Ποια φρούτα και λαχανικά να φυτέψετε τον Ιανουάριο

φυτό λαχανόκηπου

Αν είσαι σαν εμένα, έλα τον Ιανουάριο, θα βαρεθείς να ανυπομονείς για πιο ηλιόλουστες μέρες και θα θελήσεις να βγεις στον κήπο σου και να φυτέψεις κάτι.

Μου αρέσει πολύ η όλη διαδικασία να ζωντανέψουμε τα φυτά, κάθε χειμώνα περιμένουμε με ανυπομονησία τη στιγμή που θα φυτρώσουμε τους σπόρους μας για να αποκτήσουμε τις νέες φυτείες της εποχής. Αν λοιπόν, όπως εγώ, έχετε φαγούρα στον πράσινο αντίχειρα, ορίστε μερικά φυτά που μπορείτε να καλλιεργήσετε τον Ιανουάριο.

Για να ικανοποιήσω τις επιθυμίες μου, ερεύνησα ποια φυτά θα ανέχονταν να φυτευτούν τον Ιανουάριο και να συνεχίσουν να ευδοκιμούν. Αν θέλετε να φυτέψετε αυτόν τον μήνα, δείτε μερικές προτάσεις για το τι να φυτέψετε τον Ιανουάριο.

Φρούτα και λαχανικά για φύτευση τον Ιανουάριο:

Αρωματικά βότανα στο περβάζι

Εάν έχετε ένα ηλιόλουστο περβάζι, μπορείτε να καλλιεργήσετε βότανα σε εσωτερικούς χώρους όλο το χειμώνα. Επιλέξτε ποικιλίες που χρησιμοποιείτε τακτικά στην κουζίνα σας και θα εξοικονομήσετε χρήματα. Για πιο ολοκληρωμένες πληροφορίες και συμβουλές, βρείτε τη λίστα με τα αρωματικά βότανα που θα καλλιεργήσετε στο περβάζι το χειμώνα.

mizuna potager

χειμωνιάτικες σαλάτες

Οι σαλάτες είναι το τέλειο υγιεινό αντίστοιχο για τα πλούσια χριστουγεννιάτικα εορταστικά γεύματα. Θα χρειαστεί να επιλέξετε ανθεκτικές στο κρύο ποικιλίες μαρουλιού για να εξασφαλίσετε μια υπαίθρια συγκομιδή αυτή την εποχή του χρόνου και να προσπαθήσετε να τις τοποθετήσετε σε ένα προστατευμένο μέρος. Καλές ποικιλίες χειμωνιάτικης σαλάτας για να δοκιμάσετε είναι το αρνίσιο μαρούλι, η ρόκα, το νεροκάρδαμο και η μιζούνα.

Ο ευκολότερος τρόπος για να αποκτήσετε μια ποικιλία χειμωνιάτικων μαρουλιών είναι να αγοράσετε ένα πακέτο ανάμεικτων σπόρων από το κέντρο κήπου ή από έναν διαδικτυακό προμηθευτή σπόρων. Προσπαθήστε να εντοπίσετε ποικιλίες που φέρουν την ένδειξη «κόψιμο», καθώς θα αναπτυχθούν ξανά μετά το κόψιμο και θα σας δώσουν μεγαλύτερες σοδειές ανά φυτό. Απλώς συνεχίζετε να μαζεύετε τακτικά τα φύλλα για να σταματήσετε την ανθοφορία των φυτών και να τα κάνετε να παράγουν νόστιμα νέα φύλλα αντί να το αφήνετε να παράγει τους σπόρους.

Κατά τη διάρκεια των εορτασμών του τέλους του έτους, είναι επίσης ενδιαφέρον να συμμετέχουν τα παιδιά, θα τα κρατήσει απασχολημένα και δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς για να εκτιμήσουμε τα φυσικά προϊόντα που καλλιεργούμε μόνοι μας.

Σμέουρα και βατόμουρα

Όπως τα τριαντάφυλλα, τα καλάμια βατόμουρου και τα βατόμουρα μπορούν να φυτευτούν ως φυτά γυμνής ρίζας οποιαδήποτε στιγμή από τον Νοέμβριο έως τον Μάρτιο. Με τα σμέουρα, μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε καλοκαιρινές και φθινοπωρινές καρποφόρες ποικιλίες.

Εάν έχετε άφθονο χώρο, μια σειρά φυτών λειτουργεί καλά, αλλά μπορείτε επίσης να τα καλλιεργήσετε σε δοχεία. Λάβετε υπόψη ότι θα χρειαστεί να παρέχετε υποστήριξη για τα φυτά. Αυτός είναι συνήθως ένας φράκτης στύλου και αλυσίδας για τις σειρές φυτών και ένας μόνο στύλος για τα φυτά που καλλιεργείτε σε δοχεία.

ραβέντι αναγκάζοντας

Ραβέντι εξαναγκασμός

Δεν είναι αυστηρά φύτευση, αλλά εξακολουθεί να περιλαμβάνει καλλιέργεια, οπότε νομίζω ότι μπορούμε να το αντέξουμε οικονομικά σε αυτό το άρθρο! Αν έχετε ήδη φυτά ραβέντι, μπορείτε να «αναγκάσετε» τα κοτσάνια να φυτρώσουν νωρίτερα από το συνηθισμένο αυτό το μήνα.

Για να πιέσετε το ραβέντι, πρέπει να καλύψετε το στέμμα (το σκέλος πάνω από το έδαφος) με ένα στρώμα άχυρου και, στη συνέχεια, να βάλετε ένα μεγάλο δοχείο πάνω από όλα. Ο στόχος είναι να μπλοκάρει το φως, το οποίο αναγκάζει τα στελέχη να αναπτυχθούν. Μπορείτε να αγοράσετε γλάστρες από τερακότα φτιαγμένες ειδικά για τη δουλειά, αλλά ένας μεγάλος κουβάς θα λειτουργήσει επίσης μια χαρά.

Γυμνόριζα οπωροφόρα δέντρα

Ο χειμώνας είναι μια καλή περίοδος για να φυτέψετε οπωροφόρα δέντρα με γυμνή ρίζα, καθώς αυτή είναι όταν αυτά είναι αδρανοποιημένα. Μπορείτε επίσης να φυτέψετε οπωροφόρα δέντρα που καλλιεργούνται σε δοχεία τώρα.

Μοσχομπίζελο

Λουλούδια για φύτευση τον Ιανουάριο

Τα γλυκά μπιζέλια είναι ιδανικά για σπορά τώρα, αν μπορείτε να τα κρατήσετε σε εσωτερικούς χώρους σε δίσκους σπόρων μέχρι να φυτρώσουν. Μετακινήστε τα σε θερμοκήπιο χωρίς παγετό ή κρύο πλαίσιο μόλις συμβεί αυτό. Η σπορά του γλυκού μπιζελιού τώρα και η μεταφύτευσή τους αργότερα θα σας δώσει μεγαλύτερα φυτά από το να κρέμεστε μέχρι την άνοιξη. Είναι επίσης ιδανικά για τα χεράκια των μικρών παιδιών καθώς οι σπόροι είναι αρκετά μεγάλοι και επομένως εύκολοι στον χειρισμό.

Πανσέδες, βιόλα, κυκλάμινο, κισσός και ερείκη είναι εξαιρετικές επιλογές για τη δημιουργία μιας πολύχρωμης χειμερινής οθόνης. Επίσης, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε αειθαλή χόρτα για να αυξήσετε τα δοχεία και να προσφέρετε φύλλωμα, υφή και ύψος.

Εάν θέλετε να προσθέσετε τριαντάφυλλα στον κήπο σας, τα φυτά γυμνής ρίζας είναι ένας οικονομικός τρόπος για να το κάνετε.
Μπορείτε να φυτέψετε τριαντάφυλλα γυμνής ρίζας από τον Νοέμβριο έως τον Μάρτιο, ενώ βρίσκονται σε φάση αδράνειας. Πριν ξεκινήσετε, προσθέστε άφθονο οργανικό υλικό, όπως κοπριά, στην περιοχή που θα το φυτέψετε. Η τρύπα σας πρέπει να είναι περίπου στο βάθος ενός φτυαριού και δύο φορές πιο πλάτος από τις ρίζες. Η βάση του στελέχους πρέπει να είναι ακριβώς κάτω από το επίπεδο του εδάφους. Μόλις είστε ευχαριστημένοι με τη θέση, γεμίστε την τρύπα με χώμα και σφίξτε καλά το φυτό.

Τι να καλλιεργήσετε τον Νοέμβριο σε εσωτερικούς χώρους

8 μυστικά που πρέπει να γνωρίζετε για να καλλιεργήσετε μελιτζάνες