φροντίστε όμως να μην αφαιρέσετε όλα τα φύλλα κατά τη συγκομιδή. Το χρειάζονται για να παραμείνουν ζωντανοί και να συνεχίσουν να παράγουν.

Όλα τα χαρτιά είναι τώρα στα χέρια σας για να πετύχετε την καλλιέργεια σπανακιού! Μη διστάσετε να μας πείτε για τις επιτυχίες σας στα σχόλια.

7 σπόροι για σπορά τον Ιανουάριο

Τι να σπείρουμε στον λαχανόκηπο στα μέσα Φεβρουαρίου