Λαχανικά για φύτευση τον Φεβρουάριο: 10 καλλιέργειες για σπορά και ανάπτυξη

Το κλειδί για να γνωρίζετε ποια λαχανικά θα φυτέψετε τον Φεβρουάριο βασίζεται σε δύο πράγματα: να παρακολουθείτε τον καιρό και να σχεδιάζετε το χειρότερο! Καθώς παλεύουμε με τις τελευταίες εβδομάδες του χειμώνα, μπορεί να αντιμετωπίσουμε κρυολογήματα και ήπιες περιόδους, καθώς και παγωμένο και μουσκεμένο έδαφος. Έτσι, ενώ είναι δελεαστικό να σκάσετε έξω, η συμβουλή μας είναι να ξεκινήσετε όσο το δυνατόν περισσότερο προστατευμένα, είτε πρόκειται για ένα θερμοκήπιο είτε για ένα κρύο πλαίσιο, έναν ζεστό πολλαπλασιαστή ή ένα ηλιόλουστο περβάζι παραθύρου.

Οι καυτερές πιπεριές εσωτερικού χώρου, οι πιπεριές, οι μελιτζάνες και οι ντομάτες είναι πρωταρχικοί υποψήφιοι για σπορά σε εσωτερικούς χώρους σε θερμό πολλαπλασιαστή ή θερμοκήπιο, επωφελούμενοι από επιπλέον χρόνο ανάπτυξης και σταθερές θερμοκρασίες. Δεν είναι πρακτικό να περιμένετε μέχρι τον Μάρτιο. Ξεκινήστε τώρα και μεγιστοποιήστε τους χώρους ανάπτυξης για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Οι ακριβοί σπόροι όπως τα αγγούρια είναι καλύτερο να σπέρνονται σε εσωτερικούς χώρους καθώς η βλάστηση είναι πιο επιτυχημένη σε προστατευμένη τοποθεσία. Ο Φεβρουάριος είναι επίσης ιδανικός για τη σπορά σπόρων αργής βλάστησης όπως ο μαϊντανός και το σέλινο.

Μπορεί να είναι ένας απρόβλεπτος μήνας, αλλά υπάρχουν κάποια πράγματα στα οποία μπορείτε να βασιστείτε. Με το σωστό φως, ζέστη και υγρασία, όλα είναι δυνατά. Υπάρχουν πολλές δυνατότητες να σημειώσετε στο ημερολόγιο φύτευσης λαχανικών σας για να ξεκινήσετε αυτόν τον μήνα. Φροντίστε λοιπόν να είστε έτοιμοι και ξεκινήστε να καλλιεργείτε μερικά λαχανικά τώρα για την επόμενη σεζόν.

Ανακαλύψτε παρακάτω 10 καλλιέργειες για σπορά και καλλιέργεια:

1. Μίνι αγγούρια

Η ποικιλία αγγουριού «Bush Champion» είναι συμπαγής και παραγωγική, επομένως είναι ιδανική για δοχεία, υπερυψωμένα κρεβάτια και μικρούς χώρους. Οι λάτρεις του αγγουριού θα θέλουν να κλιμακώσουν τη σπορά διαφορετικών ποικιλιών σε διάφορα στάδια, αλλά για όσους από εσάς θέλετε να μαζέψετε τους πρώτους καρπούς πριν από το Πάσχα, τώρα είναι η ώρα να ξεκινήσετε.

Τα οφέλη από την καλλιέργεια μίνι αγγουριών αποκλειστικά θηλυκών είναι πλέον αναμφισβήτητα. Είναι ιδανικά για όποιον σκέφτεται τι να φυτέψει σε ένα θερμοκήπιο, καθώς επίσης ανθίζουν γρήγορα, παραγωγικά, χωρίς προβλήματα και προσφέρουν συγκομιδή για μήνες. Είναι επίσης ιδανικά για μικρούς χώρους, οπότε αν δεν έχετε θερμοκήπιο, ένας πολλαπλασιαστής ή ένα ηλιόλουστο περβάζι είναι τέλειο. Όποιος ξέρει πώς να καλλιεργεί αγγούρια θα σας πει ότι είναι σχετικά ακριβοί σπόροι, επομένως αξίζει να αυξήσετε τις πιθανότητες βλάστησης με φυτά εσωτερικού χώρου που μπορείτε να φυτέψετε σε περιθώρια θερμοκηπίου, σακούλα καλλιέργειας ή μεγάλο βάζο.

2. Κόκκινα φρέσκα κρεμμυδάκια

Μιλώντας για κρίσιμη ώρα, αν ψάχνετε για λαχανικά που φυτεύονται εύκολα τον Φεβρουάριο, καλό είναι να κάνετε χώρο για φρέσκα κρεμμυδάκια. Μεγαλωμένο νωρίς και συχνά, αυτές οι νόστιμες σαλάτες συσσωρεύονται με σταθερό ρυθμό.

Όποιος ενδιαφέρεται να μάθει πώς να καλλιεργεί κρεμμύδια θα λατρέψει το γεγονός ότι αυτά τα φυσικά ενισχυτικά του ανοσοποιητικού μπορούν να συγκομιστούν ακόμη πιο γρήγορα από τις τυπικές ποικιλίες βολβών.

Σπείρετε τους σπόρους γενναιόδωρα σε δίσκους για φύτευση στα τέλη Μαρτίου. Προσέξτε να μην υπερποτίσετε και αν μετακινήσετε τις φυτεύσεις έξω, φροντίστε να μην ανταγωνίζονται τα ζιζάνια. Τα κρεμμύδια είναι από τα καλύτερα λαχανικά για καλλιέργεια σε υπερυψωμένα κρεβάτια, αλλά ευδοκιμούν και σε δοχεία με καλές τρύπες αποστράγγισης και θα πρέπει να είναι έτοιμα για συγκομιδή σε οκτώ έως δέκα εβδομάδες.

3. Πιπεριές

Γνωρίζατε ότι για ίσο βάρος, οι κόκκινες πιπεριές (Capsicum chinense) περιέχουν πάνω από δύο φορές περισσότερη βιταμίνη C από τα πορτοκάλια; Αν έχετε διαβάσει τον οδηγό μας για τα απαραίτητα λαχανικά που πρέπει να φυτέψετε τον Ιανουάριο, γνωρίζετε επίσης ότι το πρώιμο ξεκίνημα έχει άμεση σχέση με το αν μια πιπεριά τσίλι γαργαλάει τους γευστικούς σας κάλυκες ή σας εντυπωσιάζει.

Το κόλπο για το πώς να καλλιεργήσετε πιπεριές τσίλι είναι να τους δώσετε αρκετό χρόνο για να φτάσουν σε αυτά τα επίπεδα ατομικής θερμότητας. Ο ρυθμός βλάστησης υπό κάλυψη είναι πιθανότατα στους 23-27˚C και αξίζει να επενδύσετε σε ένα χαλάκι θερμότητας. Κρατήστε τα νεαρά φυτά στο νότιο παράθυρο του θερμοκηπίου και βεβαιωθείτε ότι λαμβάνουν τουλάχιστον έξι ώρες ηλιακού φωτός την ημέρα στους 18°C.

4. Λι Ουασάμπι

Το Wasabi (ιαπωνικό χρένο) κερδίζει μια θέση στη λίστα μας με τα λαχανικά που πρέπει να φυτέψουμε τον Φεβρουάριο, παρά το γεγονός ότι έχει τη φήμη ότι είναι λίγο επιλεκτικός. Μην πιστεύετε τη διαφημιστική εκστρατεία: αυτό το πικάντικο φυτό είναι διασκεδαστικό να αναπτυχθεί και μπορεί να προσθέσει ενδιαφέρον σε οποιαδήποτε ιδέα για λιμνούλες κήπου και υδάτινο στοιχείο. Στην άγρια ​​φύση, αυτό το βασικό σούσι και stir-fry ευδοκιμεί κοντά σε κοίτες ποταμών και ρυάκια, αλλά για την οικιακή καλλιέργεια οι μόνες απαιτήσεις είναι καλά ποτισμένες και σκιασμένες.

Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα από τα καλύτερα φυτά που αγαπούν τη σκιά, βεβαιωθείτε ότι οι συνθήκες είναι υγρές και όχι υγρές αφού φυτέψετε το wasabi σας και βεβαιωθείτε ότι είναι απαλλαγμένο από ζιζάνια.

Ελέγξτε ότι το χώμα σας έχει pH 6-7 για τις πιο ευχάριστες συνθήκες ανάπτυξης, εάν όχι, κρατήστε τα σε μεγάλα δοχεία. Χρειάζεται υπομονή καθώς χρειάζονται δύο χρόνια για την πρώτη συγκομιδή των ριζωμάτων, αλλά αξίζει τον κόπο και μπορείτε να απολαύσετε τη γενναιοδωρία των φύλλων όσο περιμένετε.

5. Ντομάτες θερμοκηπίου

Υπάρχουν περισσότερες ποικιλίες ντομάτας από ό,τι ημέρες το χρόνο, οπότε γιατί να μην σπείρετε μερικές ποικιλίες υπό προστασία αυτή τη στιγμή; Είτε τα γούστα σας είναι παραδοσιακά, μικροσκοπικά, εντυπωσιακά ή τεράστια, οι ντομάτες είναι τα καλύτερα λαχανικά για να φυτέψετε τον Φεβρουάριο. Ακόμα κι αν ξέρετε πώς να καλλιεργείτε ντομάτες, θα εκπλαγείτε με τις δυνατότητες. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα θερμαινόμενο θερμοκήπιο ή το καλύτερο μίνι θερμοκήπιο που μπορείτε να βρείτε για να καλλιεργήσετε όλα τα είδη ντοματών από μοσχαρίσια μπριζόλα, cherry και κοκτέιλ.

Σπείρετε σε υγρό χώμα γλάστρας, τοποθετήστε το σε ζεστό μέρος με φως πολλαπλών κατευθύνσεων και οι ντομάτες βλασταίνουν γρήγορα. Όταν έχουν δύο αληθινά σετ φύλλων, μεταφυτεύστε τα και μετακινηθείτε σε μια πιο δροσερή τοποθεσία. Όταν εμφανιστεί η πρώτη συστάδα λουλουδιών, φυτέψτε σε χώμα, μεγάλες μπανιέρες ή σάκους καλλιέργειας ή καλάθια για εντυπωσιακές οθόνες. Οι λάτρεις των βοτάνων που ξέρουν πώς να καλλιεργούν βασιλικό θα βρουν ότι αυτές οι δύο καλλιέργειες είναι τέλειοι συνεργάτες.

6. Πρώιμα καρότα

Εάν θέλετε να αποσπάσετε όσο το δυνατόν περισσότερο δυναμικό καλλιέργειας από κάθε εβδομάδα, τα καρότα (Daucus carota) είναι μια καλή επιλογή για τα λαχανικά που πρέπει να φυτέψετε τον Φεβρουάριο. Μπορείτε να σπέρνετε διαδοχικά από τώρα μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού και η επιτυχία είναι σίγουρη αν ξεκινήσετε τις χοιρομητέρες τον Φεβρουάριο σε εδαφικά στρώματα θερμοκηπίου ή πολυσήραγγας. Εκτός από την ικανοποίηση ότι έχουμε πρώιμες ρίζες μπροστά από το πακέτο, υπάρχει ένα άλλο όφελος από τη σπορά σε εσωτερικούς χώρους. Έχετε τη χαρά να ανακαλύψετε πώς να καλλιεργείτε καρότα που δεν κινδυνεύουν από τη μύγα καρότου (που μπορεί να επιτεθεί μόνο σε υπαίθριες καλλιέργειες).

Το βαθύ, αμμώδες, καλά στραγγιζόμενο χώμα και το τακτικό πότισμα είναι απαραίτητα για τα καρότα σας. Τοποθετήστε τα σε ένα καλά φωτισμένο μέρος στους 10˚C και ποτίστε σε συχνά διαστήματα για νεαρές ρίζες από τον Απρίλιο έως τον Μάιο.

7. Λεμονόχορτο

Το λεμονόχορτο είναι ένα από τα καλύτερα λαχανικά για να φυτέψετε τον Φεβρουάριο. Χάρη στους νόστιμους βρώσιμους μίσχους του, το αρωματικό λεμονόχορτο (Cymbopogon citratus) είναι μια ιδανική επιλογή αν ψάχνετε για φυτά που απωθούν τα έντομα και ένα εντυπωσιακό σημείο εστίασης αν θέλετε να δημιουργήσετε έναν κήπο με βότανα και τώρα είναι η τέλεια στιγμή. να ξεκινήσετε.

Ο πολλαπλασιασμός δεν θα μπορούσε να είναι ευκολότερος, ξεκινήστε από σπόρους σε θερμαινόμενο πολλαπλασιαστή ή μεγαλώστε από μοσχεύματα ρίζας σε φωτεινή τοποθεσία χωρίς παγετό. Αφήστε λίγους φρέσκους μίσχους στο νερό και οι ρίζες θα πρέπει να εμφανιστούν μέσα σε λίγες εβδομάδες. Στη συνέχεια, μπορούν να τοποθετηθούν σε γλάστρες για να αναπτυχθούν, ενδεχομένως να μετακινηθούν σε μεγάλα δοχεία ή να φυτευτούν το καλοκαίρι. Δώστε τους χρόνο να εδραιωθούν σε χαρακτηριστικές φυλλώδεις καμάρες πριν μαζέψουν μεμονωμένα στελέχη για μαγείρεμα.

Λόγω της τροπικής προέλευσής του, το λεμονόχορτο ευδοκιμεί σε ηλιόλουστη, προστατευμένη θέση και υγρό, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, ελεύθερα στραγγιζόμενο έδαφος. Πρέπει να μεταφερθεί σε μέρος χωρίς παγετό μεταξύ Οκτωβρίου και Απριλίου.

8. Μελιτζάνες

Αναφέρετε τη λέξη «μελιτζάνα» και πιθανότατα θα φανταστείτε ένα μεγάλο, γυαλιστερό μαύρο φρούτο. Αλλά αν επιλέξετε αυτό το αγαπημένο της Άπω Ανατολής ως ένα από τα λαχανικά σας για να φυτέψετε τον Φεβρουάριο, σύντομα θα συνειδητοποιήσετε πόση ποικιλία μπορείτε να πάρετε από αυτές τις ανεπιτήδευτες υπερτροφές.

Οι μελιτζάνες (Solanum melongena) είναι ημιτροπικά φυτά και επομένως ευδοκιμούν αν καλλιεργούνται σε θερμοκήπια. Οι μελιτζάνες χρειάζονται πολλή θερμότητα γι’ αυτό καλλιεργήστε τις σε θερμαινόμενο θερμοκήπιο ή σε πολύ ηλιόλουστο μέρος.

Όταν τα φυτά σας αρχίζουν να ανθίζουν, είναι επίσης συνετό να τα ταΐζετε με τροφή πλούσια σε ποτάσα κάθε δύο εβδομάδες μαζί με υγρό, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά κομπόστ. Γενναιόδωρα συσκευασμένες και γεμάτες με θρεπτικά συστατικά, οι μελιτζάνες αποτελούν μερικά από τα καλύτερα φυτά συντροφιάς για πιπεριές και επίσης ευδοκιμούν μαζί με το σπανάκι, τις ντομάτες και τις πατάτες.

9. Αγκινάρες

Λίγα βρώσιμα φυτά έχουν τόσο διακοσμητικό ενδιαφέρον όσο η γιγάντια αγκινάρα. Προσθέτει αρχιτεκτονικό βάρος και μεγαλοπρέπεια στις ιδέες σας για μπορντούρες κήπου χαμηλής συντήρησης, καθώς και μπορντούρες γκαζόν και φυτικά μπαλώματα. Με τα άφθονα μπουμπούκια ανθέων και τα ασημένια φύλλα τους, οι αγκινάρες (Cynara scolymus) είναι βέβαιο ότι θα σας βοηθήσουν να μεγαλώσετε το παιχνίδι της κηπουρικής σας. Ευδοκιμούν σε γόνιμο, καλά στραγγιζόμενο έδαφος και σε ανοιχτές, ηλιόλουστες καταστάσεις, είναι χαμηλής συντήρησης και ανεκτικά στην ξηρασία μόλις εγκατασταθούν.

Η σπορά δίνει τώρα σε αυτά τα πολυετή φυτά που ξεφτίζουν τον ουρανό πολλές πιθανότητες να αναπτύξουν υγιή ριζικά συστήματα και λαχταριστά μπουμπούκια. Είναι καλύτερο να τα ξεκινήσετε σε γλάστρες υπό κάλυψη, σπέρνοντας έναν σπόρο ανά γλάστρα. Διατηρήστε το κομπόστ στην ξηρή ή υγρή πλευρά. Φυτέψτε αγκινάρες με άφθονη οργανική ύλη και μην τσιγκουνευτείτε επιπλέον σάπια φύλλα για να διατηρήσετε την ποιότητα του εδάφους.

10. Ντομάτες

Με τα διασκεδαστικά χάρτινα καπέλα τους, οι ντομάτες σίγουρα θα φωτίσουν το τραπέζι σας. Αν θέλετε κάτι διαφορετικό για να συμπληρώσετε τα λαχανικά που φυτεύετε τον Φεβρουάριο, η ντομάτα (Physalis philadelphica και P. ixocarpa) είναι μια καλή επιλογή. Το φυτό είναι ταχέως αναπτυσσόμενο, απλό και παράξενα οικείο σαν ντομάτα αλλά πιο τάρτα. Και αν ξέρετε πώς να καλλιεργείτε κόλιαντρο και να καλλιεργείτε ντομάτες και πιπεριές από αυτήν τη λίστα, είστε σε καλό δρόμο για να φτιάξετε την απόλυτη salsa verde, καθώς και κάθε είδους δροσιστικές σάλτσες και τσάτνεϊ.

Όντας μέλος της οικογένειας των νυχτολούλουδου (Solanaceae), δεν υπάρχουν πολλοί κανόνες που πρέπει να ακολουθήσετε όταν αντιμετωπίζετε αυτόν τον πελάτη τάρτας. Θυμηθείτε να καλλιεργήσετε δύο φυτά ντομάτας μαζί για να διευκολύνετε την επικονίαση. Αντιμετωπίστε τους σπόρους όπως θα κάνατε με μια ντομάτα ή πιπεριά, σπέρνοντας σε πολλαπλασιαστή. Τρυπήστε έξω σε μεμονωμένες γλάστρες και φυτέψτε σε ένα ηλιόλουστο σημείο μόλις περάσει ο κίνδυνος παγετού.
Αντισταθείτε στην επιθυμία για υπερβολικό νερό καθώς μισούν τα βρεγμένα πόδια!

Στο χέρι σου!

10 πολυετή και ετήσια αρωματικά βότανα για να φυτέψετε το φθινόπωρο

Τι να κάνετε στον κήπο των λαχανικών τον Σεπτέμβριο