Πότε και πώς να σπείρουμε μπιζέλια

πότε να σπείρουν τον αρακά

Ο φρέσκος αρακάς είναι ένα από τα πιο νόστιμα δώρα από τον πρώιμο ανοιξιάτικο κήπο. Τα μπιζέλια είναι νόστιμα σε σούπες, μαγειρευτά, σαλάτες, τηγανητές πατάτες και πολλά άλλα. Φροντίστε να κρατήσετε χώρο στον λαχανόκηπό σας για αυτή την απαραίτητη καλλιέργεια.

Πότε να σπείρουμε μπιζέλια;

Ο αρακάς είναι ένας από τους πρώτους σπόρους που μπορούν να σπαρθούν στον κήπο (και μερικοί άνθρωποι τον φυτεύουν το φθινόπωρο για να ξεχειμωνιάσουν). Για να ξέρεις πότε να σπείρεις μπιζέλια στον κήπο, σας συνιστούμε να παρατηρείτε το χώμα σας, να σπείρετε τον αρακά σας μόλις το χώμα σας μπορεί να δουλέψει, ακόμα κι αν είναι ακόμα λίγο υγρό και χιονίζει. Εδώ είναι τέλη Μαρτίου αρχές Απριλίου περίπου 4-6 εβδομάδες πριν από την τελευταία μας ημερομηνία παγετού.

Ο αρακάς μπορεί επίσης να είναι φθινοπωρινή καλλιέργεια σε πολλές περιοχές. Μπορούν να φυτευτούν στα τέλη του καλοκαιριού ή στις αρχές του φθινοπώρου, ειδικά σε περιοχές όπου η άνοιξη ζεσταίνεται πολύ γρήγορα για καλή παραγωγή μπιζελιού. Φυτέψτε σπόρους μπιζελιού περίπου 6 έως 8 εβδομάδες πριν από την πρώτη φθινοπωρινή ημερομηνία παγετού.

Να φυτέψω μπιζέλια από σπορόφυτα ή σπόρους;

Τα μπιζέλια πραγματικά δεν τους αρέσει να διαταράσσονται οι ρίζες τους, επομένως είναι καλύτερο να φυτέψετε τα μπιζέλια από σπόρους απευθείας στο σημείο που θα αναπτυχθούν.

Ωστόσο, εάν ζείτε σε μια περιοχή με ιδιαίτερα κρύα και υγρή άνοιξη, το να ξεκινήσετε τα σπορόφυτα μπιζελιού σε εσωτερικούς χώρους μπορεί να σας δώσει μια μικρή ώθηση στην ανάπτυξη. Απλά προσέξτε πολύ να μην ενοχλήσετε τις ρίζες κατά τη μεταφύτευση, μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να φυτέψετε σπόρους μπιζελιού σε γλάστρες τύρφης ή γλάστρες με εφημερίδες για να μειώσετε τη διαταραχή του εδάφους και των ριζών.

Τα φυτά μπιζελιού χρειάζονται πέργκολα;

Τα περισσότερα φυτά μπιζελιού κήπου θα παράγουν περισσότερο και θα είναι πιο εύκολο στη συγκομιδή εάν καλλιεργηθούν σε πέργκολα. Ορισμένες ποικιλίες θάμνων ή κοντών μπιζελιών είναι πιο όρθιες και δεν απαιτούν κανένα είδος στήριξης. Ελέγξτε το πακέτο σπόρων για να δείτε ποιον τύπο έχετε.

Πώς να προετοιμάσετε το έδαφος για τον αρακά;

Όπως όλα τα άλλα λαχανικά κήπου, έτσι και στον αρακά αρέσει το χαλαρό χώμα πλούσιο σε οργανική ουσία. Τα μπιζέλια προτιμούν αμμώδη ή αργιλώδη εδάφη με καλή στράγγιση, αλλά θα αναπτυχθούν στα περισσότερα εδάφη εκτός από τα πιο βαριά άργιλο. Φροντίστε να τροποποιήσετε το χώμα σας με υψηλής ποιότητας λίπασμα πριν από τη φύτευση. Τα μπιζέλια προτιμούν ελαφρώς όξινο έδαφος, με pH εδάφους από 6,0 έως 7,0.

Βεβαιωθείτε ότι τα θρεπτικά συστατικά του εδάφους σας είναι ισορροπημένα. Τα μπιζέλια χρειάζονται φώσφορο και κάλιο, αλλά τα φυτά ευδοκιμούν με περίσσεια αζώτου. Το πολύ άζωτο θα έχει ως αποτέλεσμα όμορφα, πλούσια φυτά που δεν παράγουν πολλά λουλούδια ή λοβούς.

Ποια είναι τα καλά φυτά συντροφιάς για τον αρακά;

Λόγω της ικανότητας δέσμευσης του αζώτου των μπιζελιών, αποτελούν ένα εξαιρετικό φυτό συντροφιάς για μικρά φυτά κήπου που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν μια ενίσχυση αζώτου και να επωφεληθούν από τη σκιά που παρέχουν τα μεγάλα αμπέλια. Το σπανάκι, το μαρούλι και τα ραπανάκια είναι εξαιρετικές επιλογές για να φυτέψετε κάτω από τα φυτά μπιζελιού.

Ο αρακάς αναπτύσσεται καλά με μια σειρά από έντονα αρωματικά βότανα και λουλούδια, όπως κόλιανδρο, μέντα, φασκόμηλο, θυμάρι και κατιφέ. Αυτά μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των προσβολών από αφίδες και άλλα έντομα στα μπιζέλια.

Πώς να σπείρετε απευθείας σπόρους μπιζελιού;

Οι σπόροι μπιζελιού είναι μεγάλοι σπόροι με τους οποίους είναι πιο εύκολο να δουλέψετε. Για καλύτερη βλάστηση, είναι σημαντικό να εμβολιάζονται οι σπόροι με βακτήρια ριζόβια. Μην ανησυχείτε, είναι εύκολο να το κάνετε! Το εμβόλιο με μπιζέλια και φασόλια είναι διαθέσιμο στα περισσότερα κέντρα κήπου. Απλώς ακολουθήστε τις οδηγίες στο εμβόλιο για να επικαλυφθούν καλά οι σπόροι σας. Τα περισσότερα εμβόλια θα σας κάνουν να βρέξετε και να επικαλύψετε τους σπόρους.

Εάν έχετε καλλιεργήσει με επιτυχία αρακά ή όσπρια όπου φυτεύετε τον φετινό αρακά, δεν χρειάζεται να κάνετε ενοφθαλμισμό, τα βακτήρια ριζόβια είναι ήδη παρόντα. Φροντίστε να φυτέψετε τουλάχιστον έναν κύκλο καλλιέργειας εκτός από μπιζέλια ή όσπρια στην περιοχή μεταξύ των καλλιέργειες μπιζελιού και οσπρίων.

Η βλάστηση του σπόρου μπιζελιού θα αυξηθεί εάν οι σπόροι σας εμποτιστούν όλη τη νύχτα σε νερό και ενοφθαλμιστούν.

Μόλις οι σπόροι σας εμβολιαστούν σωστά, είναι έτοιμοι για φύτευση:

Σπείρετε τους σπόρους περίπου 1 ίντσα βάθος και περίπου 5 ίντσες μεταξύ τους. Φυτέψτε σε σειρές με απόσταση 30-60 cm.

Διατηρήστε το έδαφος υγρό κατά τη διάρκεια της βλάστησης (που δεν πρέπει να είναι πρόβλημα στις αρχές της άνοιξης).

μπιζέλια κήπου

Πώς να φροντίσετε τα φυτά μπιζελιού;

Τα φυτά μπιζελιού είναι σχετικά εύκολο στη φροντίδα. Όταν τα σπορόφυτα είναι περίπου 5 εκατοστά σε ύψος, καλύψτε καλά με άχυρο, ψιλοκομμένα φύλλα ή ρινίσματα πεύκου για να προστατεύσετε τις αδύναμες, ρηχές ρίζες και να διατηρήσετε την υγρασία του εδάφους. Διατηρήστε το κρεβάτι χωρίς ζιζάνια, αλλά φροντίστε να χρησιμοποιήσετε ένα απαλό ζιζανίων (σαν μυτερή σκαπάνη) για να αφαιρέσετε τα ζιζάνια αντί να τα τραβάτε, μήπως ενοχλήσετε τις ρίζες του μπιζελιού.
Το επίστρωμα μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση των επιπέδων υγρασίας ακόμη και για τα φυτά μπιζελιού.

Ο αρακάς παράγει καλύτερα όταν η θερμοκρασία παραμένει κάτω από 21°C. Όταν οι θερμοκρασίες υπερβαίνουν τακτικά τους 21°C, περιμένετε να επιβραδυνθεί η παραγωγή και ο αρακάς να γίνει σκληρός.

Σας συνιστούμε ανεπιφύλακτα να δοκιμάσετε να φυτέψετε μπιζέλια στον κήπο σας αυτή την άνοιξη. Θα χαρείτε που το κάνατε όταν μαζέψετε φρέσκα, τρυφερά, γλυκά λαχανικά νωρίτερα από ποτέ.

Τα 10 καλύτερα λαχανικά που μεγαλώνουν σε δοχεία

Τα 6 καλύτερα λαχανικά για καλλιέργεια στις αρχές της άνοιξης