Λαχανικά από τον χειμερινό κήπο, η πλήρης λίστα με αυτά που μπορείτε να καλλιεργήσετε

Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να τελειώσει η καλλιεργητική περίοδος μόνο και μόνο επειδή αρχίζει ο χειμώνας. Υπάρχουν αρκετά χειμερινά λαχανικά κήπου που αναπτύσσονται καλά σε κρύο καιρό. Στην πραγματικότητα, ορισμένα λαχανικά ευδοκιμούν στον κρύο καιρό και τελικά θα έχουν καλύτερη γεύση.

Ακολουθεί η πλήρης λίστα των λαχανικών που πρέπει να καλλιεργήσετε το χειμώνα, μαζί με μερικές συμβουλές για να διατηρήσετε τον χειμερινό σας κήπο χαρούμενο και υγιή.

Πρώτα απ ‘όλα, ενημερωθείτε για το κλίμα στην περιοχή σας. Μάθετε τις μέσες θερμοκρασίες χειμώνα στην περιοχή σας. Θα είστε σε θέση να πείτε πώς θα σας κρατήσει ένας τυπικός χειμώνας.

Η χαμηλότερη θερμοκρασία στην περιοχή σας είναι ο τρόπος με τον οποίο επιλέγετε τι θα καλλιεργήσετε. Αυτή η θερμοκρασία είναι το όριο του τι μπορείτε να καλλιεργήσετε χωρίς προστασία στον λαχανόκηπο σας.

Να θυμάστε ότι ένα από τα πλεονεκτήματα της καλλιέργειας χειμερινών λαχανικών σε δοχεία είναι ότι είναι κινητά. Επομένως, εάν ο καιρός είναι πολύ κακός, μπορείτε απλά να μεταφέρετε τον κήπο σας σε προστατευμένη περιοχή.

Τελικά, υπάρχουν τρία είδη λαχανικών για τον χειμερινό κήπο: ανθεκτικά, ημίσκληρα και «υπερανθεκτικά».

Ρουστίκ λαχανικά:

Τα ανθεκτικά λαχανικά ανέχονται τους σκληρούς παγετούς που εμφανίζονται από περίπου -2 έως 4°C. Σε περιοχές όπου οι θερμοκρασίες πέφτουν κάτω, θα πρέπει να παρέχετε προστασία καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα.

Στα σκληρά λαχανικά περιλαμβάνονται τα μπιζέλια, το κουλράμπι, τα πράσα, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα ραπανάκια, τα γογγύλια και το λάχανο.

Ημίσκληρα λαχανικά:

Τα ημίσκληρα λαχανικά ανέχονται ελαφρούς παγετούς, που ορίζονται ως παγετοί που εμφανίζονται στους 0 έως -2°C. Τα ημίσκληρα λαχανικά δεν είναι τόσο ανεκτικά στις χειμερινές θερμοκρασίες όσο τα ανθεκτικά λαχανικά, αλλά μπορούν ακόμα να αναπτυχθούν πολύ καλά σε πολλά χειμερινά κλίματα.

Τα φυλλώδη μαρούλια, η ρόκα, τα ασιατικά χόρτα, τα αντίδια, το σέσκουλο, τα παντζάρια και τα καρότα είναι όλα παραδείγματα ημίσκληρων λαχανικών.

Εξαιρετικά ανθεκτικά λαχανικά:

Τέλος, έχουμε αυτό που ονομάσαμε «υπερανθεκτικά λαχανικά». Υπάρχουν μόνο τρία εξαιρετικά ισχυρά λαχανικά: το λάχανο, το σπανάκι και τα χόρτα μουστάρδας.

Αυτές οι τρεις καλλιέργειες μπορούν να ανεχθούν θερμοκρασίες έως -6°C και έως 15°C για το λάχανο. Σε πιο ήπιες περιοχές, θα αναπτυχθούν κυριολεκτικά όλο το χειμώνα, μέχρι την επόμενη άνοιξη.

Παρακάτω έχουμε συμπεριλάβει μια λίστα με 12 από τα αγαπημένα μας λαχανικά του χειμερινού κήπου.

1) Λοιπόν

Φυτέψτε τον αρακά τον Νοέμβριο ή τον Φεβρουάριο για μια καλή χειμερινή καλλιέργεια. Φυτέψτε σπόρους σε βάθος 2-3 εκατοστά στο χώμα του κήπου και φροντίστε να συμπεριλάβετε μια πέργκολα ή κάτι τέτοιο για να σκαρφαλώνουν τα φυτά και να τυλίγετε γύρω τους τις έλικες τους.
Συμβουλή: Τα πουλιά λατρεύουν τα μπιζέλια, οπότε ίσως χρειαστεί να καλύψετε τους βλαστούς με μουσαμά ή αιωρούμενη κουβέρτα. Βεβαιωθείτε ότι ο ήλιος και η βροχή μπορούν να μπουν!

2) Ραπανάκια

Τα ραπανάκια έχουν χαμηλή συντήρηση και μεγαλώνουν πολύ γρήγορα. Μερικές ποικιλίες με μικρές ρίζες είναι έτοιμες σε ένα μήνα ή λιγότερο μετά τη σπορά! Αυτές οι ρίζες είναι ευχάριστες στον κρύο καιρό και στους νέους καλλιεργητές.

3) Πράσα

Τα πράσα είναι φτηνές καλλιέργειες που παράγουν άφθονα. Ως ανθεκτικά λαχανικά, δεν ενοχλούνται εντελώς από τους ήπιους χειμώνες, αν και απαιτούν κάποια προσοχή σε εξαιρετικά ψυχρά κλίματα. Μπορούν να συγκομιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και αποτελούν βασικό προϊόν στις σούπες.

4) Σαλάτες

Οι ποικιλίες μαρουλιού είναι ημίσκληρες, πράγμα που σημαίνει ότι είναι κατάλληλες για ηπιότερα κλίματα. Ψάξτε συγκεκριμένα για ποικιλίες που τους αρέσει το κρύο. Το Mesclun, το Heritage και το Red Leaf είναι ιδιαίτερα καλές επιλογές. Σπείρετε τους σπόρους τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, χρησιμοποιήστε ένα κάλυμμα σειρών και απολαύστε μια ανοιξιάτικη συγκομιδή.

5) Σπανάκι

Το σπανάκι είναι μια από τις εξαιρετικά ανθεκτικές καλλιέργειές μας, που σημαίνει ότι αναπτύσσεται σε όλα τα είδη κλίματος. Ιδανικά, σπορά στις αρχές του φθινοπώρου και συγκομιδή όλο το χειμώνα. Αν είστε τυχεροί, οι σοδειές σας θα διαρκέσουν μέχρι το επόμενο καλοκαίρι.
Συμβουλή: Αφαιρέστε τα λουλούδια τακτικά για να αποτρέψετε το σπανάκι σας να σπάσει.

6) Πατάτες

Ο Φεβρουάριος είναι ο τέλειος χειμερινός μήνας για φύτευση πατάτας. Θα τρυγήσετε περίπου 3 μήνες από την ημερομηνία σποράς. Είναι ένα πλούσιο χειμωνιάτικο άμυλο και είναι απίστευτα ικανοποιητικό για τα παιδιά να μαζεύουν κόνδυλους.

7) Kale (Kale)

Το λαχανικό είναι ένα άλλο εξαιρετικά ανθεκτικό λαχανικό και γίνεται πολύ πιο τρυφερό και γευστικό λόγω του κρύου. Βρείτε τον πλήρη οδηγό για την καλλιέργεια του λάχανου εδώ και πώς να παρατείνετε τη συγκομιδή σας μέχρι το χειμώνα στην τοποθεσία.
Σημείωση: Είναι πιο εύκολο να καλλιεργήσετε σπορόφυτα!

8) Αρωματικά Χειμερινά Βότανα

Υπάρχουν μερικά βότανα που αναπτύσσονται καλά το χειμώνα, όπως το δεντρολίβανο, το θυμάρι και η μέντα, αλλά όλα τα βότανα γίνονται χειμωνιάτικα βότανα όταν καλλιεργούνται σε εσωτερικούς χώρους. Τα βότανα αναπτύσσονται εξαιρετικά καλά σε εσωτερικούς χώρους σε περβάζια, όπου δεν χρειάζεται να αντιμετωπίσουν το κρύο και τον άνεμο. Θα έχετε φρέσκες γεύσεις όλο το χειμώνα.

9) Μποκ Τσόι

Το μποκ τσόι και άλλα ασιατικά χόρτα είναι καλές επιλογές για ήπια κλίματα. Αναπτύξτε τα από μεταμοσχεύσεις για τις καλύτερες πιθανότητες επιτυχίας. Είναι νόστιμα σε σούπες και χειμωνιάτικες πατάτες!

10) Πύραυλος

Σπείρετε σπόρους ρόκας στα τέλη του φθινοπώρου για καλύτερα αποτελέσματα στον χειμερινό κήπο. Η ρόκα τα πάει πολύ καλά στο κρύο. Θα αντέξει τον παγετό και τους μέτριους παγετούς, αλλά θα χρειαστεί προστασία από τις καιρικές συνθήκες. Προστατέψτε το με ένα κάλυμμα σήραγγας.
Συμβουλή: Το σπανάκι είναι ένας εξαιρετικός αναπτυσσόμενος σύντροφος για τη ρόκα, ενισχύουν το ένα το άλλο!

11) Σκόρδο

Το σκόρδο είναι ένα ονειρεμένο λαχανικό του χειμερινού κήπου. Ουσιαστικά φυτεύεις και μεγαλώνεις όλο το χειμώνα για μια ανοιξιάτικη και καλοκαιρινή συγκομιδή. Το σκόρδο χρειάζεται πολύ λίγη προσοχή και παράγει πολύ άφθονες καλλιέργειες. Ένας κήπος με σκόρδο θα καλύψει εύκολα όλες τις ανάγκες σας σε σκόρδο και όχι μόνο για μια ολόκληρη σεζόν.

Όταν φυτεύετε, μην ποτίζετε το σκόρδο. Είναι καλύτερα να περιμένετε μέχρι να εμφανιστούν βλαστοί στο έδαφος για να ποτίσετε για πρώτη φορά. Το σκόρδο χρειάζεται πλήρη ήλιο, γι’ αυτό προσέξτε τους θαμπούς χειμώνες. Βεβαιωθείτε ότι το χώμα έχει καλή στράγγιση για να μην σαπίσουν οι βολβοί.

12 ) Κρεμμύδια

Τα κρεμμύδια είναι εξαιρετικές χειμερινές καλλιέργειες, προτιμώντας να φυτεύονται τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο. Μπορείτε να συγκομίσετε το επόμενο καλοκαίρι ή, εάν φυτέψετε φρέσκα κρεμμυδάκια, μέσα σε έξι εβδομάδες από τη σπορά.

Τα κρεμμύδια είναι λίγο επιλεκτικά για το χώμα τους, δεν θέλουν χώμα πολύ αμμώδες ή πολύ αργιλώδες. Φροντίστε να προσθέσετε λίπασμα και άλλες τροποποιήσεις εδάφους για να το κάνετε πλούσιο!

Και εσύ τι καλλιεργείς τους χειμερινούς μήνες;

7 Συμβουλές που πρέπει να γνωρίζετε για την καλλιέργεια καρπουζιών

23 ασιατικά λαχανικά που μπορείτε να καλλιεργήσετε στον λαχανόκηπο σας