Πότε και πώς να ξεκινήσετε τα σπορόφυτα μελιτζάνας

σπείρουν μελιτζάνα

Η μελιτζάνα είναι μια καλλιέργεια ζεστής εποχής, σχετίζεται με τις ντομάτες και τις πιπεριές, οπότε αν έχετε καλλιεργήσει είτε έχετε ήδη ξεκινήσει καλά, αλλά μην ανησυχείτε να καλλιεργήσετε αυτό το σούπερ λαχανικό ούτως ή άλλως στον λαχανόκηπό σας. Αν θέλετε να καλλιεργήσετε μελιτζάνες στον κήπο σας και ειδικά πότε να ξεκινήσετε να σπέρνετε μελιτζάνες, εδώ είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Ο καρπός έρχεται σε όλες τις αποχρώσεις του μωβ, μερικές με λευκές ραβδώσεις και μερικές ποικιλίες είναι ολόλευκες ή ακόμα και πράσινες όταν ωριμάσουν. Ανάλογα με την ποικιλία, ο καρπός μπορεί να είναι σε σχήμα αυγού, στρογγυλός, μακρύς και άπαχος ή ακόμα και κυρτός. Είναι τόσο διασκεδαστικό να τα βλέπεις να μεγαλώνουν. Στη μαγειρική, η μελιτζάνα μπορεί να ψηθεί, να ψηθεί, να ψηθεί στη σχάρα, στο τηγάνι ή τηγανητή. Δεν υπάρχει τίποτα σαν παρμεζάνα μελιτζάνας με ντόπια υλικά.

Επιπλέον, οι μελιτζάνες είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, καθιστώντας τις όχι μόνο νόστιμες, αλλά και καλές για την υγεία σας. Είναι επίσης χαμηλές σε θερμίδες, γεγονός που τα καθιστά ιδανική επιλογή για άτομα που ακολουθούν δίαιτα περιορισμένων θερμίδων.

Ένας νότιος πολιτισμός

Η μελιτζάνα καλλιεργείται ευκολότερα στο νότο, αν και μπορεί επίσης να είναι μια επιτυχημένη καλλιέργεια σε ψυχρότερα κλίματα με λίγη επιπλέον φροντίδα. Επειδή η μελιτζάνα και η ντομάτα είναι και τα δύο νυχτολούλουδα, αντιμετωπίζουν μερικά από τα ίδια προβλήματα παρασίτων και ασθενειών. Ωστόσο, λαμβάνοντας απλές προφυλάξεις όπως η αμειψισπορά, η φύτευση ανθεκτικών ποικιλιών και η χρήση τεχνικών βιολογικού ελέγχου, μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε αυτά τα προβλήματα και να έχετε μια καλή συγκομιδή μελιτζάνας.

Πότε και πώς να ξεκινήσετε τα σπορόφυτα μελιτζάνας

Η μελιτζάνα μπορεί να αγοραστεί ως σπορόφυτο ή να ξεκινήσει από σπόρους σε εσωτερικούς χώρους τέσσερις έως οκτώ εβδομάδες πριν από την τελευταία πιθανή ημερομηνία παγετού για την περιοχή σας. Η αγορά δενδρυλλίων είναι πολύ πιο εύκολη, αλλά κοστίζει περισσότερο από τους σπόρους και υπάρχει λιγότερη ποικιλία για να διαλέξετε κατά την επιλογή φυτών αντί για σπόρους.

Σπείρετε σπόρους μελιτζάνας σε βάθος 0,5 cm σε αποστειρωμένο αρχικό μείγμα σπόρων σε μικρές γλάστρες, προσοχή, τα φυτά είναι επιρρεπή σε σοκ μεταφύτευσης, γι’ αυτό αποφύγετε να ξεκινήσετε τους σπόρους σε δίσκους.

Χρησιμοποιήστε θερμαντικό χαλάκι έτσι ώστε τα σπορόφυτα να ελέγχονται θερμοστατικά ώστε να μπορούν να διατηρήσουν μια θερμοκρασία εδάφους μεταξύ 24° και 32°C. Σε αυτό το βέλτιστο εύρος θερμοκρασίας, ειδικά προς το υψηλότερο άκρο, οι σπόροι θα πρέπει να βλαστήσουν μέσα σε μια εβδομάδα.

Οι σπόροι μελιτζάνας πρέπει να ξεκινούν κάτω από τα φώτα ανάπτυξης. Οι σπόροι δεν χρειάζονται φως για να βλαστήσουν, αλλά μόλις βγουν τα σπορόφυτα θα αρχίσουν να αναζητούν φως που μπορεί να τους κάνει να τεντωθούν, να γίνουν μακρύς και αδύναμος. Υπό το φως της ανάπτυξης, τα σπορόφυτα θα αναπτύξουν κοντύτερους, πιο ανθεκτικούς μίσχους. Μπορείτε να περάσετε απαλά έναν ανεμιστήρα πάνω από τα σπορόφυτα για να αποτρέψετε την απόσβεση, τη «βασική σήψη», έναν μύκητα που σκοτώνει τα σπορόφυτα πριν βγάλουν τα πρώτα τους αληθινά φύλλα.

Καθώς τα σπορόφυτα μεγαλώνουν, πρέπει να «μετατοποθετηθούν» σε μεγαλύτερες γλάστρες. Όταν τα σπορόφυτα αρχίσουν να πλησιάζουν τα 10 εκατοστά σε ύψος, ήρθε η ώρα να τα βάλετε σε μια μεγαλύτερη γλάστρα.

φυτά μελιτζάνας

Πότε, πού και πώς να φυτέψετε τα σπορόφυτα μελιτζάνας σας

Τα σπορόφυτα μελιτζάνας μπορούν να φυτευτούν σε εξωτερικούς χώρους μετά την τελευταία δυνατή ημερομηνία παγετού. Ακόμα καλύτερα, περιμένετε μέχρι οι νυχτερινές θερμοκρασίες να είναι σταθερά πάνω από 15°C γιατί η μελιτζάνα μισεί πραγματικά το κρύο.

Πριν φυτευτούν τα σπορόφυτα μελιτζάνας σε εξωτερικούς χώρους, πρέπει να εισαχθούν σταδιακά στο νέο περιβάλλον μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται «σκλήρυνση». Βάλτε τα σπορόφυτα στον ήλιο για μικρό χρονικό διάστημα την πρώτη μέρα, μισή ώρα για παράδειγμα, και σταδιακά αυξήστε τον χρόνο που περνάτε έξω κάθε μέρα για μια εβδομάδα σε 10 ημέρες, έτσι ώστε στο τέλος τα φυτά να είναι έτοιμα να λάβουν ένα σετ ισοδυναμεί με μια μέρα με ηλιοφάνεια.

Φυτέψτε τα σπορόφυτα μελιτζάνας σε μια ηλιόλουστη τοποθεσία, μια τοποθεσία που δέχεται από έξι έως οκτώ ώρες απευθείας ηλιακό φως την ημέρα. Το έδαφος πρέπει να είναι καλά στραγγιζόμενο και να τροποποιείται με άφθονο λίπασμα.

Η μελιτζάνα αναπτύσσεται καλύτερα σε έδαφος με pH μεταξύ 5,5 και 7,0, το οποίο είναι ένα εύρος από ελαφρώς όξινο έως ακριβώς ουδέτερο.

Η μελιτζάνα προτιμά ζεστό έδαφος τουλάχιστον 20°C. Αυτό δεν θα πρέπει να είναι πρόβλημα στο νότο, αλλά στο βορρά μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε αυτό το κόλπο για να αυξήσετε τη θερμοκρασία του εδάφους: λίγες εβδομάδες πριν τη φύτευση, καλύψτε την περιοχή με μαύρο πλαστικό και αφήστε το να πιάσει την ηλιακή ενέργεια για να θερμάνει το έδαφος. Όταν έρθει η ώρα να βάλετε τα σπορόφυτα στο έδαφος, αφήστε το πλαστικό στη θέση του, αλλά κόψτε σχισμές σε αυτό για να επιτρέψετε τη φύτευση. Γεμίστε τον λάκκο φύτευσης με το ίδιο χώμα που σκάφτηκε και φροντίστε να μην θάψετε το στέλεχος.

Κόψτε κάθε καρπό ή λουλούδι που έχει αναπτυχθεί πριν από τη μεταφύτευση, έτσι ώστε το φυτό να μπορεί να αφιερώσει την ενέργειά του στην ανάπτυξη της ρίζας και του στελέχους και να εγκλιματιστεί στο εξωτερικό περιβάλλον. Στη συνέχεια, το φυτό θα παράγει νέα άνθη και καρπούς με ισχυρότερη βάση και σε πιο ζεστό καιρό. Η απόδοση θα είναι τελικά μεγαλύτερη.

Τοποθετήστε τα φυτά μελιτζάνας σε απόσταση τουλάχιστον 60 cm μεταξύ τους. Στηρίξτε τα φυτά με πάσσαλο ή κλουβί ντομάτας, εγκατεστημένο τη στιγμή της μεταφύτευσης ή λίγο μετά. Η προσθήκη υποστηριγμάτων μετά την ανάπτυξη των φυτών είναι επικίνδυνη καθώς μπορεί να προκληθεί ζημιά στους μίσχους και τις ρίζες.

Ποτίστε αμέσως μετά τη φύτευση και καλύψτε το χώμα με μια στρώση βιολογικής σάπιας επιφάνειας, όπως άχυρο σίτου. Το επίστρωμα θα διατηρήσει την υγρασία μεταξύ των ποτισμών και θα διατηρήσει το χώμα ζεστό τις δροσερές νύχτες.

ότι πρέπει στον λαχανόκηπο

Η καλλιέργεια μελιτζάνας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προσθέσετε ποικιλία στον λαχανόκηπό σας και να απολαύσετε νόστιμα, υγιεινά γεύματα κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου.
Τώρα ξέρετε πότε και πώς να ξεκινήσετε τη σπορά, στη συνέχεια πώς να στήσετε τα φυτά σας στον λαχανόκηπό σας, μπορείτε επίσης να βρείτε άλλες συμβουλές για την καλλιέργεια μελιτζάνας στον ιστότοπο.
Γιατί λοιπόν να μην προσπαθήσετε να ξεκινήσετε τα σπορόφυτα ή να καλλιεργήσετε μερικά φυτά μελιτζάνας φέτος και να αποκομίσετε όλα τα οφέλη που έχει να προσφέρει αυτή η καλλιέργεια;

6 χειμωνιάτικα λαχανικά που μπορείτε να καλλιεργήσετε στο χιόνι

5 σούπερ πρώιμα λαχανικά για καλλιέργεια το χειμώνα