Πότε και πώς να σπείρουμε σπόρους κολοκυθιού

πότε να σπείρουμε κολοκυθάκια

Τα κολοκυθάκια είναι γνωστό ότι είναι εξαιρετικά παραγωγικά, μόνο δύο ή τρία φυτά είναι πιθανό να παρέχουν αρκετά κολοκυθάκια για μια μικρή οικογένεια όλο το καλοκαίρι. Αν δεν τα έχετε ξεκινήσει ακόμα, μην πανικοβληθείτε! Υπάρχει ακόμη πολύς χρόνος. Διαβάστε το υπόλοιπο αυτού του άρθρου για να μάθετε πότε να ξεκινήσετε τη σπορά κολοκυθόσπορων και πώς να καλλιεργήσετε κολοκυθάκια από τη σπορά μέχρι τη συγκομιδή!

Τα διάφορα είδη κολοκυθιών

Υπάρχουν διάφοροι τύποι κολοκυθιών:

  • Πράσινα κολοκυθάκια: αυτή είναι η πιο κοινή ποικιλία, με σκούρο πράσινο δέρμα και λευκή σάρκα.
  • Κίτρινα κολοκυθάκια: Αυτή η ποικιλία έχει λαμπερό κίτρινο δέρμα και λευκή σάρκα.
  • Στρογγυλά κολοκυθάκια: Όπως υποδηλώνει το όνομα, αυτό το κολοκυθάκι έχει στρογγυλό σχήμα και όχι μακρύ κυλινδρικό.
  • Κολοκύθι τρομπέτας: Αυτή η ποικιλία έχει μακρόστενο, κυρτό σχήμα, που μοιάζει με τρομπέτα.
  • Λευκά κολοκυθάκια: αυτή η ποικιλία έχει λευκή φλούδα και λευκή σάρκα.
  • Κολοκυθάκια ριγέ: Αυτή η ποικιλία έχει σκούρο πράσινο και κίτρινο ριγέ δέρμα.

Υπάρχουν επίσης άλλες λιγότερο κοινές ποικιλίες κολοκυθιού, όπως το κολοκυθάκι ζαχαροπλαστικής, το οποίο είναι μικρότερο και πιο γλυκό από άλλα κολοκυθάκια, ή το στρογγυλό κολοκυθάκι από τη Νίκαια, μια αρχαία ποικιλία που προέρχεται από την περιοχή της Νίκαιας της Γαλλίας.

Τα πράσινα κολοκυθάκια θα είναι πάντα δημοφιλή, αλλά δοκιμάστε και μερικά από τα πιο χαρισματικά ξαδέρφια τους, όπως ποικιλίες με κίτρινους καρπούς, με ρίγες ή με ραβδώσεις, ακόμη και με στρογγυλούς καρπούς.

Πού να καλλιεργήσετε κολοκυθάκια

Τα κολοκυθάκια ανήκουν στην οικογένεια των κολοκυθιών, επομένως χρειάζονται πολλή ζεστασιά και ηλιοφάνεια για να ευδοκιμήσουν. Προστατέψτε τα επίσης από τους δυνατούς ανέμους, ώστε οι μέλισσες και άλλα έντομα να μπορούν να επικονιάσουν τα λουλούδια με την ησυχία τους.
Η εύρωστη ανάπτυξή τους και τα μεγάλα φύλλα τους τα καθιστούν πολύ άπληστα φυτά. Προσθέστε άφθονο κομπόστ κήπου ή καλά σάπια κοπριά στο έδαφος πριν από τη φύτευση. Στην πραγματικότητα, μπορείτε ακόμη και να φυτέψετε κολοκυθάκια σε ένα σωρό κομπόστ αν δεν θα τα χρειαστείτε μέχρι το φθινόπωρο. Ή ετοιμάστε τσέπες φύτευσης: λίγες εβδομάδες πριν τη φύτευση, σκάψτε μια τρύπα, γεμίστε την με λίπασμα και μετά βάλτε πίσω λίγο χώμα, καθώς και μια χούφτα οργανικό λίπασμα. Η πλούσια σε θρεπτικά συστατικά γέμιση θα είναι μια πραγματική πανδαισία για τα φυτά που αναπτύσσονται πάνω της.

Πότε να σπείρετε τους σπόρους των κολοκυθιών σας

Απευθείας σπορά στον λαχανόκηπο

Μπορείτε να σπείρετε κολοκυθάκια απευθείας σε εξωτερικούς χώρους μετά την τελευταία ημερομηνία παγετού. Κάντε μια τρύπα στο έδαφος βάθους περίπου 1 cm και στη συνέχεια τοποθετήστε δύο σπόρους σε αυτήν. Καλύψτε τα και τοποθετήστε ένα διαφανές δοχείο ή μισό πλαστικό μπουκάλι από πάνω για να λειτουργήσει ως μινιατούρα θερμοκηπίου για να επιταχύνετε τα πράγματα. Μόλις εμφανιστούν τα σπορόφυτα, αφαιρέστε τα πιο αδύναμα για να αφήσετε μόνο ένα σε κάθε θέση. Η απευθείας σπορά όπως αυτή λειτουργεί πολύ καλά, αλλά προτιμώ να ξεκινήσω λίγο με τη σπορά υπό κάλυψη, στο θερμοκήπιο, μερικές εβδομάδες νωρίτερα.

Σπορά σε εσωτερικούς χώρους

Η ιδανική εποχή για να ξεκινήσετε τα δενδρύλλια κολοκυθιού εξαρτάται από την περιοχή που μένετε και τις τοπικές κλιματολογικές συνθήκες. Ωστόσο, κατά γενικό κανόνα, συνιστάται η σπορά των κολοκυθόσπορων σε εσωτερικούς χώρους, περίπου 4 με 6 εβδομάδες πριν από την αναμενόμενη ημερομηνία του τελευταίου παγετού. Για τις περιοχές της νότιας Γαλλίας, η σπορά μπορεί να γίνει από τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο. Για τις περιοχές της βόρειας Γαλλίας, είναι καλύτερο να περιμένετε μέχρι τον Απρίλιο για να ξεκινήσετε τη σπορά.

Γεμίστε γλάστρες ή δίσκους με χώμα γλάστρας και σπείρετε έναν σπόρο ανά γλάστρα. Οι σπόροι κολοκυθιού θα βλαστήσουν γρηγορότερα με λίγη θερμότητα, αλλά όσο μπορείτε να εγγυηθείτε ένα περιβάλλον χωρίς παγετό, θα αναπτυχθούν τελικά.

Μπορείτε επίσης να σπείρετε σε δίσκους σπόρων ή δίσκους για να ξεχωρίσετε και να επανατοποθετήσετε μετά τη βλάστηση. Κάντε το αμέσως μόλις μπορέσετε να τα χειριστείτε μετά τη βλάστηση, πριν μπερδευτούν οι ρίζες. Γεμίστε τις γλάστρες σας και κρατώντας το δενδρύλλιο από τα φύλλα του και όχι από το στέλεχος, ρίξτε το χώμα στα πλαϊνά. Κλείστε μέσα και νερό.

νεαρό φυτό κολοκυθιού

Πώς να φυτέψετε κολοκυθάκια

Προετοιμάστε τα φυτά για υπαίθρια ζωή εγκλιματίζοντάς τα σταδιακά για μία έως δύο εβδομάδες εκ των προτέρων. Για να ξεκινήσετε, τοποθετήστε τα σε ένα προστατευμένο μέρος κατά τη διάρκεια της ημέρας για μικρό χρονικό διάστημα και στη συνέχεια αυξήστε σταδιακά τη διάρκεια. Φυτέψτε μόλις δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος παγετού, όπως σας συμβουλεύουμε στις συμβουλές μας για τον τρόπο καλλιέργειας δενδρυλλίων κολοκυθιού.

Φυτέψτε τα κολοκυθάκια σε απόσταση τουλάχιστον 60 cm μεταξύ τους. Στο σχεδιασμό κήπου μας, ο ελάχιστος χώρος που απαιτείται από κάθε φυτό υποδεικνύεται από τη σκιασμένη περιοχή γύρω από αυτό. Λάβετε υπόψη ότι πολλά στελέχη χρειάζονται περισσότερο χώρο από αυτό, επομένως ελέγξτε τις ακριβείς απαιτήσεις αυτού που καλλιεργείτε.

Η φύτευση δεν θα μπορούσε να είναι πιο εύκολη. Σκάψτε μια τρύπα κατάλληλου μεγέθους στο προετοιμασμένο χώμα. Αφαιρέστε το νεαρό φυτό από τη γλάστρα του. Βάλτε το φυτό κολοκυθιού στην τρύπα και ξαναβάλτε το χώμα γύρω της. Ολοκληρώστε με άφθονο πότισμα.

Η προσθήκη ενός ακατέργαστου στρώματος οργανικής ύλης βοηθά στη σύλληψη και συγκράτηση του νερού, ενώ κάνει το έδαφος λιγότερο επιρρεπές στο σχηματισμό μιας σκληρής κρούστας στην οποία το νερό δεν μπορεί να διαπεράσει.

Φροντίδα φυτών κολοκυθιού

Ποτίστε σωστά τα κολοκυθάκια σας και προσθέστε σάπια φύλλα περιστασιακά για να διατηρήσετε την υγρασία του εδάφους περισσότερο. Τα φυτά τείνουν να παράγουν μόνο αρσενικά άνθη στην αρχή και η επικονίαση μπορεί επίσης να αργήσει να ξεκινήσει, ειδικά σε δροσερό ή υγρό καιρό. Εάν δεν υπάρχουν έντομα επικονίασης, μπορείτε να γονιμοποιήσετε τα λουλούδια με το χέρι μεταφέροντας γύρη από ένα αρσενικό λουλούδι απευθείας σε ένα ανοιχτό θηλυκό λουλούδι.

Μάλιστα, τα λουλούδια τρώγονται και αυτά, συνήθως γεμιστά ή απλά παναρισμένα και μετά τηγανητά. Αλλά μαζέψτε μόνο τα αρσενικά άνθη, δηλαδή αυτά που δεν έχουν εξόγκωμα στο πίσω μέρος, αλλιώς δεν θα πάρετε καρπό!

Πότε και πώς να μαζέψετε τα κολοκυθάκια

Ξεκινήστε να κόβετε ή να στρίβετε τα κολοκυθάκια όσο ο καρπός είναι ακόμα αρκετά μικρός. Τα μικρότερα φρούτα έχουν πιο πυκνή, πιο θρεπτική σάρκα και, πιστέψτε με, έχουν πολύ καλύτερη γεύση.
Ελέγχετε συχνά τα φυτά, τουλάχιστον κάθε δεύτερη μέρα, και μαζεύετε τους καρπούς μόλις φτάσουν σε κατάλληλο μέγεθος. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε τους διεισδυτικούς κόλπους.

Στο χέρι σου!

10 λαχανικά για σπορά τον Φεβρουάριο

7 φυτικά δίδυμα που μεγαλώνουν τέλεια μαζί