Πότε να ξεκινήσετε τα σπορόφυτα ντομάτας

σπορόφυτα ντομάτας

Οι ντομάτες (Solanum lycopersicum) είναι οι αγαπημένες και must-have φυτεύσεις για τους περισσότερους κηπουρούς. Το καλοκαίρι, τα φυτά ντομάτας στολίζουν τα λαχανικά, τα θερμοκήπια και τους τοίχους των κήπων μας με το πράσινο φύλλωμα και τους λαμπερούς καρπούς τους. Αλλά για να καλλιεργήσετε με επιτυχία ντομάτες στη μέση της σεζόν, πρέπει πρώτα να πετύχετε τη σπορά τους.

Το να καλλιεργείτε τις δικές σας ντομάτες δεν είναι μόνο ενδιαφέρον αν έχετε κήπο, αλλά είναι επίσης μια πολύ καλή καλλιέργεια για μπαλκόνια και βεράντες. Ακόμη και με λίγο χώρο στο περβάζι, σύντομα θα δείτε μικρά σπορόφυτα να φυτρώνουν προς τον ήλιο. Διαβάστε παρακάτω για χρήσιμες οδηγίες και συμβουλές σχετικά με το πότε να ξεκινήσετε τα σπορόφυτα ντομάτας και πώς να σπείρετε σπόρους ντομάτας με επιτυχία.

Πότε πρέπει να σπείρουμε σπόρους ντομάτας

Ο καλύτερος χρόνος για τη σπορά των σπόρων ντομάτας είναι από τα τέλη Φεβρουαρίου έως τα τέλη Μαρτίου. Τον Μάιο, μπορείτε στη συνέχεια να μεταμοσχεύσετε υγιή νεαρά φυτά απευθείας στον λαχανόκηπό σας ή σε γλάστρες στο αίθριο σας. Οι ντομάτες έχουν μεγάλη περίοδο καλλιέργειας για την ωρίμανση των καρπών. Η σπορά τους νωρίς δίνει στα φυτά ένα προβάδισμα. Πριν από τον Μάιο, είναι συνήθως αρκετά ζεστό έξω για αυτούς τους λάτρεις της ζέστης. Προσοχή, επίσης δεν είναι καλή ιδέα να σπείρετε τις ντομάτες σας πολύ νωρίς γιατί τείνουν να αναπτύσσουν βλαστούς που είναι πολύ ψηλοί όταν ο ήλιος είναι περιορισμένος και ξαφνικά πέφτουν επειδή δεν λαμβάνουν αρκετή ενέργεια για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Από την άλλη πλευρά, οι ντομάτες που φυτεύονται πολύ αργά παράγουν καρπούς που μπορεί να μην ωριμάσουν ή να ωριμάσουν αργά το φθινόπωρο και παρόλο που υπάρχουν κόλπα για να βοηθήσουν τις ντομάτες να ωριμάσουν όταν είναι ακόμη πράσινες, δεν είναι ιδανικό.

Σπορά σπόρων τομάτας: θερμοκρασία και τοποθεσία

Για να ξεκινήσετε τους σπόρους της ντομάτας, είναι καλύτερα να επιλέξετε ένα ζεστό και φωτεινό περβάζι παραθύρου. Το φως και η θερμότητα είναι απαραίτητα για τα μικρά φυτά τομάτας. Η θερμοκρασία βλάστησης της ντομάτας είναι 20-22°C. Με αυτές τις προϋποθέσεις, οι πρώτοι σπόροι θα βλαστήσουν μετά από λίγες μόνο ημέρες. Εάν δεν έχετε ένα ζεστό, φωτεινό περβάζι παραθύρου, υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις: μια λυχνία LED για φυτά μπορεί να παρέχει το χρωματικό φάσμα και το φως που χρειάζονται οι ντομάτες και ένα θερμικό χαλάκι μπορεί να κρατήσει τις ρίζες ζεστές μικρά φυτά ντομάτας τις πιο δροσερές νύχτες και να τονώσει οι σπόροι να φυτρώσουν πιο γρήγορα.

νεαρά φυτά τομάτας

Βήμα προς βήμα: πώς να σπείρετε σπόρους ντομάτας

Για να σπείρετε σπόρους ντομάτας, πρέπει πρώτα να επιλέξετε ένα κατάλληλο δοχείο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε πλαστικούς δίσκους σπόρων είτε εναλλακτικά δοχεία δενδρυλλίων. Μερικά από τα αγαπημένα μας είναι παλιά κουτιά αυγών και βάζα βιοδιασπώμενων ινών. Θα μεταφυτεύσετε τα φυτά της ντομάτας σας ούτως ή άλλως μόλις λίγες εβδομάδες μετά τη σπορά, οπότε κάθε μικρό δοχείο καλλιέργειας που μπορεί να χωρέσει το χώμα είναι καλό. Το ιδανικό έδαφος σποράς για τις ντομάτες θα πρέπει να είναι διαπερατό, να συγκρατεί το νερό και να είναι χαμηλό σε θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίζει τρυφερές ρίζες. Ένα καλλιεργητικό μέσο χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι και θρεπτικά συστατικά, όπως το βιολογικό χώμα δενδρυλλίων είναι μια εξαιρετική επιλογή. Χτυπήστε ελαφρά το κομπόστ στο δοχείο καλλιέργειας με τα δάχτυλά σας και τοποθετήστε τους σπόρους ντομάτας πάνω του. Στη συνέχεια καλύψτε τους σπόρους με περίπου 0,5 cm χώμα. Σε αυτό το στάδιο, σας συμβουλεύω να βάλετε ετικέτες στις γλάστρες δενδρυλλίων για να ξέρετε αργότερα ποια ποικιλία ντομάτας έχετε σπείρει.

Αφού τοποθετήσετε τους σπόρους στο έδαφος, ποτίστε τους για να τονωθεί η βλάστηση. Επομένως, κρατήστε το χώμα ελαφρώς υγρό, αλλά ποτέ πολύ υγρό, η γη δεν πρέπει να είναι βρεγμένη. Οι νεαρές ρίζες δεν ανέχονται την ξήρανση σε αυτό το στάδιο. Ωστόσο, εάν το έδαφος είναι πολύ υγρό, οι σπόροι και οι ρίζες μπορεί να σαπίσουν ή να «βρέξουν». Επομένως, είναι σημαντικό να βρείτε μια ισορροπία μεταξύ στεγνού και υγρού. Για να αποτρέψετε την υπερβολική εξάτμιση του νερού από το έδαφος, καλύψτε τις γλάστρες ή τα δοχεία με μεμβράνη ή ένα πλαστικό ή γυάλινο καπάκι. Αυτό μειώνει την ποσότητα του απαιτούμενου ποτίσματος και διευκολύνει τη βλάστηση των φυτών και την απελευθέρωση του σπόρου τους. Ένα μικρό πολλαπλασιαστή ή σπιτικό μίνι θερμοκήπιο είναι επίσης κατάλληλο. Μετά από μόλις 3 έως 10 ημέρες, ανάλογα με την ποικιλία και την ηλικία των σπόρων, θα εμφανιστούν τα πρώτα μικρά φυτά.

Τα απαραίτητα για τα σπορόφυτα ντομάτας

  • Γεμίστε το δοχείο με τους σπόρους (δίσκους σπόρων, γλάστρες ή άλλο δοχείο, όπως κουτί αυγών) με χώμα σπόρων φτωχό σε θρεπτικά συστατικά, σφίξτε ελαφρά το χώμα.
  • Απλώστε τους σπόρους στην επιφάνεια, καλύψτε με περίπου 0,5 εκ. χώμα και σβήστε.
  • Ποτίστε ελαφρά το χώμα και τους σπόρους και κρατήστε το χώμα υγρό από εκεί.
  • Τοποθετήστε τις γλάστρες σε ένα ζεστό, φωτεινό σημείο (κατά προτίμηση σε ένα περβάζι) ή φωτίστε το με φώτα ανάπτυξης LED.
  • Ένα διαφανές κάλυμμα, ένα μίνι θερμοκήπιο ή/και ένα θερμαντικό χαλάκι βοηθούν στην επιτάχυνση της βλάστησης των σπόρων ντομάτας.

Μετά από μερικές ημέρες, τα φυτά της ντομάτας θα αναπτυχθούν και στη συνέχεια θα πρέπει να μεταμοσχευθούν σε έδαφος πιο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Ανακαλύψτε ακόμη περισσότερες συμβουλές και συμβουλές για την καλλιέργεια αυτού του βασικού πυλώνα του λαχανόκηπου στο άρθρο που περιλαμβάνει 10 βασικές συμβουλές για την καλλιέργεια ντομάτας.

10 πράγματα που πρέπει να κάνετε στον λαχανόκηπό σας τον Ιανουάριο

7 σπόροι για σπορά τον Ιανουάριο