Δέκα συμβουλές για τη σωστή διαχείριση του λαχανόκηπου σας σε περιόδους ξηρασίας

Είναι δυνατόν να καλλιεργηθεί ένας λαχανόκηπος όταν οι υδάτινοι πόροι είναι σπάνιοι και μπορεί να επιβληθεί η δελτίαση του νερού; Ποτίστε υπεύθυνα, φυτέψτε προσεκτικά και επιλέξτε ποικιλίες φρούτων και λαχανικών που είναι ανθεκτικές στην ξηρασία. Όλες αυτές οι βιώσιμες πρακτικές κηπουρικής απαιτούν λιγότερο νερό και βοηθούν στην εξασφάλιση της πρόσβασης της οικογένειάς σας σε μια ποικιλία τροφών πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Δέκα απλές συμβουλές για την ξηρασία για να μειώσετε τη χρήση νερού στον κήπο σας και να διαχειριστείτε καλά τους περιορισμούς.

1) Διαχειριστείτε καλά τον χρόνο φύτευσης

Φυτέψτε νωρίτερα την άνοιξη και αργότερα το φθινόπωρο. Η φύτευση νωρίτερα την άνοιξη εκμεταλλεύεται τον ζεστό καιρό και μειώνει την έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες στα μέσα του καλοκαιριού. Η φύτευση αργότερα το φθινόπωρο ελαχιστοποιεί την πρόσθετη χρήση νερού και εκμεταλλεύεται τις εποχιακές βροχές για την εγκατάσταση φυτών. Για παράδειγμα, οι ντομάτες και άλλες καλλιέργειες νυχτολούλουδου όπως οι πιπεριές και οι μελιτζάνες δεν πρέπει να φυτεύονται έως ότου η θερμοκρασία του εδάφους φτάσει τους 13°C. Με μια ζεστή άνοιξη, θα μπορούσε να είναι ήδη από τα μέσα Απριλίου. Θυμηθείτε να χρησιμοποιείτε πάντα ένα θερμόμετρο εδάφους για ακριβείς μετρήσεις της θερμοκρασίας του εδάφους.

2) Το επίστρωμα είναι υποχρεωτικό

Ένα στρώμα 7-10 cm σάπια φύλλα μπορεί να μειώσει τις ανάγκες σε πότισμα έως και 50%. Το επίστρωμα μειώνει την εξάτμιση του νερού και διατηρεί τις θερμοκρασίες του εδάφους χαμηλές κατά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες. Τα αποκόμματα χόρτου, τα αποξηραμένα φύλλα, οι πευκοβελόνες, το άχυρο και ο τεμαχισμένος φλοιός είναι όλα παραδείγματα φυσικών επιστρωμάτων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη του εδάφους. Ο σανός δεν συνιστάται γιατί περιέχει σπόρους, οι οποίοι παράγουν ζιζάνια που μπορεί να γίνουν προβληματικά.

3) Χρησιμοποιήστε οριοθετημένους χώρους

Οι κήποι που φυτεύονται σε κλειστούς χώρους, όπως ένα υπερυψωμένο κρεβάτι κήπου, συγκρατούν το νερό καλύτερα από τους λαχανόκηπους που φυτεύονται στο έδαφος. Φυτέψτε τους σπόρους και τις μεταφυτεύσεις σε “κλιμακωτό” εξαγωνικό σχέδιο και όχι σε ευθείες σειρές. Μια εξαγωνική διάταξη συγκεντρώνει τα φυτά πιο κοντά μεταξύ τους, η οποία παρέχει σκιά των φύλλων, διατηρώντας το έδαφος δροσερό και το νερό από την εξάτμιση.

4) Προωθήστε τη συντροφικότητα

Η φύτευση συντροφιάς είναι η πρακτική της ομαδοποίησης των καλλιεργειών για αμοιβαίο όφελος. Η προσέγγιση των «τριών αδερφών» της φύτευσης καλαμποκιού, φασολιών και κολοκύθας μαζί είναι το τέλειο παράδειγμα φύτευσης συντροφιάς. Οι ψηλοί μίσχοι καλαμποκιού παρέχουν δομική υποστήριξη για τα φασόλια αναρρίχησης, τα φασόλια επιστρέφουν άζωτο στο έδαφος και η κολοκύθα απλώνεται σε όλο το έδαφος λειτουργώντας ως σάπια φύλλα και διατηρώντας το έδαφος δροσερό.

5) Βελτιστοποιήστε το χρόνο ποτίσματος

Η καλύτερη ώρα για να ποτίσετε τον κήπο σας είναι αργά το βράδυ και νωρίς το πρωί, συνήθως 9 μ.μ. και 6 π.μ. Η πιο δροσερή πρωινή θερμοκρασία και ο ασθενέστερος άνεμος μειώνουν τους ρυθμούς εξάτμισης του νερού.

6) Ποτίστε αποτελεσματικά

Η γενική άρδευση με σύστημα καταιονισμού δεν είναι τόσο αποτελεσματική όσο η στάγδην άρδευση. Σε σύγκριση με τα εναέρια συστήματα, τα συστήματα στάγδην μπορούν να μειώσουν την κατανάλωση νερού στο μισό. Εγκαταστήστε ένα σύστημα στάγδην άρδευσης ομαδοποιώντας φυτά με παρόμοιες ανάγκες σε νερό σε μία γραμμή άρδευσης με σταγόνες. Τα συστήματα άρδευσης με σταγόνες είναι σχετικά εύκολο να εγκατασταθούν για τους περισσότερους που κάνουν DIY.

7) Καταπολέμηση ζιζανίων

Τα ενοχλητικά ζιζάνια ανταγωνίζονται για τον πολύτιμο πόρο του νερού, του ήλιου και των θρεπτικών συστατικών του εδάφους στον κήπο σας. Αφαιρέστε τα ζιζάνια πριν προλάβουν να ανθίσουν ή να εξαπλωθούν.

8) Φυτέψτε ανθεκτικές στην ξηρασία καλλιέργειες

Αγοράστε ποικιλίες φρούτων και λαχανικών που κάνουν καλά σε ζεστά και ξηρά κλίματα. Πολλές ποικιλίες κειμήλιο από μεσογειακές περιοχές εκτιμώνται για την ανοχή τους στην ξηρασία. Οι μικρότερες ποικιλίες που εκτρέφονται για δοχεία συχνά παράγουν πιο άφθονη απόδοση ανά φυτό από τις τυπικές ποικιλίες. Αποφύγετε καλλιέργειες που είναι πολύ εντατικές σε νερό. Τα λαχανικά που εξοικονομούν νερό περιλαμβάνουν τα σπαράγγια, το σέσκουλο, τη μελιτζάνα, τα χόρτα μουστάρδας, τις πιπεριές, τις ντομάτες ρομά και μερικές ποικιλίες φράουλας. Ελέγξτε με το φυτώριο της περιοχής σας ποιες ποικιλίες προτείνονται για την περιοχή σας.

9) Διαχειριστείτε καλά τις ανάγκες των φυτών σας κατά περίπτωση

Τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν κρίσιμες περιόδους αυξημένης ζήτησης νερού. Για τα περισσότερα φυτά, μόλις εγκατασταθούν, οι χρόνοι και οι ποσότητες ποτίσματος μπορούν να μειωθούν μέχρι την έναρξη της διαδικασίας ανθοφορίας ή καρπόδεσης (μετατροπή της ωοθήκης από άνθος σε καρπό). Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα πρέπει να εισαχθεί εκ νέου περισσότερο νερό. Μετά από αυτήν την αρχική περίοδο καρπόδεσης, το νερό μπορεί να μειωθεί σιγά-σιγά ξανά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η μείωση του νερού μπορεί να βελτιώσει τις γεύσεις της καλλιέργειας σας (σκεφτείτε τις ντομάτες ξηρής καλλιέργειας).

10) Προσδιορίστε το μέγεθος του λαχανόκηπου σας

Προσδιορίστε την ποσότητα φρούτων και λαχανικών που χρειάζονται για να ταΐσετε την οικογένειά σας, ανάλογα με τον αριθμό των μελών. Εάν πέρυσι υπερπαρήγατε και σπαταλήσατε καλλιέργειες, μειώστε την ποσότητα των φυτών φέτος. Ρυθμίστε μια ανταλλαγή καλλιεργειών στη γειτονιά σας, έτσι ώστε όλοι να μεγαλώνουν λιγότερο, αλλά να έχουν ακόμα μεγάλη ποικιλία λαχανικών και φρούτων για κατανάλωση.

Και εσύ? Ποιες είναι οι συμβουλές σας σε περιόδους ξηρασίας;

Τι να καλλιεργήσετε τον Ιούλιο

10 πολυετή λαχανικά που μπορείτε να φυτέψετε μια φορά και να τα μαζεύετε για χρόνια